V-ați întrebat vreodată cine este omul din „spatele” funcției de conducere al unei instituții publice sau a meseriei pe care o practică? Aceștia pot fi vecinii, prietenii, rudele sau poate doar simple cunoștințe, dar care sunt de cele mai multe ori persoanele pe care le caracterizăm prin prisma instituției pe care o conduc sau a rolului pe care îl interpretează în societate. Unul dintre aceste persoane este Valentin Delcă, fostul preot paroh al Bisericii cu Hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr”, din Șelimbăr, în prezent fiind directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură.
Preoția, o vocație la care nu poate renunța
Valentin Delcă ocupă funcția de director executiv al Direcției Județene pentru Cultură din Sibiu începând cu luna septembrie a anul 2017, post pe care l-a obținut prin câștigarea concursului organizat de Agenția națională a funcționarilor publici. Perioada de când se află la cârma acestei instituții o descrie ca fiind una plină de provocări și de lucruri noi pe care le învață zi de zi. Odată cu preluarea funcției și-a propus să facă anumite schimbări, încercând să elimine prejudecățile sibienilor care văd în această instituție un fel de sperietoare, un fel de bau-bau al orașului. „Încă de la începutul mandatului meu mi-am dorit să fie mai multă disciplină în interiorul instituției și mai multă transparență, fiecare angajat să își respecte programul și să își facă cum trebuie meseria. Am reușit să avem mult mai puține întârzieri privind prelucrarea dosarelor, crescând anul trecut numărul acestora de la aproximativ 400 la 700, iar anul acesta numărul lor s-a dublat. Am micșorat numărul de procese față de anul trecut, mai exact le-am redus cu aproximativ 70%. Provocările pentru mine au fost Legislația și Educarea publiculului și am încercat să păstrez o relație bună cu toate instituțiile fiind foarte deschis indiferent de problema ridicată. Consider că am mai trăit încă o viață aici, gândindu-mă la cât de mult am învățat despre monumente, urbanism sau amenajarea teritoriului, este mai mult decât a face o altă facultate în domeniu. În plus, am cunoscut foarte mulți arhitecți, oameni de bună calitate, din lumea arhiologiei.” Printre reușitele instituției se află și acreditarea Muzeului Siviculturii din Săliște, singurul astfel de muzeu de profil din țară, precum și avizul favorabil pentru amplasarea bustului lui Avram Iancu în Parcul Astra.
Timp de 9 ani a fost preot paroh în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, iar participarea la concursul pentru funcția de conducere a unei instituții publice a fost o decizie de moment, susținută și acceptată atât de familie, cât și de conducerea bisericii și de către enoriași. Despre administrație avea câteva cunoștințe, întrucât a lucrat o perioadă de timp în biroul administrativ al Mitropoliei, fiind responsabil de resursele umane. În comunitatea de enoriași din Șelimbăr, a cărei baze a pus-o în anul 2016, revine cu mare drag ori de câte ori are ocazia, făcând acest lucru voluntar, fără salarizare. Nu s-a putut despărți prea ușor de meseria de slujitor al Domnului, de aceea preoția a devenit unul dintre hobby-urile sale preferate. „De biserică a fost o despărțire amiabilă și știind că sunt anumite incompatibilități între cele două joburi, relațiile muncă în raport cu Biserica Ortodoxă Română au încetat, nu mai am salarizare sau vreo funcție importantă. Enoriașii au acceptat hotărârea mea de a ocupa funcția aceasta din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. Să conduci spiritual o parohie se poate face și duminica, dar fără să o mai conduci administrativ. Am tras o linie destul de groasă între serviciu și parohie, slujirea de preot și cea de funcționar public. Dacă nu sunt separate lucrurile atunci nu au cum să funcționeze.”
