spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Ce a decis în realitate Curtea Constituţională

Știri din Județ

Publicitate

Goana după senzaţie a unei mari părţi a presei din România a dus la denaturarea în mintea publicului larg a recentei decizii a Curţii Constituţionale. Titluri gen: „CCR anulează amenzile” sau „CCR a declarat amenzile neconstituţionale” au făcut ieri senzaţie la TV şi pe internet. Iar omul de rând, fără cunoştiinţe juridice a luat ştirile de bune. Fals!

Curtea Constituţională nu a decis ieri aşa ceva. Judecătorii au admis sesizarea făcută de Avocatul Poporului pe tema MĂRIRII amenzilor nejustificat şi aplicarea lor neclară în timpul situaţie de urgenţă. Curtea nu a declarat neconstituţională OUG 1 din 1999, care stabilea amenzile şi pentru ce se aplică. Aceasta a rămas în vigoare şi în baza ei s-au dat amenzi în prima fază a stării de urgenţă. Avocatul Poporului a contestat OUG 34 din 2020 care mărea exagerat amenzile şi modifica din mers cum s-ar spune în chiar timpul stării de urgenţă, starea de urgenţă! CCR a declarat neconstituţională tocmai această OUG dată de Guvernul Orban.

Pentru a înţelege mai bine situaţia, cei amendaţi înainte de aplicarea OUG 34 din 2020 vor trebui să plătească amenzile, asta dacă nu le atacă în instanţă pe alte motive, de exemplu de formă. Cei care au primit amenzi peste valoarea de 5.000 de lei, stabilită ca maxim în OUG 1 din 1999, vor putea lejer contesta valoarea amenzii în instanţă în baza deciziei CCR de neconstituţionalitate a OUG 34/2020. Aceştia pot cere diminuarea amenzii sau, ca şi în primul caz, anularea, pe motiv de formă sau aplicare eronată. CCR prin declararea neconstituţionalităţii OUG 34/2020 asigură doar diminuarea amenzilor până la nivelul stabilit prin ordonanţa anterioară.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor