17.9 C
Sibiu
joi, 19 septembrie, 2024

Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari: Tradiții, bucate alese, petrecere, dans și voie bună în cea mai frumoasă zonă din Mărginimea Sibiului

Știri din Județ

Sosiți din localităţile Mărginimii Sibiului, turiști străini sau din alte colțuri ale României, sute de vizitatori s-au bucurat sâmbătă, în prima zi a Festivalului Brânzei și al Țuicii, de pe Valea Ștezii. La marginea frumoasei comune Rășinari, standurile cu bucate tradiționale, țuică, brânzeturi, la prețuri pentru toate buzunarele au fost atracția festivității. Nu au lipsit nici, jocurile și cântecele populare susținute de ansamblurile locului sau din localități precum Baia de Fier, Babeni, Vaideeni, Zavoi, Avrig, Jina, Topliţa şi Armeniş.

La prima ora a după amiezii, festivitatea a început cu „Obiceiuri pastorale la Rășinari prezentate de Grupul Folcloric Nunta Ciobănească”, urmat de un spectacol oferit de Ansamblul Călușerii al Căminului Cultural din Rășinari, Fluierașii din Răşinari, Grupul folcloric Nunta Ciobănească și invitații.

Aerul curat de munte și cortul amenajat în fața scenei i-a ferit pe spectatori de căldura de afară.

Suntem la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Brânzei și al Țuicii și ne bucurăm că acum, la începutul Festivalului, deja multă lume a venit și a încercat brânzeturile de la producătorii care ne-a onorat în acest an. Lumea se bucură de spectacolul care a început pe scenă iar cei care doresc să guste mâncărurile din zona Rășinariului și a Mărginimii Sibiului sunt invitați la terase, unde pot degusta, în special mâncăruri pe bază de carne de oaie, brânză și mămăligă” – a declarat Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari.

Deschiderea oficială a Festivalului a avut loc în prezența oficialităților locale şi județene alături de câțiva primari ai comunelor din zonă, dar și oaspeți din Franța, care au urcat pe scenă și au ținut discursuri care să reamintească importanța păstrării tradiților, promovarea lor și susținerea producătorilor locali din Mărginimea Sibiului.

Printre cei prezenți la eveniment amintim pe Christine Thellmann, deputat PNL de Mediaș, Senatorul PNL de Sibiu, Nicolae Neagu, Niculae Dancu, primarul comunei Păuca, primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Constantin Luca și subprefectul Maria Minea.

După încheierea discursurilor, oaspeții au degustat bucate tradiționale de la standurile producătorilor.

„Avem cele mai bune brânzeturi din România și avem cu ce să ne lăudăm până peste hotare. Tradiția și gusturile bune trebuie transmise următoarelor generații, iar acest lucru se poate face numai prin comunitate” – a precizat Christine Thellmann, deputat PNL de Mediaș.

Manifestarea a continuat cu un recital oferit de Rodica Popa Comaniciu împreună cu tineri intepreţi iar apoi au urcat pe scenă ansamblurile de dansuri populare din localitatile Baia de Fier, Babeni, Vaideeni, Zavoi, Avrig, Jina, Topliţa şi Armeniş.

Festivalului Brânzei și al Țuicii continuă și mâine, de la ora 10:00. Cei care au „ratat” prima zi a manifestării, se pot bucura duminică, 25 august, de prepararea celui mai mare bulz compus din mămăligă și umplutură de brânză, care va doborî, și de această dată un nou record – peste 50m.

Pe parcursul ultimei zile de festival, între orele 14:00 –17:00, vor avea loc ateliere tematice pentru copii/tineri și drumeții!

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR

DUMINICĂ

Prezentator: Traian Stoiţa

Ora 10:00: Desfășurarea festivalului cu vizitarea standurilor

Ora 13:30: Pregătire ,,Cocoloș cu brânză – Bulzul Festivalului 2024” produs tradițional pentru degustat din specialitatea festivalului

Ora 15 :00: Recital oferit de Traian Stoița, Sebastian Stan și Răzvan Năstăsescu

  • Recital Victoria Meiţescu, Aurelian Adam, împreună cu tineri interpreți
  • Spectacol oferit de ansamblurile de dansuri populare din localitățile Armeniş, Polovragi, Corbii Argeș, Topoloveni, Traian și Măgura Ilvei
  • Grupul de muzică tradițională românească Junii coordonat de Cosmin Verde

Ora 20.00: Recital oferit de Adrian Stanca cu formația

Ora 21.00: Jocul călușerilor şi Foc de tabără

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri