6.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Cătălina Dumitrean: Nu cred în profesorii fără vocație!

Știri din Județ

Relația dintre profesor și elev este unică pentru că implică două elemente fundamental umane cum sunt învățarea și comunicarea. Pentru foarte mulți dintre noi, „doamna” sau doamna învățătoare va rămâne omul care ne-a învățat nu doar să ținem stiloul în mână sau tabla înmulțirii, ci omul care a pus primele cărămizi la ceea ce suntem astăzi. Lor, dascălilor noștri le datorăm totul. Cătălina Dumitrean este una dintre aceste persoane care contribuie și conturează destinele atât ale elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 2, cât și a celor care fac cursuri la Palatul Copiilor.

Doamna învățătoare- un model și în viața Călălinei Dumitrean

Dragostea pentru copii și dorința de a împărtăși cu aceștia, ceea ce știe cel mai bine să facă, adică să cânte, și-a descoperit-o în anul 2007, când a devenit voluntar la Biblioteca Astra și participa la evenimentele dedicate celor mici. Cu toate acestea, primii pași în cariera de dascăl i-a făcut începând cu anul 2015. În prezent, își împarte timpul între predatul la Școala Gimnazială NR. 2 și activitatea de la Palatul Copiilor Sibiu, locul în care a studiat și ea muzica. „În anul 2007 am pășit în biblioteca Astra, unde mi-am început activitatea ca și voluntar și unde am interacționat permanent cu copiii. Am descoperit astfel, că locul meu e printre ei, că e un sentiment înălțător să vezi fiecare progres pe care îl fac, frumos conduși din spate. În 2015 mi-am început activitatea ca și învățător, nerenunțând însă, la visul meu de ani, de lucra ca și profesor de canto, muzică ușoară. Iată că după câțiva ani, visul mi s-a împlinit, și îmi desfășor activitatea la Palatul Copiilor Sibiu, dar sufletul m-a îndrumat să-i păstrez și pe cei mici, așa că, iată-mă și Școala Gimnazială Nr. 2. păstrez și pe cei mici, așa că, iată-mă și Școala Gimnazială Nr. 2. Desigur, răspunsul mai scurt ar fi fost, vocația! Nu cred în profesorii fără vocație!”, spune Cătălina Dumitran.

Iubește atât de mult copiii, încât oricâte dificultăți ar întâmpina în meseria de  profesor, nu se vede renunțând niciodată în a le transmite și celor mici din ceea ce știe– muzica. Am vrut să aflăm dacă se vede în sistemul de învățământ și peste 20 de ani și fără ezitare ne-a răspuns: „Categoric, da! Nu mă văd făcând altceva. Viața de profesor este grea, da, dar este cea mai frumoasă. Este grea pentru că mulți dintre profesori văd în această meserie o competiție între ei (ceea ce, cumva și este) și pierd din vedere cel mai important lucru, centrul activității lor, elevul. Este grea mai ales pentru că, din păcate, până în acest moment, nu am simțit sprijin din partea sistemului, din contra, dar aici vine partea frumoasă, că am găsit puterea de a ne creea singuri sprijinul, de a ne bucura de evoluția elevilor noștri și de a le aduce zâmbetul pe buze. Desigur, îmi voi continua și cariera de interpret de muzică ușoară, dar da, mă văd tot în sistemul de învățământ.”

Cătălina Dumitran: Paula Seling, definiția artistului complet

Pasiunea pentru muzică și-a descoperit-o încă de pe clasa a IV-a, când obișnuia să meargă alături de părinții ei la catedrală. Iubea atât de mult muzica, încât cânta oriunde, prin casă, prin curte, cei din jur spunându-i că va devein artistă. Într-una din zile, un anunț  prin care se anunța căutarea de persoane dornice să cânte în corul bisericii i-a atras atenția. Și a încercat. „Ani de zile am mers duminică la rând și am cântat alături de mirificul cor, iar ulterior, în clasa a VIII-a, profesorul de muzică mi-a spus că ar trebui să mă gândesc serios la talentul meu, așa, ajungând să calc pentru prima oară, în calitate de elev, pragul Palatului Copiilor Sibiu, locul pe care l-am iubit din prima clipa, iar acum, îl iubesc și mai mult.”, își amintește tânăra noastră.

Întrebată dacă are un idol, un cântăreț preferat, artista noastră ne spune fără ezitare un singur nume, Paula Seling. În opinia Cătălinei Dumitran Paula Seling este „definiția artistului complet,  a artistului care reușește mereu să se strecoare în sufletul celor care o ascultă.”

Este dezamăgită de sistemul actual care promovează și încurajează non-valorile în detrimentul talentului, copiii alegând să îmbrățișeze tot ceea ce înseamnă comercial și de cele mai multe ori și de proastă calitate. Cu toate acestea, de când și-a început activitatea la Palatul Copiilor, s-a dedicat trup și suflet elevilor ei. Iar prin răbdare și muncă, rezultatele au apărut foarte rapid, spre exemplu luna aceasta, cinci dintre copiii ei au câștigat premii importante în cadrul festivalurilor naționale ”Music, my love, by Viorela Filip” şi “Festivalul de interpretare Matei Bucur Mihăescu”.

Andra Neagu– Premiul I (Music, my love, by Viorela Filip), premiul special al casei de producție MBM Productions (“Festivalul de interpretare Matei Bucur Mihăescu”)

Antonia Brădescu– Premiul “Florin Bogardo” (“Festivalul de interpretare Matei Bucur Mihăescu”)

Damian Georgiana– Premiul II (Music, my love, by Viorela Filip)

Chirteș Sofia– Premiul I (Music, my love, by Viorela Filip)

Frățilă Daria– Mențiune (“Festivalul de interpretare Matei Bucur Mihăescu”) Este de părere că pentru a rezista în acest domeniu, al muzicii este nevoie de un pic de talent, dorință, noroc și de foarte multă muncă. Pentru a obține performanțe un artist are nevoie de 10% talent și de 90% muncă. „Încurajez părinții care simt că au un copil talentat, care cred că cel mic are „ureche muzicală” să îi îndrume spre o testare, la orice profesor de muzică. Bineînțeles, dacă și copilului îi place și își dorește. Astfel, părinții vor primi un răspuns obiectiv și vor putea vedea dacă-i îndrumă spre acest domeniu, sau merg în altă direcție. Desigur că ușile clasei mele de canto, de la Palatul Copiilor Sibiu, sunt mereu deschise pentru cei care își doresc.”, este sfatul pe care vrea să îl transmite Cătălina Dumitrean.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri