spot_img
9.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Adevăruri şi minciuni în scandalul Fondului de rezervă

Știri din Județ

Publicitate

De două zile primarii PSD, USR şi de la alte partide, alături de o parte din primarii PNL sunt în fierbere. Miliardul de lei împărţit de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, a ajuns în mare măsură în ograda primarilor PNL – aripa câştigătoare şi UDMR. Ieri, primarii PSD din judeţul Sibiu au ieşit efectiv în stradă şi au mers cu jalba în proţap la prefectură să ceară lămuriri. Un exerciţiu de imagine, foarte bine gândit şi realizat. Doar că prefectul unui judeţ nu are treabă cu aceşti bani. El este un simplu pion în acest caz. A strâns cererile de la primării, le-a centralizat şi le-a trimis la Ministerul Dezvoltării. Acolo s-au împărţit banii. Doar că nimeni, în România, nu ştie cum se împart aceşti bani: pe ce criterii clare. Pentru că aceste criterii nu există. Fie că a fost PSD, PD sau PNL la putere, banii aceştia s-au dat pentru „urgenţe” administrative. Dar cine a decis care din cereri sunt urgente şi care, nu, a fost partidul de guvernământ.

Este evident pentru oricine analizează cifrele din judeţul Sibiu, dar acestea sunt la fel în toată România, că banii au mers 95,95% la primăriile PNL-aripa câştigătoare. Un calcul bazat pe populaţia din aceste localităţi ne arată că aproximativ 100 de lei pe cap de locuitor au mers la primăriile liberale şi 20 de lei pe cap de locuitor la primăriile conduse de PSD. Iar primăriile din judeţ conduse de FDGR, USR, PMP, PE au primit ZERO lei. Deşi au cerut şi ei bani. Iar primăriile Mediaş şi Marpon, conduse de primari liberali declaraţi la ultimul congres al partidului pro-Orban nu au primit nici ei nimic. Singura primărie din aripa câştigătoare care nu a primit niciun leu este Şelimbărul. Iar motivaţia aici este simplă: nu au cerut niciun leu. Considerată cea mai înstărită comună din România din punct de vedere al surselor atrase la bugetul local, Şelimbărul nu a cerut „bani de urgenţă”.

Dar restul primăriilor, multe mult mai sărace, depind de aceste fonduri. Mulţi din aceşti bani se duc pe co-finanţarea proiectele finanţate din Fonduri Europene. Este cazul la Mediaş, Sibiu, Hoghilag şi multe altele. Ori când Sibiul şi Mediaşul nu primesc niciun leu, iar la Hoghilag i se dă doar 50.000 de lei rezultă că toate proiectele respective sunt puse în pericol de a mai fi continuate. Pentru că firmele angajate nu lucrează fără bani, aşa cum nici membrii Guvernului nu merg la serviciu pe gratis…. Să laşi localităţi ca Mediaş cu peste 50.000 de oameni care au votat masiv PNL fără bani de co-finanţare proiecte mari aflate în derulare este o măgărie. Mai mult, ţi-ai distrus temelia ca partid în acel oraş. La fel şi la Sibiu. Cum vor reacţia votanţii PNL (nu membrii) când mai vine Adrian Bibu să candideze pentru PNL la Primăria Sibiu în 2024 şi ştiu că Guvernul PNL a tăiat toţi banii oraşului pentru co-finanţări şi a blocat astfel multe proiecte de dezvoltare. Încerc să mă pun şi în pielea primarului Mediaşului, Gheorghe Roman, sau a candidatului liberal Adrian Bibu. Ei nu sunt vinovaţi de această manevră la nivel central, dar vor suferi direct repercursiunile. Ei sau partidul lor actual la următoarele alegeri.

În alte localităţi, banii erau necesari pentru intervenţii de urgenţă, gen un pod care stă să cadă, un canal înfundat care inundă satul etc. Banii din bugetele locale la multe primării de comune sunt insuficienţi. Să vezi cum 300 de copiii de la Loamneş sunt discriminaţi de Guvern versus cei 10 din şcoala din Luduşul de lângă, pe motiv că primăria Loamneş e condusă de o pesedistă, iar Luduşul de un penelist este trist. Este momentul când toate zicalele de ani de zile ale liberalilor din opoziţie despre PSD, se dovedesc a fi de fapt simplă gargară politică. Când procedezi la fel, te cobori la acel nivel.

Să mai luăm un exemplu din judeţ. Primăria Avrig, condusă de recent alesul prim-vicepreşedinte PNL judeţul Sibiu, Adrian David a primit cea mai mare sumă din judeţ: 1.000.000 de lei! Deşi oraş mic, a luat peste alţi primari liberali, tot din echipa câştigătoare. Oare de ce? Urgenţele Avrigului sunt mai mari decât cele ale Agnitei? Sau ale Săliştei ori Ocna Sibiului? Sau funcţia înaltă din PNL, recent dobândită, ne arată o sferă de influenţă a primarului. Eu unul aş fi reticent, în locul conducerii partidului, pentru că orice om are bube şi un primar, fie el şi de orăşel, nu e curat ca o icoană, în unele cazuri, am mai scris, chiar opus. Nu neg că la Avrig lucrurile se mişcă foarte bine în ultima vreme din punct de vedere al administraţiei locale. Doar că puţină umilinţă nu strică, nici măcar în politică. Dacă dai nas prea mult cuiva, spune un proverb, rişti să te tragă jos cu el, la un moment dat.

Dar să ajungem la esenţa problemei. Banii au fost distribuiţi prin Ministerul Dezvoltării. Este deja clar că liberalii au luat partea leului, dar să nu uităm de UDMR şi ministrul Cseke Atilla, care a reuşit să bage toate judeţele cu populaţie maghiară în top 10 la finanţări. Este flagrant faptul că judeţe ca Harghita, Covasna, Sălaj, Satu Mare, cu populaţie mult sub cea a judeţului Sibiu au primit mai mulţi bani din acest fond de rezervă, unele aproape dublu. Oare „urgenţele” maghiare au fost mai mari decât cele din Oltenia, Muntenia sau Moldova? Teoretic aceşti bani sunt pentru primării sărace, cu urgenţe în administraţie. Curios, însă, cum majoritatea banilor au ajuns la primării relativ bogate, din zone bogate. ŞI cum zonele cu populaţie maghiară au primit sume mari de bani, toate. Din nou se aplică principiul cine are cuţitul îşi taie partea mai mare de tort.

Revenind la judeţul Sibiu, trebuie să fim atenţi şi la banii primiţi de Consiliul Judeţean Sibiu, aproximativ 5 milioane de lei. Puţini, comparativ cu alte judeţe. Teoretic un judeţ bogat, practic cu restanţe la salarii în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Sibiu, dacă nu ar veni aceşti bani de la Guvern. Acum vom urmări cum se vor împărţii banii de la Consiliul Judeţean între instituţii. Va primi Biblioteca ASTRA acel 1 milion de lei de care are nevoie pentru a nu ajunge în colaps?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor