spot_img
12.3 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
spot_img

Spitalul Militar din Sibiu a trecut cu brio peste criza COVID

Știri din Județ

Comandantul Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, Colonel medic dr. Doru- Florian -Cornel MOGA le-a transmis mulțumiri, colegilor săi pentru eforturile depuse și pentru implicarea și perseverența de care au dat dovadă, în tot acest timp, dar mai ales în contextul pandemiei de Covid-19.

Spitalul Militar preia urgențele chirurgicale non-COVID

Dragi colegi, angajaţi ai SMU Sibiu, pandemia de Coronavirus a însemnat pentru noi toţi o mare provocare. Nu am fost nominalizaţi ca spital COVID, dar prin protocolul de colaborare dintre spitale, ne-am asumat, cu aprobarea şefului Direcţiei Medicale şi a ministrului apărării naționale să preluăm urgenţele chirurgicale non-COVID şi o parte din urgenţele medicale ale Sibiului.


Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a fost nominalizat spital suport COVID, ceea ce a făcut ca acesta să nu poată prelua urgenţele medico-chirurgicale.

Flux de pacienţi, de 2-3 ori mai mare decât în condiţii normale


Compartimentul de Primire Urgenţe s-a dovedit subdimensionat atât ca spaţii cât şi ca încadrare cu personal pentru afluxul de pacienţi, de 2-3 ori mai mare decât în condiţii normale. Poate că în anumite situaţii a fost mai evidentă nemulţumirea unora dintre pacienţi şi aparţinători pentru durata de aşteptare decât faptul că ne-am asumat să ne implicăm cu toate resursele în asigurarea medicală a sibienilor.


Pentru un spital de 200 de paturi, numărul mare al internărilor, patologia complexă, diversă, gravă, a făcut să ne forţăm limitele şi au fost zile în care posibilităţile noastre au fost depăşite. Şi asta pe lângă stresul generat de contextul epidemiologic, de restricţiile de testare pentru pacienţi şi angajaţi, ceea ce a făcut să fim expuşi la a contacta Coronavirusul. Prin faptul că doar o singură colegă a fost depistată pozitiv, am demonstrat că am reuşit să ne protejăm eficient.


Această pandemie a impus modificări majore în activitatea noastră. A fost organizată o zonă de izolare, s-a lucrat în ture, s-a asigurat permanenţa, personalul a fost mutat în zonele mai aglomerate. În CPU, ATI, Unitatea de Transfuzii Sanguine, Blocul Operator, Secţia de Chirurgie, Laboratorul de Analize Medicale, Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală, ca şi în celelalte sectoare de activitate s-a muncit susţinut. A fost o activitate greu de descris în cuvinte, uneori până la epuizare, pentru cei care nu au trăit-o şi văzut-o cu ochii lor.


Au fost făcute 50 de angajări temporare şi am avut personal delegat de la alte spitale din Sibiu, fără ca însă acest ajutor să acopere nevoile reale şi nu în toate sectoarele în care era nevoie.
Nu am ţinut o evidenţă reală a orelor suplimentare şi a voluntariatului. Au fost momente în care câţiva au arătat că nu fac faţă stresului, dar şi mulţi alţii care s-au implicat exemplar pentru ca noi toţi să putem face ce aveam de făcut.
Încă activitatea spitalului nu a revenit la o stare de normalitate nici în 9 iunie, dar ţin să precizez că în intervalul 16 martie – 1 iunie au fost internaţi în regim de urgenţă 719 pacienţi care au necesitat 422 intervenţii chirurgicale.


Deşi oficialităţile locale şi presa a vorbit puţin despre eforturile şi implicarea noastră, eu personal ţin să vă mulţumesc pe această cale.

COMANDANTUL SPITALULUI MILITAR DE URGENȚĂ
”Dr. Alexandru Augustin” SIBIU
Colonel medic dr. Doru-Florian-Cornel MOGA

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș