8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Nicolae Ștefănuță: Întotdeauna am fost o persoană preocupată de problemele comunității

Știri din Județ

Sibiu este locul unde oamenii respiră cultură, artă datorită festivalurilor de teatru, film sau muzică, dar și județul care de-a lungul timpului a creat și a contribuit la dezvoltarea unor politicieni. Dintre aceștia, unii ne-au reprezentat sau ne reprezintă în politica națională, alții în Parlamentul European, cum se întâmplă în cazul lui Nicolae Ștefănuță. În vârstă de 37 de ani este unul dintre tinerii care și-au dorit o carieră în domeniul politic, iar prin multă muncă, implicare și pasiune a și reușit acest lucru.

Integritatea, onestitatea și asumarea responsabilităților sunt calitățile unui politician de succes

Nicolae Ștefănuță este un om simplu, onest, cu credință în Dumnezeu și cu respect față de semeni, care își amintește cu nostalgie de copilăria petrecută la bunicii săi din Rășinari. „Vă voi povesti o amintire care îmi este dragă și acum: la Rășinari, satul copilăriei mele, eram obișnuit să întâlnesc doar câinii de la stână, la care le spuneam, deseori, “țiba la oi!”. Odată, când am venit de la Rășinari la Sibiu, am văzut în centrul orașului, un câine mare, de rasă, un ciobănesc german. M-am îndreptat instant către el: Țiba la oi!, am strigat atunci. Sunt un om simplu, chiar și astăzi mă simt ca un copil care a venit de la țară la oraș.”, este una dintre amintirile pe care alege să o împărtășească cu noi.

Timp de 12 ani a lucrat în Parlamentul European în calitate de expert în comisiile de agricultură și de buget și ulterior a fost diplomat al Uniunii Europene, fiind primul român care a facilitat legătura dintre forul European și Congresul American. În acest mai bine un deceniu a fost inevitabil să nu interacționeze cu diverse formațiuni politice, dar a devenit membru USR Sibiu doar din anul 2017. „Cred că dintotdeauna am manifestat un oarecare interes pentru domeniul politic. În 2017, m-am alăturat filialei USR Sibiu, cu convingerea că aici, acasă, împreună cu oameni cu care împărtășesc aceeași viziune și aceleași idei politice, putem să contribuim la schimbarea pe care ne-o dorim cu toții.”, ne mărturisește Nicolae Ștefănuță care începând cu acest an ne va reprezenta timp de cinci ani la Bruxelles.

Viața de europarlamentar presupune multe deplasări, întâlniri atât cu românii din diaspora, cât și cu cei din țară. Și, cu toate acestea, puținul timp liber pe care îl are alege să îl dedice soției sale și câinelui lor pe nume Lola. Pe lângă cunoștințele bine fundamentate și absolut necesare, un politician pentru a avea o carieră de succes trebuie să fie „integru, onest, care să își asume responsabilități, să inspire și să motiveze. Este o vorbă care spune A little knowledge is a dangerous thing/ Puțină cunoaștere este periculoasă.” consideră Nicu Ștefănuță.

Mereu însetat de cunoaștere

Nicu, așa cum îi spun cei apropiați a fost de când se știe o persoană, dinamică, însetată de cunoaștere, dar și preocupată de problemele celor din jurul său. „Întotdeauna am fost o persoană activă, preocupată de problemele comunității și am susținut diverse proiecte civice, cum ar fi protejarea Roșiei Montane. De asemenea, am călătorit mult, am cunoscut oameni care m-au inspirat și care m-au ajutat să înțeleg mai bine lumea din jurul meu.”, ne mărturisește tânărul nostru care la începutul lunii noiembrie și-a deschis primul său birou de europarlamentar din țară.

Locația aleasă este într-o zonă încărcată de istorie, mai exact pe strada Turnului, la Nr. 12. Este locul unde în perioada comunistă Nicolae Ștefănuță era unul dintre sibienii care stăteau la cozi în fața magazinului „Doina” pentru a cumpăra produse lactate. Cei 30 de ani care s-au scurs de la Revolție și-au lăsat amprentele și asupra acelei clădiri, lăsată în paragină. O ruină pe care europarlamentarul nostru a decis să o transforme în biroul său, unde orice sibian poate merge să își expună o problemă, unde va fi ascultat, sfătuit și îndrumat. „Noul cabinet se află pe strada Turnului, nr. 12 și este deschis pentru întreaga comunitate sibiană de luni până vineri, de la 9 la 17.00. Îmi doresc ca acest cabinet să fie un adevărat centru de relații internaționale, un spațiu de discuții, de proiecte noi pentru comunitate, fie că este vorba de proiecte de mediu, de sănătate sau destinate tinerilor sau persoanelor preocupate de drepturile animalelor.”, este de părere Nicu.

De-a lungul timpului a fost implicat în mai multe proiecte dedicate comunității, printre care amintim inițiativa i74- Parlament pentru cetățeni, instrument prin care a reînviat inițiativele legislative ale cetățenilor. În prezent, lucrează la realizarea proiectului „Erasmus pentru Seniori” și de asemenea, își propune implicarea proiecte destinate schimbărilor climatice. „Îmi doresc ca, prin intermediul acestui schimb intercultural care este programul Erasmus, și cetățenii de vârsta a treia să beneficieze în mod real de oportunități de dezvoltare și de mobilitate europeană. Ca membru a Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, îmi doresc să mă implic în cât mai multe proiecte destinate gestionării schimbărilor climatice și protecției biodiversității.”, dorește să transmit Nicolae Ștefănuță la finele interviului.

BIO

Nume: Nicolae Ștefănuță

Vârstă: 37 ani

Familie: căsătorit

Studii: economie, politici publice și diplomație la Universitatea Georgetown din Washington, la Academia Diplomatică din Viena și la Universitatea de Vest din Timișoara

Zodie: Capricorn

Hobby: Îmi place să citesc, să călătoresc, să cunosc oameni noi și să fac sport

Cartea preferată: Team of Rivals, scrisă de Doris Kearns Goodwin. Cartea arată cum, uneori, chiar și cei mai aprigi rivali pot deveni adevărați parteneri politici.

Filmul preferat: The Godfather, pentru că, dincolo de aspectul mafiot, portretizează niște relații umane reale, prezente peste tot în societate, inclusiv în spectrul politic.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș