1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Cine câştigă când aruncă noroi?

Știri din Județ

Scandalul provocat astăzi de un ziar local prin publicarea unui articol cu acuze grave la modul de tratare a pacienţilor în Spitalul Judeţean Sibiu a luat proporţii naţionale. Chiar şi Parchetul de pe lângă Tribunal s-a autosesizat, chit că după alte articole de presă cu dovezi despre încălcări ale legii, au tăcut mâlc. Problema este că întreg scandalul a pornit de la o anonimă. Un cadru medical anonim, posibil asistentă medicală sau rezident, care dă lecţii de administrare a medicaţiei la pacienţii COVID din ATI şi modul lor de tratament. Acuzele sunt grave şi spun răspicat că unii pacienţi au fost „omorâţi” de cadrele medicale.

Normal că autorităţile au sărit ca arse şi au început anchete interne, dar în conferinţa de presă de astăzi s-a văzut de la o poştă că motivul final al articolului publicat de colegii de breaslă de la ziarul Turnul Sfatului este altul. Eu aşa am înţeles. Când repeţi de două ori întrebarea dacă preşedinta Consiliului Judeţean îşi asumă managerii din ultimul an de la Spital şi ceea ce se întâmplă acolo, conform anonimei… ţinta este clară. Şi nu este prima oară. Nu intru în polemica motivaţiei din spate…

Subiectul însă este cel puţin bizar relatat şi susţinut. Ca jurnalist, deontologia nu îmi permite să public o anonimă, fără punctul de vedere al celor acuzaţi, în cazul de faţă al Spitalului Judeţean. Plus opiniile experţiilor. Dar deontologia profesională nu mai are valoare în ziua de astăzi. Şi nici nu acuz colegii de breaslă că au publicat un subiect aşa fierbinte. Este treaba lor şi motivaţia din spate şi-o cunosc ei. Ce m-a frapat a fost reacţia rapidă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Eu şi alţi jurnalişti locali scriem tot felul de anchete cu dovezi clare şi parchetul doarme şi nu se autosesizează. Acum, la o anonimă apărută în presă, brusc îi loveşte interesul pentru lege. Mai ales în contextul în care sesizările anonime la instituţii, pe lege, nu sunt luate în considerare.

Poate sufăr de scenarită sau poate după peste 20 de ani de presă şi acces la informaţii, pot să realizez că avem de-a face cu un scenariu bine pus la punct. Ţinta finală nu pare a fi Spitalul Judeţean ci mai sus. Problema este că în tot acest joc politic de a arunca cu noroi, prin terţi, cel mai mult vor avea de suferit pacienţii şi cadrele medicale. Şi asta în plină pandemie şi posibil val trei COVID. Şi aşa pacienţii vin tot mai greu la spital, de frica COVID şi ajung adesea în forme grave. Acum vor fi şi mai reticenţi de a apela la serviciile medicale publice. Iar medicii, asistentele şi restul personalului medical, care de un an se luptă cu un virus încă neştiut pe de-a întregul au ajuns să fie suspectaţi ca nişte criminali de rând.

Am stat de vorbă cu mai mulţi medici şi toţi, fără excepţie, au negat afirmaţiile anonimei publicate. Mai mult, au explicat că sunt proceduri medicale clare aplicate în cazurile grave. Dar se pare că la noi, toată lumea se pricepe la politică, fotbal şi mai nou şi medicină. Iar unii profită de fiecare mână de noroi ce le este servită pentru a-şi îndeplini misiunea pentru care sunt plătiţi. La final, când toate acuzele se vor dovedi false de organele de anchetă, cine va plăti pentru tot noroiul aruncat în sistemul public medical sibian? Cine va reda încrederea pacienţilor în actul medical local?

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Poate ca tinta este doamna Campean. In acelasi timp haideti sa vedem cum de multi ani intr-un oras cu zeci de milioane de euro excedent bugetar nu avem macar un spital decent. Nu ma intereseaza ca tine de judet si nu de municipiu, pe nimeni nu intereseaza asta.
    Ce nu se poate nega este lipsa de interes a autoritatilor fata de sanatatea sibienilor. Spitalul judetean este vechi, prost dotat, prost administrat.
    Pe de alta parte au foat extrem de multe semnale de la cetateti care au avut rude internate in sectia ATI si care reclamau exact aceleasi lucruri care sunt acum expuse in articolul respectiv.
    Si cu siguranta nu se poate nega este procentul de 73% decese de la ATI care este semnificativ mai mare decat in alte centre universitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri