7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Jocul de-a şedinţa în politică. Cine-i şeful?

Știri din Județ

Ce este mai reprezentativ pentru birocraţia românească decât şedinţa? Şi nu şedinţa scurtă şi eficientă de la corporaţii, ci una lungă, cu replici şi contra-replici şi bătut apa în piuă. De câteva zile războiul politic PSD-PNL se duce în judeţul Sibiu la Consiliul Judeţean. Se dezbate şi se fac hârtii despre când şi cum să se ţină o şedinţă. PSD a cerut şedinţă de îndată, a doua zi după o şedinţă extraordinară făcută de Daniela Cîmpean, liberala din fruntea CJ. Şedinţă extraordinară ţinută la 10 zile după cea ordinară. Şi astăzi s-a făcut şedinţa cerută de PSD de îndată, dar… nu a fost nimeni online prezent. Doar Cîmpean.

Dincolo de hilarul situaţiei demnă de Caragiale, realizăm că pe oamenii aceştia i-am votat acum patru ani să reprezinte judeţul. Şi cum patru ani a fost cam linişte în Consiliul Judeţean, acum s-au stârnit apele, ca de obicei înainte de alegeri cu 3-6 luni. Şedinţa de astăzi ar da lecţii de umor chiar şi lui Caragiale. PSD a cerut-o, Cîmpean le-a servit-o din scurt, iar PSD când a văzut că sunt gata deja rapoartele cerute, dar PNL şi FDGR vor boicota şedinţa, au anunţat şi ei că nu mai participă. Cine a câştigat? Cîmpean? PSD? Nici una din părţi.

Făceam zilele trecute o analiză a candidaţilor anunţaţi la postul de primar al Sibiului. Hai să vedem cum stăm şi la preşedintele Consiliului Judeţean.

Din start creditată cu cele mai mari şanse este Daniela Cîmpean, pentru că ocupă funcţia, că este liberală şi Sibiul este mai tot galben prin primării, aşa cum Vrancea este mai toată roşie. Ca o paranteză, nu este diferenţă de mentalitate politică între cele două judeţe, doar de culoare. Cîmpean foloseşte orice prilej să apară în poze şi video alături de realizările Consiliului Judeţean. Plus că se bazează pe toţi primarii liberali din judeţ să îi aducă voturi.

PSD mizează, probabil, pe Cătălin Stanciu, care patru ani a fost şeful grupului de consilieri judeţeni a partidului. De departe cel mai vocal în şedinţe cu propuneri, critici etc. Cam tot ce ţine de imaginea politicianului. Nu este însă clar dacă PSD va merge cu el la funcţia de preşedinte al CJ. Însă partidul său mai are o problemă: riscul de a pierde multe primării în judeţ. Un risc tot mai evident în ultimele sondaje de opinie locale.

USR-Plus l-au propus pe Adrian Echert. Om tânăr, ambiţios, fără experienţă în administraţie publică. Dar aşa era şi Cîmpean acum patru ani. Din păcate USR-Plus nu prea are organizaţii în judeţ şi asta îi va trage în jos la voturi. Iar alianţa nu mai este pe val ca acum un an în sondaje. Echert mai are şi o posibilă slăbiciune, pe care contra-candidaţii o vor exploata la momentul oportun, în istoria personală legată de bruscul avânt în profesie şi părinţi.

Gabriel Tischer este candidatul FDGR. El mizează pe succesul FDGR la Primăria Sibiu şi rezultatele bune ale colegului său Bottesch, când conducea Consiliul Judeţean. Până la urmă de tandemul Iohannis-Bottesch se leagă cele mai mari realizări post-decembriste ale Sibiului. Tischer are capacitatea dovedită în managementul companiilor, dar ca şi restul colegilor din FDGR, nu prea gustă politica de scandal tipic românească. Singura piedică în calea sa spre victorie o reprezintă lipsa organizaţiilor în tot teritoriul judeţului şi cine stă la sate în comisiile de numărare a voturilor. Aşa a pierdut Bottesch în faţa lui Cindrea în 2012. Poate între timp FDGR şi-a învăţat lecţia şi vom vedea noi organizaţii la Mediaş, Agnita şi alte localităţi cu tradiţie săsească.

Ca o concluzie disputa pentru şefia Consiliului Judeţean va fi foarte strânsă. De aceea vom şi vedea tot mai dese replici şi contra-replici între unii candidaţi. Rămâne ca votantul să aleagă: vorbe sau fapte.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri