spot_img
10.9 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Apa este bună… pe hârtie!

Știri din Județ

Publicitate

Acum câteva zile SIBIU INDEPENDENT a publicat câteva informaţii publice legate de calitatea apei în mai multe localităţi din judeţ. Sursa de informare fiind un raport anual publicat de un ziar central. Noi ne-am axat pe judeţul Sibiu. După raportul respectiv şi articolul nostru, DSP Sibiu a muncit de zor să facă un mega comunicat de presă în care a încercat din răsputeri să spună că presa minte şi apa este bună.

Dar cine a avut răbdare să citească ambele materiale, a văzut că şi în comunicatul DSP Sibiu scrie negru pe alb de câte ori la analize în diferite localităţi s-a găsit apă cu depuneri microbilogice sau alte contaminări. Apoi mereu s-a scris ba că s-au luat măsuri, apoi s-a reverificat şi totul era bine, ba că în localitatea X reţeaua oricum nu e acreditată.

Realitatea este însă alta. Raportul naţional şi comunicatul DSP Sibiu fac referire doar la o parte din localităţi, pentru că informaţiile nu sunt publice. În 2020 în România este secret de serviciu calitatea apei din râuri, verificată de Apele Române, iar cea potabilă de DSP Sibiu. Să scrii în iunie 2020 în comunicat de presă că tu DSP Sibiu ai făcut publice rapoartele de calitate a apei din judeţ din 2014-2016 este cel puţin hilar, dacă nu o batjocură la adresa populaţiei. La fel fac şi Apele Române. Pun pe site rapoarte de 5 ani vechime. Păi cu ce mă încălzeşte pe mine un raport de 5 ani?

Şi mai am o dilemă, dacă pe hârtie totul e bine, de ce sunt multe localităţi din judeţ unde pe fântâni stă scris că apa nu e potabilă, pânza freatică fiind contaminată? Iar să arunci vina pe marii operatori de apă din judeţ este iar o chestiune politicianistă românească. Rolul DSP Sibiu este de control al acestor operatori. Stau şi mă întreb câte amenzi a aplicat DSP Sibiu unor operatori când a găsit la buletine de analize apă contaminată inclusiv cu aluminiu, fier etc să nu mai spun de micro-organisme? Mereu scrie DSP Sibiu în comunicat că au fost contaminări accidentale. Ale naibii accidente că se petrec tot prin anumite localităţi…

Cert este că orice om din judeţul Sibiu ştie dacă în localitatea sa are apă potabilă bună sau nu. Asta după nivelul îmbolnăvirilor stomacale în timp. Ţin şi acum minte, copil fiind cum lua tata mostră de apă de la robinet în municipiul Sibiu şi o punea la microscopul electronic… nu vreţi să ştiţi ce mişuna pe acolo. Dar au trecut anii şi în oraşul Sibiu s-au mai schimbat ţevile. Pentru că degeaba ai staţie de epurare, dacă nu schimbi şi ţevile la timp. Totuşi mai sunt zone din oraşul Sibiu şi astăzi cu ţevi vechi. Dacă Sibiul e un caz fericit, zona de nord e dezastru. Cine este din Copşa Mică ştie că apa acolo este un lux. Oraş european fără apă curentă… adesea. Dar Guvernul anunţă milioane de euro pentru reţele de apă în nord şi est. Să sperăm că se vor şi face, nu precum centura Mediaşului…

Apa este în judeţul Sibiu, zonă cu munţi plini de izvoare, încă un lux. Multe localităţi nu au reţea de apă potabilă şi se bazează pe milenarele fântâni, care la seceta din ultimii ani sunt tot mai seci. După 30 de ani de democraţie şi miliarde de euro strânse din taxe sau fonduri naţionale şi europene problema apei potabile în judeţ trebuia să fie deja rezolvată. Realitatea este însă alta. Dar pe hârtie, la raportări, totul este bine. Trăiască directorul DSP Sibiu şi realizările măreţe din pix în domeniul calităţii apei din judeţ!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda