4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Lecţia de istorie fără propagandă

Știri din Județ

Pentru un pasionat de istorie, ca mine, sutele de comentarii de pe Facebook, apărute la ştirea noastră despre dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piaţa Mare a Sibiului, sunt un semn al efectelor educaţiei comuniste şi post-comuniste în rândul populaţiei ţării. Pentru că istoria este mai complexă şi nu doar vopsită patriotard de cei care o scriu în anumite perioade.

Ştim că în comunismul lui Ceauşescu s-a impus un cult al patriotismului şi centrării universului pe poporul român. Noi am făcut toate marile invenţii ale lumii, noi am fost asupriţi şi nouă ni s-a furat totul în istorie. Comuniştii au luat elemente reale din istorie şi le-au pus într-o lumină naţionalistă, pentru a crea ideea că Ceauşescu este un lider patriot, urmaş al lui Decebal, Ştefan cel Mare etc. Îmi amintesc şi acum o frescă realizată de comunişti cu toţi marii conducători români din istorie şi ultimul, cel mai mare, era Ceauşescu.

Dar să vii acum în 2021 şi să spui că Samuel von Brukenthal a fost un călău al românilor este doar naţionalism ieftin, din acela inoculat de comunişti românilor, zeci de ani, şi promovat post-Revoluţie de diferiţi autori şi politicieni. Să pui execuţiile lui Horia şi Cloşca pe seama lui Brukenthal este tot o prostie istorică.

Lecţia de istoria adevărată, aşa cum este relatată de istorici mari ca Prodan sau alţii aminteşte de răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan şi a multor moţi iobagi, în contextul mai multor asemenea răscoale şi revolte din Imperiul Habsburgic. Este un context politic mai larg. Faptul că în timpul răscoalei era guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenhtal este un fapt. Dar rolul său în înăbuşirea răscoalei şi execuţia liderilor acesteia a fost minimal spre deloc. Conform relatărilor istorice, Brukenthal a fost un sas din Nocrich. SINGURUL sas devenit guvernator. Istoria sa personală îl arată ca un iluminist şi faptul că avem azi Muzeul Brukenthal cu toată colecţia sa este datorită voinţei sale de a lăsa moştenire oraşului această bijuterie. Tot istoricii arată că răscoala a fost oprită la ordinele noului împărat Iosif al II-lea. De altfel şi Horea avea o problemă cu Iosif, nu cu Brukenthal. Toate doleanţele sale au fost către Viena, unde era împăratul. Să nu uităm că români moţi l-au trădat pe Horea pentru bani, printre ei şi preoţi ortdocşi. Asta nu ne place să spunem?!

Mai mult, pentru că guvernatorul Brukenthal nu a făcut mare lucru contra răsculaţilor, a fost şi schimbat din funcţie, după răscoală, de împărat.

Ce este amuzant pentru mine, dar şi tragic, este să văd sutele de comentarii de la oameni care, din studiul profilurilor lor de Facebook, denotă faptul că au probleme cu limba română şi o evidentă lipsă acută de minimă cultură generală.

Amplasarea statuii lui Brukenthal în Piaţa Mare a Sibiului este de apreciat. Mai ales că a fost o iniţiativă finanţată privat. Acum avem statuia lui Gheorghe Lazăr şi a lui Samuel von Brukenthal. Iar dacă este să studiem istoria până la capăt, să vă amintesc cum se făcea şcoală cu elevii de către Gheorghe Lazăr? Cu vergeau şi bătaia? Sau nici asta nu ne place să ne amintim din istorie. Dar nu putem judeca valoarea per ansamblu a unui om, după criterii actuale. Trebuie lucrurile privite în contextul istoric. Nimeni nu a fost perfect, nici Brukenthal, nici Lazăr, nici Ştefan cel Mare, nici… Dar trebuie privit la ce au lăsat în urma lor. Ori cine contestă moştenirea lăsată de Samuel von Brukenthal este un prost, ne-educat.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri