spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cine vrea panică printre sibieni pe tema deşeurilor?

Știri din Județ

Publicitate

De două săptămâni s-a iscat un întreg tam-tam prin mediul online legat de noua staţie de tratare a deşeurilor. În fapt o idee de proiect lansată de Consiliul Judeţean Sibiu prin preşedintele Daniela Cîmpean. Scopul anunţat era accesarea de fonduri europene pentru construirea unei staţii moderne fără miros. Dar ce a generat a fost cu totul altceva.

Astăzi Daniela Câmpean a chemat câţiva ziarişti la o discuţie informală pentru a se face mai bine înţeles proiectul. A adus şi patru specialişti din Consiliul Judeţean. Cîmpean era supărată, da, acesta este cuvântul, de reacţia politicienilor din opoziţie şi a oamenilor apropo de această staţie.

Abia astăzi am înţeles ideea proiectului: se doreşte accesarea de fonduri europene (care la finele lunii decembrie 2020 se pierd dacă nu sunt accesate) pentru o staţie modernă de tratare a deşeurilor. Acum două săptămâni s-a prezentat la şedinţa de Consiliu Judeţean o staţie din Oradea. Căutată pe net, am găsit-o şi arată diferit de filmul prezentat. Doar că eroarea, neştiută nici de cei din Consiliul Judeţean, este că la Oradea sunt două staţii: una de selectare a deşeurilor funcţională din 2016 şi una modernă, care încă nu este pusă în funcţiune. Eroare vine din faptul că cea din 2016 poartă aceeaşi denumire cu cea nouă (se pare că e o chestiune de concurenţă locală între doi operatori).

Am fost asiguraţi că staţia nu va mirosi DELOC. Am aflat că este o echipă franceză de consultanţă pe proiect care a dezvoltat astfel de staţii moderne în multe ţări occidentale cu standarde de implementare mai mari ca ale noastre.

Un specialist a explicat că locaţia de care s-a tot vorbit NU ESTE cea finală, ci doar o potenţială locaţie. Una din mai multe. Şi oriunde ar fi această locaţie, acolo NU se vor stoca deşeuri în aer liber, ci vor fi separate mai întâi mecanic, apoi puse la biodegradare cu generare de energie electrică pentru a reduce costurile. S-a tot repetat că totul va fi realizat în hale special amenajate. Iar produsul final rezultat va putea fi folosit la fabricile de ciment.

S-a subliniat că această staţie va reduce mult costul plătit pe gunoi la ora actuală de oameni.

Eu unul ACUM am înţeles ideea proiectului. Şi am apreciat că un politician a lansat o asemenea provocare în plină pre-campanie electorală. Mulţi politicieni consideră asta suicid politic. Ca să dau un contra exemplu, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunţat anul trecut că va împrejmui şi închide platformele de containere de gunoi de la blocuri şi că se vor aplica amenzi din februarie anul acesta pentru cei care aruncă aiurea gunoiul şi nu pe fracţii reciclabile. Deşi proiectul a fost cerut de normele europene şi de forurile naţionale şi judeţene, doamna Fodor l-a amânat până după alegerile locale. Pe principiul: dacă îi amendez înainte de alegeri, nu mă mai votează… am patru ani după să le iau banii.

Mai avem şi politicienii de opoziţie care au profitat de subiect pentru a-şi face un pic de campanie. Normal vine întrebarea ce au făcut în cei patru ani de mandat când au votat unanim cu puterea toate proiectele. Ne-am obişnuit ca opoziţia la nivel local să fie vizibilă doar în prag electoral.

Şi ajung la întrebarea din titlul. Cine vrea panică printre sibieni pe această temă? Răspunsul este simplu: cine are de pierdut bani grei dacă se face o astfel de staţie modernă şi tot gunoiul nu mai merge ca până acum pe un câmp numit groapă de gunoi?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…