„Familia este hobby-ul preferat”
Punctualitatea, decența și bunul simț ar fi lucrurile care îl caracterizează, deși personal refuză să se autocaracterizeze.Valentin Delcă apreciază punctualitate și de cele mai multe ori la ora 08:00 este primul dintre angajații care ajunge la birou. Îi place să aibă un desfășurător al fiecărei zile, așa își poate ține mai ușor evidența activităților. O zi din viața acestuia este plină de activități, evenimente, proiecte, controale, inspecții, astfel de cele mai multe ori nu știe exact la ce oră va ajunge seara acasă sau dacă trebuie să lucreze și în weekend. Acestea sunt motivele pentru care când are puțin timp liber preferă să îl petreacă alături de cei dragi, alături de soție și de cei doi copii. „Hobby-ul principal este să stau cu familia, când am puțin timp liber. Îmi place foarte mult să călătoresc alături de cei dragi prin țară, acesta fiind un alt hobby-ul. Mă interesează zonele Patrimoniu, iar în România avem foarte multe astfel de locuri. Fără să fac aprecieri personale, suntem printre primele țări din Europa care stau bine la capitolul cultură, dar care din păcate nu este prea bine pus în valoare și promovat. Cât despre mine, nu îmi place să mă descriu, vreau să fiu luat așa cum sunt, dar dacă ar fi să mă descriu cum sunt văzut de cei din jurul meu cred că sunt un om decent, care ține la bun simț și muncitor și o persoană cu program. Îmi fiecare zi îmi fac un desfășurător al activităților. Așa am fost mereu, indiferent ce am lucrat, mi-am structurat programul de dimineața până seara. Și cred că sunt destul de consevent, când îmi propun ceva trebuie să reușesc.”
Cred că cel mai frumos lucru în meseria de jurnalist este să surprinzi emoția, să vezi și să poți citi în sufletul celui pe care îl intervievezi. Și, mă bucur și vreau să îi mulțumesc lui Valentin Delcă pentru că mi-a permis să văd acest lucru. „Cel mai mult îmi place să călătoresc acasă, să îmi revăd părinții” a fost răspunsul dat la întrebarea legată de locurile pe care îi place să le viziteze. Deși, drumurile vieții, studiile și joburile l-au purtat pe mai multe meleaguri fie din România, fie din străinătate, acasă- în sânul familiei rămâne locul preferat. „Sunt muscelean de pământ, dar pentru că am făcut facultatea în Sibiu de mai mult de jumătate din viață este motivul pentru care mă consider de aici. Dar originea mea este în Valea Râului Doamnei din fostul județ Muscel.” Chiar dacă de-a lungul timpului a „bătut țara și lumea-n lung și lat”, a urmat un masterat la Bonn în Germania și cu toate acestea, Portugalia este țara pe care ar alege-o ca destinație de vacanță.
Pentru anul 2020 are planuri mari, iar printre acestea se află digitalizarea activității instituției, dar și găsirea unui nou sediu. „Avem de găsit un sediu pentru Direcția Județeană pentru Cultură, deoarece mai rămânem aici până în 2020 și trebuie să ne găsim un sediu propriu”. Pe plan personal se consideră a fi un om împlinit și fericit. Tot ceea ce își mai dorește este să fie sănătos și să poată fi „suficient de detașat de toate pentru a fi eficient”.
BIO
Nume: Valentin Delcă
Funcție: Directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu
Vârsta: 43 ani
Familie: căsătorit și are 2 copii
Studii: Germanistice și interculturale europene din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
master în etică socială la Universitatea Bonn din Germania
doctorat în teologie
Hobby: Hobby-ul principal este să stau cu familia, când am puțin timp liber
Cartea preferată: Citesc cam orice îmi place. Din Teologie îmi plac foarte mult tezele de doctorat despre carte de limbă liturgică și carte veche, iar Biblioteca Mitropoliei este foarte bine dotată din acest punct de vedere. De asemenea, îmi plac cărțile science fiction, cărți ale autorului american Stephen King, literatura chineză cum ar fi cele ale scriitorului Yu Hua. Și, cu toate acestea, cartea preferată cred că rămâne „Micul prinț” pe care o recitesc cu plăcere de fiecare dată
Filmul preferat: Filmele japoneze regizate de Akira Kurosawa îmi plac foarte mult și ador filme alb negru indiferent dacă sunt americane, românești sau europene. Mă uit cu plăcere la Charlie Chaplin sau la filmul românesc Filantropica