18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Fiţi pozitivi, dar nu la testarea COVID-19!

Știri din Județ

Trăim vremuri tulburi. Şi toată criza medicală care o experimentăm ca naţie, dar şi ca planetă ne pune la grea încercare din mai multe puncte de vedere.

Există opinii că totul e o minciună. Alţii au dat-o pe teoria conspiraţiei. Majoritatea iau totul în serios şi se autoizolează la domiciliu, în speranţa că trece totul. Doar că acest virus nu este ca un stol de lăcuste. El este dus de oameni peste tot şi prezenţa lui poate fi resimţită nu doar 14 zile, ci şi 14 ani. Exemple anterioare de viruşi gripali ne arată că reapar când ţi-e lumea mai dragă. Doar că trăim o pandemie, în sensul unei infecţii globale rapide. Unii vor rezista, fără simptome, alţii se vor îmbolnăvi în diferite forme şi, din păcate, unii vor muri. Asta e ştiinţa.

Problema cea mai mare zilele acestea, suprinzător, nu mai este virusul, ci reacţia oamenilor şi a autorităţilor. Unele state, unde promovarea în funcţii se face pe criterii tehnice, au ce le trebuie şi rapid se realocă oameni şi resurse. Există planuri pentru orice fel de situaţie, inclusiv una ca asta. La noi, ca de obicei, pe principiul pe autorităţi le-a prins iarna în decembrie pe nepregătite. Dar nici nu mă aşteptam de la altceva de la autorităţi. Chiar mai rău.

Totul însă în această criză se rezumă la oameni. Comportamentul nostru poate stopa virusul să se împrăştie. Şi atitudinea noastră poate ajuta la o stare psihică individuală şi colectivă mai bună. Altfel cădem pradă panicii nejustificate. Da, vor muri oameni. Dar oameni mor mereu. De boli, accidente, bătrâneţe. Şi victimele cauzate de noul virus sunt puţine comparativ cu cele luate anual de alte boli sau de accidentele rutiere. Trebuie să privim situaţia logic şi să nu ne lăsăm pradă emoţiilor, lucru greu, recunosc în asemenea situaţii.

Calmul, gândirea pozitivă şi umorul ne poate salva ca naţie. Alături de bunul simţ. De greşit, toţi greşim, dar să învăţăm din greşeli. Dacă autorităţile nu sunt capabile de acest exerciţiu, ne putem mobiliza noi cu donaţii, vorbe bune să ajutăm. Chiar şi de la distanţă. Pentru că era tehnologiei ne uneşte, chiar dacă suntem izolaţi în case. Hai să vedem un film, să citim o carte, să povestim unii cu alţii pe internet, să ne spunem cuvinte frumoase, să fim oameni. Şi vom trece şi peste această pandemie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri