spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Isus a înviat degeaba. Nu am înţeles nimic

Știri din Județ

Publicitate

Duminica Paştelui a adus o ştire despre un sibian bătut de jandarmi în cartierul Guşteriţa. Omul spune că era nevinovat. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu este liber şi nu o înlocuieşte nimeni, deci poziţia lor oficială va apărea zilele următoare. Dar problema subiectului ştirii este altul: ura din tastatura comentatorilor pe net contra victimei. Indiferent care au fost motivele bătăii aplicate, aceşti comentatori, au încurajat o ilegalitate a organelor de ordine. De altfel adesea în ultima perioadă în România pe net găsim mesaje gen „să îi omoare în bătaie”, „la moarte cu ei” referitor la oameni care nu respectă carantina sau izolarea la domiciliu. În tot postul Paştelui am văzut mii de mesaje de ură. Aceeaşi ură despre care citeam în Germania nazistă în anii 20 -30. O ură fără justificare logică, ci doar emoţională.

M-am comvins de mult că gradul de cultură este evident inferior per total şi s-a demonstrat de mult că cei mai înrăiţi sunt cei mai inculţi. Şi tocmai aceste comportamente şi discursuri în situaţii de criză sunt mult mai periculoase. Dacă jandarmii l-au bătut pe sibian (cum susţine şi el şi martorii şi o arată dovezile) situaţia este gravă. Pe aceştia îi paşte Tribunalul Militar. Pentru că în România pedeapsa corporală aplicată de autorităţi este interzisă. Iar situaţia de criză nu a desfiinţat legile.

Dar şi cei care promovează violenţa pe Facebook şi aplaudă bătăile aplicate de jandarmi sunt de condamnat. Dacă în locul unui sibian oarecare mâine este bătut un poet? Sau un student? Sau un preot? Este violenţa contra unei personalităţi locale de condamnat, dar contra unui om de rând nu? Violenţa aplicată de autorităţi este de condamnat. În democraţie. În China, nu. Veţi spune că jandarmii şi-au format un obicei din a bate populaţie, de la 10 august. Acolo au primit ordin să bată. Aici e vorba de exces de zel sau ură faţă de semeni. Nu cred că vreun comandant le-a dat ordin să bată oamenii. Îi poţi amenda, reţine, aresta etc, dar nu să îi baţi.

Revenind la românii blocaţi în case de peste o lună şi mari comentatori pe Facebook. Ura din discursul lor creşte. La unii faţă de Guvern, la majoritatea faţă de semeni. Ne urâm unii pe alţii şi cumva suntem manipulaţi să ne urâm.

Hristos a înviat, spunem de ieri timp de 40 de zile. Adevărat a înviat, răspundem. Dar majoritatea nu cred şi nu înţeleg nimic din asta. Miile de oameni care instigă la violenţă pe Facebook sau care aplaudă violenţa sunt precum miile de oameni din piaţă care l-au salvat pe violentul Baraba în detrimentul lui Isus. După 2000 de ani nu am evoluat prea mult la nivelul conştiinţei şi unii tot nu au înţeles nimic din învierea lui Isus.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri