11.2 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Foto-Video: Preşedintele Klaus Iohannis prezent la Întâlnirea Internaţională a Saşilor de la Sibiu

Știri din Județ

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat sâmbătă dimineața la Întâlnirea Internațională a Sașilor de la Sibiu. Aproximativ 15.000 de saşi din întreaga lume l-au întâmpinat pe şeful statului la evenimentul din Piaţa Mare a oraşului.

După încheierea paradei portului popular, pe scena din Piața Mare a Sibiului, Martin Bottesch, președinte FDGR, l-a introdus în scenă, în ropote de aplauze, pe Klaus Iohannis alături de soția sa, Carmen Iohannis. Aceștia au salutat publicul numeros, apoi a urmat intonarea inmului național.

Discursul președintelui a făcut referire la faptul că anul acesta se împlinesc 800 de ani de la stabilirea drepturilor strămoșilor noștri stabiliți în această regiune.

La 800 de ani de la actul prin care strămoşilor noştri li se reconfirmau drepturile şi în primul rând libertatea de a-şi clădi o societate a dreptăţii şi a respectului legilor, ne însufleţim prin chemarea imnului Europei: „Alle Menschen werden Bruder”. Îi felicit pe organizatori, doresc tuturor o reuniune de succes şi vă urez bun venit în acest tărâm binecuvântat al Europei, unde ne regăsim împreună, deopotrivă în versul eminescian „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie„, cât şi în „Siebenburgen, susse Heimat, Unser teures Vaterland! (…)

Suntem reprezentanții unei comunități care, de-a lungul istoriei sale, s-a luptat pentru libertate și a construit cetăți, a clădit orașe pentru prosperitate, justiție și bună guvernare și a ridicat biserici pentru a-și mărturisi credința și a-l slăvi pe Dumnezeu” – a declarat Klaus Iohannis.

El a subliniat contribuţia minorităţii germane la dezvoltarea României moderne.

„România modernă, fondată pe viziunea elitelor care au însufleţit toate generaţiile ultimilor două sute de ani, a fructificat eforturile şi opera marilor ei personalităţi, printre care un loc important îl au cele provenind din rândul minorităţii germane. Prestigiul de care se bucură astăzi ţara noastră este şi opera tuturor celor care, păstrând memoria şi tradiţiile înaintaşilor, le înţeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspiraţiile lor de libertate şi de prosperitate”, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.

La eveniment au luat parte și primarul Sibiului Astrid Fodor, ministrul Culturii, Raluca Turcan, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu, Marcel Constantin Luca, Martidn Bottesch, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania (FDGT), precum și alți demnitari germani.

Sibiul găzduiește în perioada 2-4 august Întâlnirea Internațională a sașilor. Evenimentul a debutat vineri, în Piața Mare, cu un discurs al organizatorilor și dansuri și continuă sâmbătă și duminică.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri