17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Templu Masonic funcțional inaugurat la Muzeul de Istorie din Sibiu cu sprijinul Marii Loji Naționale din România

Știri din Județ

Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal a inaugurat astăzi la Muzeul de Istorie din Sibiu un Templu Masonic. Acesta va face parte din galeriile muzeului, dar va fi și folosit de lojile masonice din Marea Lojă Națională din România (MLNR). Deși în Sibiu există deja mai multe temple masonice funcționale, acesta este o noutate absolută fiind realizat în cadrul unui muzeu public. Laurențiu Cosmin Balcu, fostul șef ISU Sibiu și cunoscut mason, a prezentat cu acest prilej mesajul MLNR.


În activitatea de amenajare a Templului Masonic au fost implicați masonii din MLNR. Chituță a remarcat răspunsul prompt al lui Balcu și a altor masoni sibieni de a contribui la această realizare. Chituță a ținut să precizeze că s-a lucrat la detalii și nu s-au folosit „chinezării ca în alte loji”. Remarca subtilă a lui Chituță adâncește vechile disensiuni între multiplele Mari Loji masonice din România, prezente cu loji și la Sibiu.

De altfe, Chituță nu este la prima realizare cu sprijinul masonilor sibieni. Ridicarea statuii Baronului Samuel von Brukenthal, mason și el, în Piața Mare s-a făcut și cu contribuția substanțială a masonilor din Sibiu.

„S-a relizat un vis, un proiect, un lucru frumos și s-a realizat istoria în Muzeul de Istorie al Muzeului național Brukenthal din Sibiu. Este meritul echipei condusă de domnul director dr. Alexandru Chituță” a declarat Laurențiu Cosmin Balcu. El a prezentat și mesajele conducerii MLNR. Balcu este și membru în consiliul național al MLNR.

Templul Masonic a fost realizat de Asociația Cheile Burgului Sibiu, Muzeul național Brukenthal și JTI. Alexandru Chituță a ținut să precizeze că el nu face parte din masonerie.

Inaugurarea de astăzi a fost realizată de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, care deține ”cea mai importantă și bogată colecție de obiecte masonice din România”. S-a marcat astfel deschiderea primului modul expozițional al unui templu francmasonic, în incinta Muzeului de Istorie Casa Altemberger, în cadrul expoziției „Prietenia și iubirea pentru oameni”, dedicată activității primei Loje Masonice din Sibiu. În noul cadru expozițional va fi reliefată și activitatea Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul muzeului și unui dintre reprezentanții de marcă ai francmasoneriei în România.

Așa arată Templul Masonic de la Muzeul de Istorie din Sibiu

Istoria lungă a masoneriei la Sibiu

Punctul de atracție al expoziției de la Sibiu este activitatea Lojei Masonice sibiene, care a activat încă din secolul al XVIII-lea. Bazele Lojei masonice sibiene ”St. Andreas zu den drei Seeblättern / Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr ” s-au pus în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. A fost fondată nouă studenți sași care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, respectiv în Dresda, Erlangen, Jena și Tübingen.

Document masonic
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu