5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

EDITORIAL: De la #rezist la alianța cu PSD – drumul USR la Cisnădie cu sprijin de la conducerea județeană

Știri din Județ

Publicitate
Nu aș fi crezut în perioada 2017 – 2020 că voi ajunge vreodată să scriu la ziar despre o alianță între USR și PSD. Uniunea Salvați România a apărut în urma protestelor #rezist ca o emulație mai ales a tinerilor care se opuneau sistemului corupt, identificat de ei cu PSD. Dar astăzi, la Cisnădie, în județul Sibiu, primarul USR și liderul PSD local anunță direct sau indirect că au negociat pentru un post de viceprimar acordat PSD contra votului celor trei consilieri locali ai acestui partid în sprijinul primarului USR. Un troc politic ca multe altele, dar neașteptat.

Dar ce m-a frapat a fost declarația liderului USR Sibiu, Adrian Echert, care nu vede nicio problemă într o asociere locală între USR și PSD. Sub pretextul că la USR se dă mână liberă aleșilor locali, fără a se impune restricții și ordine de sus. Povestea asta pentru domnișoare de Ev Mediu nu prinde, pentru că știm prea bine ce tumult a fost în ultimul an în USR, inclusiv la Sibiu în stabilirea listelor la alegeri, alianțe cu PMP și Forța Dreptei etc. Să nu mai amintesc cum, chiar la Cisnădie, în mandatul trecut USR a trecut prin toată lista de consilieri pentru că plecau rând pe rând din partid și trebuiau înlocuiți. Începutul plecării lor a coincis cu intrarea lui Orlățan în organizația USR Cisnădie.

Spre comparație, liderul local Forța Dreptei, Constantin Șovăială, a declarat răspicat că partidul a decis la nivel național să NU susțină niciun viceprimar PSD sau AUR. Acum, poate puțini știu că alianța prin care Orlățan a ajuns primar și cei 7 consilieri locali era formată în iunie din USR, PMP și Forța Dreptei. La Cisnădie, din cei 7 consilieri aleși pe aceste liste, 5 sunt de la USR, 2 de la Forța Dreptei. De unde rezultă că cei doi NU vor vota un viceprimar PSD, oricât vrea usr-istul Orlățan.

Publicitate

Dar, astăzi, Echert a plusat și a sfătuit consilierii de la partide să voteze cum le dictează conștiința, chiar dacă partidul le spune altfel. El chiar a dat asigurări că este greu în ziua de astăzi să mai piardă locul de consilier un ales local, dacă partidul îl dă afară. Deși legislația spune cu totul altceva. Faptul că în mandatul trecut USR nu a fost în stare sau nu a vrut să retragă sprijinul unui consilier care a votat mereu contra direcției dată de USR, asta e problema lor. Dar, stai, parcă USR nu dădea direcții aleșilor locali și îi lăsa să facă după propria conștiință!? Sau conștiința este egal la USR cu voința mai marilor partidului.

Să nu credeți că am ceva cu USR la Sibiu. Din contră, am apreciat spiritul liber și nonconformist de a face politică. Doar că, pe parcurs, partidul a devenit la fel cu cele tradiționale. Iar oamenii de valoare și liberi au plecat rând pe rând. Mai sunt oameni deosebiți la USR Sibiu. De exemplu, celălalt primar USR ales în iunie, Andreea Anghel de la Turnu Roșu. Am numit-o într-un articol „revoluționara de Turnu Roșu”. Nu are legătură cu Revoluția, ci cu demersurile sale susținute de opoziție critică și constructivă ani la rând în Turnu Roșu. Iar roadele s-au văzut în iunie, când a fost aleasă primar. Anghel a fost mai înțeleaptă și cu sprijinul consilierilor au ales viceprimar din PMP la Turnu Roșu. Adică fost coleg de alianță electorală, de dreapta. Firesc. Dar ce-ar fi ca Anghel să își dea mâna acum cu fostul primar, trecut de curând la PSD? Imposibil!

Diferența de atitudine, abordare și profesionalism între cei doi primari USR din județul Sibiu este vizbilă de la o poștă. La conferința de presă de la sediul partidului, cu vădit scop electoral de susține la prezidențiale pentru Elena Lasconi, Anghel și-a prezentat decent și elegant primele zile de activitate la primărie și a transmis un mesaj de suflet, emoțional despre Elena Lasconi. Mircea Orlățan de la Cisnădie a vorbit de cât de multe a făcut el la primăria Cisnădie în primele zile și… atât. Măcar la întrebările jurnaliștilor despre alianța sa cu PSD a fost abil evaziv, fără a nega. Anghel a venit la conferință la volanul propriei mașini, cu sacoul frumos pus pe un umeraș, Orlățan cu șofer și mașina de serviciu. Anghel a vorbit elegant despre fosta conducere și că are priorități acum să depună proiecte spre finanțare, Orlățan a insistat pe faptul că vechiul primar ținea posturi vacante și că trebuie urgent angajat personal în aparatul primarului. Plus că fostul primar a fost autocratic.

În concluzie, USR poate promova tipologii diferite de aleși locali, iar, eu, ca jurnalist, îi tratez ca atare. Totuși, declarațiile din ultimele zile referitor la trocul USR cu PSD la Cisnădie este dureros, cred, pentru toți votanții USR. Și pentru cei care iarna în frig, stăteau în fața sediului PSD în protest mut, zilnic. Ciudat, printre ei, adesea era văzut Adrian Echert. Același care acum nu mai are nicio problemă ca USR să colaboreze cu PSD. Oare aleșii USR din Consiliul Local Cisnădie au aceeași gândire liberă sau se supun voinței partidului? Care voință? Care conștiință?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri