spot_img
3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Coronavirus la Sibiu: DSP coordonează, dar nu ştie asta

Știri din Județ

Publicitate

În 28 februarie, SIBIU INDEPENDENT a publicat în exclusivitate un reportaj din Ocna Sibiului în care arătam că în tabăra de acolo se doreşte instalarea unui centru de carantină pentru ” călători asimptomatici care provin dintr-o localitate aflată în carantină, în zonele de risc din Italia„, cum ni s-a precizat de la Direcţia de Sănătate Publică Sibiu printr-un drept la replică. DSP Sibiu a răspuns în după amiaza zilei de 28 februarie printr-un comunicat trimit la toată presa locală, nu doar nouă, autorii reportajului, spunând că ” nformatiile publicate sunt false, nejustificate, spatiul respectiv neindeplinind conditiile necesare.” SIBIU INDEPENDENT nu doreşte să ducă în eroare opinia publică, nici să încalce legile privind secretele de stat, dar în acest caz investigaţia noastră a continuat pentru a lămuri adevărul. Pe lângă ştirile în timp real de la instituţiile locale privind epidemia de coronavirus la noi în judeţ, credem că este de datoria presei de a semnala derapajele instituţionale, fie ele şi ascunse sub paravanul „secretului de stat”.

Prefectura tăcută

Am acuzat într-un editorial de presă Instituţia Prefectului că nu comunică cu media. Şi că nu foloseşte decât propriul site pentru a transmite informaţii importante pentru cetăţeni. Nici măcar „vocea unică” stabilită de la ISU Sibiu nefiind în acele prime zile la curent cu toate informaţiile şi, fără vina ei, neputând să satisfacă nevoia presei de informaţii în timp real. Dacă pe parte ISU Sibiu problema s-a reglementat rapid, se pare prin intervenţia tipică a comandantului Balcu, la Prefectura am aflat cu stupoare că exista un grup de ziarişti cărora li se comunicau informaţii… doar că nu toţi din Sibiu. SIBIU INDEPENDENT a fost acreditat de la început pe lângă Insituţia Prefectului şi în 2019 şi, din propria noastră iniţiativă, la începutul lui 2020. Doar că am aflat că din lipsa unui prefect şi a unui cabinet al prefectului, postul de purtător de cuvânt a rămas vacant. Iar persoana desemnată, dl. Titirigă a creat un grup de whatsapp pentru presă, cum se practică la instituţii, cu cine i s-a recomandat. Încă din 13 decembrie. Motivul pentru care noi şi alţi ziarişti nu am fost incluşi: s-au pierdut acreditările când a plecat fosta conducere. Titirică ne-a lăsat să înţelegem că vechiul prefect şi cabinetul său au plecat cu dosarele de acreditare de presă. Lucru infirmat de vechiul purtător de cuvânt Claudia Stanciu.

Cine gestionează grupul restrâns de lucru?

Dincolo de haosul încă evident în Prefectura Sibiu la relaţia cu presa şi implicit cu cetăţenii, am adresat cereri oficiale de informaţii la Instituţia prefectului şi DSP Sibiu pentru a aflat procedura de lucru din aceste zile a Comitetului pentru Situaţia de Urgenţă Sibiu.

Cele două răspunsuri, redate integral la finalul articolului, se bat cap în cap la unele aspecte. Instituţia Prefectului a eleborat un răspuns de manual juridic, bine argumentat pe lege. Am aflat că în 2017 s-a stabilit regulamentul de lucru al Comitetului pentru Situaţia de Urgenţă a Judeţului Sibiu (CSUJ Sibiu). S-au stabilit şi relaţiile de lucru inter-instituţionale, dar şi grupurile de suport tehnic. Un astfel de grup a fost activat în 24 februarie pentru a gestiona acţiunile zilnice în cazul epidemiei de coronavirus în România. Grupul este coordonat de DSP Sibiu, conform Ordin Prefect 161 din 2017 şi conform răspunsului primit de la subprefectul Macrea Rareş. Dar din răspunsul DSP Sibiu reiese că nu ne pot informa cu nimic despre acest grup pentru că este coordonat de Instituţia Prefectului Sibiu.

Uite centrul de carantină, nu-i!

Am vrut să aflăm dacă am dezinformat populaţia când am scris că centrul de agrement de la Ocna Sibiului este unul din centrele de carantină din judeţ. Nu am fi dezvăluit locaţia, dacă nu ştiam că nu corespunde din punct de vedere sanitar. Am verificat înainte de a publica reportajul din 3 surse. Dar DSP Sibiu ne-a acuzat atunci că minţim.

Am întrebat Prefectura şi DSP Sibiu dacă din 24 februarie, când s-a activat grupul de suport tehnic până în 28 când am publicat reportajul, s-a schimbat vreo locaţie de carantină. Am precizat că nu ne interesează să ştim locaţiile, ci doar dacă s-au schimbat pe parcurs.

Prefectura Sibiu s-a eschivat la acest răspuns şi a aruncat răspunderea la DSP Sibiu: „Direcţia de Sănătate Publică Sibiu în cooperare cu autorităţile administraţiei publice locale identifică şi organizează spaţii de carantină în fiecare judeţ”. Dar în răspunsul DSP Sibiu la aceeaşi întrebare aflăm că: „vă informăm că au fost identificate şi alte locaţii în afara celor iniţiale, diferite faţă de cele propuse în 24 februarie.”

Ce am aflat noi pe surse?

Reportajul SIBIU INDEPENDENT din 28 februarie a pus pe jar autorităţile. În primul rând, primarul din Ocna Sibiului habar nu avea de locaţie, deşi legea impune să fie cooptat în decizie. Locaţia indicată de noi a fost stabilită în 24 februarie, luni, la iniţiativa DSP Sibiu. Nu putem demonstra asta, pentru că procesul verbal de şedinţă este secret. Dar avem confirmarea pe surse. Grupul de suport tehnic coordonat de DSP Sibiu s-a întâlnit zilnic din 24 februarie, conform subprefectului Rareş Macrea. Şi conform DSP Sibiu locaţiile iniţiale din 24 februarie au fost schimbate. Nu au dorit să ne spună când. Puteau fi schimbate şi în şedinţa din 28 februarie convocată după apariţia articolului şi la insistenţele şi protestele primarului din Ocna Sibiului. Nu putem demonstra cu certitudine, din nou datorită secretului invocat. Cert este că la Ocna Sibiului, în centrul de agrement nu se va mai face niciun centru de carantină. Dar alte locaţii secrete au fost stabilite, de data asta sperăm cu acordul primarilor din localităţile respective.

Vocea unică nu este … unică, dacă superi un director!

În ordinul 161 din 2017 şi în şedinţa din 24 februarie a CSUJ Sibiu s-a stabilit că relaţia cu presa se va ţine pentru chestiuni legate de coronavirus de „vocea unică”, adică purtătorul de cuvânt de la ISU Sibiu. Doar că în cazul reportajului nostru din 28 februarie replica ne-a venit de la purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu. Normal că nu ea este vinovată, fiind doar un executant al ordinului directorului Gabriel Budescu. El este şi reprezentantul DSP în Comitetul pentru Situaţia de Urgenţă al Judeţului şi liderul de grup de suport tehnic pe coronavirus. Budescu este celebru în mediul politic sibian fiind singurul director de instituţie publică din judeţ care a „supravieţuit” schimbărilor de regimuri politice de la Guvern în decursul anilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului