25.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

EDITORIAL: Lecție de citit știri online

Știri din Județ

Pe vremea când ziarele tipărite erau la putere informația despre un eveniment ajungea tipărită în știre la o zi, două sau poate chiar trei de la petrecere acestuia. Apoi au apărut televiziunile și informația a început să ajungă la câteva ore de la producerea evenimentului la consumatorul de stiri. Online-ul a revoluționat și munca de jurnalist. Dacă înainte o știre nu vedea lumina tiparului până nu era verificată de reporter, apoi de redactor, de editor și de secretarul de redacție, acum ea este publicată în timp real și este actualizată constant, pe măsură ce apar noi informații.
Și pentru că teoria nu este bună fără un studiu de caz, am ales accidentul de tren din Sibiu. O practică pe care noi am reintrodus-o în presa locală sibiană este aceea de a fi prezent la eveniment, în măsura posibilităților de timp și oameni. Și în funcție de importanța evenimentului.
Luni seara, în Sibiu, a avut loc un accident de tren. Un eveniment tragic în care și-a pierdut viața o persoană. Reporterul nostru a ajuns primul la locul accidentului, înainte a poliției și smurd-ului. Aceasta a constituit un avantaj pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile de la fața locului și cum au fost reflectate ele prin birourile de presă ale instituțiilor și de către jurnaliști.
Ziarul nostru online, la fel ca toată presa locală, a scris prima dată știrea că un bărbat a fost lovit de tren. Apoi s-a dovedit că era vorba de o femeie. Asta au citit oamenii și unii s-au grăbit să critice jurnaliștii. Așa cum spuneam la început, presa online nu funcționează ca presa clasică, tipărită. Prima informație de la fața locului și cea din surse oficiale a confirmat faptul că este vorba de o victimă bărbat. Din păcate, unii jurnaliști s-au grăbit să acuze birourile de presă oficiale ale instituțiilor, care îi anunță în timp real despre astfel de evenimente,  că au anunțat greșit. În realitate,  fiind prezenți la fața locului de la primul minut, pot să vă spun parcursul informației de la eveniment la cititor, prin intermediul birourilor de presă instituționale și jurnaliști. După petrecerea nefericitului accident de tren, oamenii din tren au început să sune la 112 și au anunțat că un bărbat a fost călcat de tren în halta Turnișor. În realitate, accidentul s-a petrecut în cartierul Ștrand la trecerea de nivel din dreptul străzii Dimitrie Cantemir. Echipajul Smurd a plecat spre Halta Turnișor, la fel și poliția. Un apel nou la 112, de data aceasta de la o persoană avizată din tren, a confirmat accidentul și a oferit locația exactă salvatorilor. În tot acest timp, biroul de presă ISU Sibiu a anunțat jurnaliștii în timp real despre accident și datele oferite operatorilor 112.
Două echipaje SMURD au ajuns la fața locului și oamenii au intrat sub tren pentru a salva victima. Imediat au realizat că aceasta a decedat. După un minut a ajuns și poliția care a început investigația. Mecanicul de tren întreba mereu salvatorii: „Este bărbat, așa-i?”. Pentru că el văzuse un bărbat în noapte. La venirea poliției și controlul victimei după acte și telefon a reieșit că este vorba despre o femeie. Din nou informația a făcut circuit prin birourile de presă instituționale către jurnaliști și apoi către cititori. Astfel știrea a fost corectată în timp real. Cineva spunea că presa nu ar trebui să mai ofere informații despre victimă: nici vârsta, sexul, locația de unde provine. Nimic. Să se scrie doar că o persoană a murit. Problema este că, la cererea cititorilor, jurnaliștii trebuie să vină cu cât mai multe informații. În limita bunului simț și a protecției victimei.
În concluzie avem o teorie și un studiu de caz despre cum se face presa online. Este un mediu nou din care foarte mulți oameni își i-au informații. Dar, adesea, se uită că aceste informații trec prin mai multe filtre, independente de jurnalist și, uneori, ca în cazul de față, independente de voința furnizorilor de informații către presă. Există o regulă de aur în presă de a verifica informația din mai multe surse sau de la fața locului. Doar că informația nu există în formă pură și adevărată de la început, ci ea evoluează într-o informație finală adevărată.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri