18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Cine a minţit?

Știri din Județ

Acum trei săptămâni, co-preşedintele USR-Plus, Dacian Cioloş a fost la Sibiu într-o vizită de campanie internă. La o conferinţă de presă l-am întrebat dacă USR-Plus se pregăteşte să iasă de la Guvernare. Cioloş, vizibil iritat de întrebare, a răspuns că nu, nici nu se discută „nu suntem copii”. Întrebarea mea nu a fost aşa, degeaba, ci se baza pe informaţii clare din interiorul USR-Plus, unde la vremea respectivă se discuta cu subiect şi predicat retragerea de la Guvernare. Motivaţia de atunci, este cea anunţată zilele trecute public: PNLD 3 impus de Cîţu şi presiunea pe Ministerul Justiţiei. Pentru că înaintea vizitei la Sibiu a lui Dacian Cioloş, premierul Cîţu a trimis spre avizare copii ale proiectului referitor la Programul Naţional de Dezvoltare Locală Anghel Saligny (PNDL 3). Şi asta nu a convenit USR-Plus, care din start s-a opus acestui program, considerat ca o favoare politică dată anumitor primari.

Toată criza declanşată de câteva zile public a fost premeditată încă din 15 august. Şi domnul Cioloş ştia aceste aspecte în 19 august, când a fost la Sibiu, dar a răspuns ca un adevărat politicianist că nu este nimic adevărat. Dar acum s-a dovedit deja că era. M-aş fi aşteptat de la Cioloş la un alt fel de politică, aşa cum a promis în campania electorală. Se pare că doar Barna mai ţinea acest steag în cadrul USR-Plus. De altfel, am constatat că în ultimele luni, la alegerile interne din proaspăt fuzionatul USR-Plus, membrii Plus au cam câştigat peste tot. Chiar şi la Sibiu, în fieful lui Barna. Asta preconizează debarcarea lui Barna de la şefia partidului pe care o mai deţine acum alături de Cioloş.

Criza din interioriul PNL a dus la aplicarea rapidă a PNDL 3 este argumentul USR-Plus. Doar că din teritoriu lucrurile se văd cu totul altfel. Primarii de comune, mai ales, indiferent de culoarea politică, abia aşteaptă PNDL 3. Mulţi dintre ei au beneficiat în judeţul Sibiu de fonduri pe primele programe PNDL şi în multe localităţi a rămas ceva în urmă la capitolul infrastructură. S-a şi furat. Trebuie să recunoaştem. Dar furtul ţine de oameni aflaţi în funcţii cheie, nu de un program de stat de investiţii. Este datoria organelor de control să verifice cum au fost folosiţi banii din celelalte PNDL-uri. Per ansamblu, însă, în toată ţara au fost făcute prin PNDL foarte multe investiţii. Investiţii pentru binele comunităţilor, multe fiind rurale.

Cioloş nu vrea PNDL 3 să existe pentru că banii vor fi daţi pe criterii politice, spune el. Şi mai bine să fie folosiţi altfel. Dar comunităţile rurale sau din micile oraşe se bucură de aceşti bani şi de investiţiile ce se pot face prin ele, fie că sunt drumuri, aducţii de apă etc. Poate şi de data asta, unii bani vor fi furaţi. Dar restul investiţiilor realizate contează. Iar dacă vine vorba de furt, hai să ne uităm la investiţiile naţionale, gestionate de ministere şi vom găsi găuri de milioane de euro, nu mărunţişul din PNDL…

În fapt, Cioloş ştie că USR-Plus are foarte puţini primari în România şi PNDL nu îi ajută. Din contră, ajută primarii în funcţie, majoritatea PNL şi PSD. Pentru că omul de la ţară vede ceva realizat de primar şi ne prea ştie el că banii vin de la Guvern.

Însă acest joc politic al lui Cioloş, cu minciuna demonstrată de la Sibiu, este unul meschin, care denotă doar un interes al acaparării puterii în USR-Plus şi, poate, în viitor a Guvernării. Doar că imaginea ideatică a fostului prim-ministru Cioloş s-a cam estompat şi ultimele apariţii ale sale publice arată un om depăşit de realităţile României. A avut momentul său de glorie atunci. Barna este şi el depăşit ca momentum politic. Dar USR-Plus mai are mulţi oameni de valoare care au rămas, încă, în linia a doua. Oameni care chiar pot schimba România.

Totuşi, asocierea pentru demiterea lui Cîţu cu AUR a fost un calcul politic greşit al USR-Plus. Era mai simplu să demisioneze toţi din Guvern şi să forţeze, astfel, venirea lui Cîţu în Parlament. Ceea ce vor şi face abia acum. Dar asocierea, chiar şi conjucturală, cu AUR a fost o minge la fileu, nesperată, pentru PNL. Acum pot spune populaţiei că ei sunt singurii democraţi de dreapta din politica românească şi automat au împins USR-Plus spre extremismul AUR-ului, în percepţia publică. La asta se adaugă şi jocul perfid al PSD, care stă în aşteptare şi, se pare, negociază cu cele două tabere politice.

Criza politică de acum nu ajută pe nimeni. În primul rând nu ajută populaţia şi aşa lovită de scumpirile succesive la energie şi alimente. Aşa că, dacă Cioloş şi compania au plănuit întreg acest haos politic, atunci se fac direct vinovaţi de instabiltatea politică şi economică creată. Pentru că nu cred că liderii USR-Plus nu ştiau anul trecut, după alegerile parlamentare, cine este PNL şi UDMR. Au acceptat să joace în hora coaliţiei de Guvernare, cu bune şi rele. Acum, însă, au organizat un puci politic pentru a submina dreapta românească şi a câştiga din voturile PNL. Se pare că jocul lui Cioloş şi compania, cu susţinere străină (nu m-aş mira să existe vreo vorbă franţuzească….) nu este cel scontat pentru ei. Iar visul lui Cioloş de a redeveni premier tehnocrat, după o criză politică, nu va fi împlinit prea curând. Pentru că minciuna are picioare scurte….

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri