spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cui nu-i place de Costache?

Știri din Județ

Publicitate

Dintre toţi miniştrii Guvernului Orban 1, sibianul prin adopţie Victor Costache, ministrul Sănătăţii este de departe cel mai ţintit de articolele de presă din Bucureşti. Este o vorbă pe la noi, pe la Sibiu, că la Bucureşti te mănâncă lupii. Şi Costache a intrat în gura lor.

Este cred primul ministru al Sănătăţii care vine din mediul privat după 1989. Costache şi-a propus să revoluţioneze greoiul sistem de sănătate. O direcţie clară: liberalizarea pieţei de sănătate şi şanse egale la fondurile de stat pentru spitalele private şi cele de stat. Pe principiul: decât să arunci milioane de euro într-un sac fără fund numit „spital de stat” mai bine distribui banii eficient pe piaţa medicală.

Doar că acest curent, deja de mult implementat în Occident şi foarte eficient, nu convine unora. Se aruncă placa politicianistă că nu vor mai avea pensionarii îngrijiri gratuite. Că oamenii muncii nu vor mai beneficia de tratament şi operaţii gratis la stat. Aiurea! Motivaţia acestui atac la ministrul Sănătăţii pe toate planurile este datorat sugacilor din sănătate care au căpuşat sistemul de stat de 30 de ani. Şi banii au ajuns în mică parte în serviciile şi medicaţia pentru bolnavi, însă s-au pierdut la greu în tot felul de firme abonate strict doar la bugetul de stat.

Ori o piaţă liberă, concurenţială, a serviciilor medicale poate însemna falimentul unor spitale de stat şi aşa mizere. Dar poate însemna apariţia de servicii medicale la standarde de calitate cu un cost real per pacient. Să nu ne trezim cu factura care o semnăm la ieşirea din spitalul de stat, decontată e drept de Casa de Asigurări dacă suntem în sistem, şi care prevede costuri hoteliere şi de hrană de 3-4 ori mai mari decât la un spital privat, deşi condiţiile sunt departe de acela.

Firmele căpuşare ale sistemului de sănătate de stat sunt majoritatea controlate de foşti securişti. Oameni care au influenţă încă şi în presă şi folosesc orice mijloace pentru a nu pierde vaca de muls: spitalele de stat. Sunt sigur că medicilor şi asistentelor de la stat le va conveni o privatizare a sistemului, cu îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, cu echipamente şi cu salarii mai mari. Dar pe criterii de competenţă. Este drept că atunci toţi cei angajaţi pe pile vor trebui să zboare din sistem. Şi spitalele româneşti sunt pline de liftieri, asistente şi chiar unii medici care şi-au luat diplomele la fără frecvenţă şi postul cu traista lui tata.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, încearcă o curăţare a sistemului medical românesc. Dacă va reuşi, depinde de susţinerea Guvernului şi a opiniei publice. Dacă muşcăm la orice manipulare ordinară gen „noi nu ne vindem ţara” sau „pensionarii nu vor mai beneficia de spitalizări gratuite” ne merităm soarta. Atunci să nu ne mai plângem de spitale insalubre, de 5 paturi în salon, de mâncarea execrabilă şi de lipsa medicamentelor şi instrumentarului medical. Ori de doctori slab pregătiţi. Valoarea se naşte doar din concurenţă reală!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri