spot_img
11.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Invazia tăietorilor de panglici

Știri din Județ

Publicitate

Nu ştiu voi cât vă mai aduceţi aminte, dar pentru mine şi astăzi este limpede amintirea când Nicolae Ceauşescu tăia panglici la tot felul de realizări măreţe ale comunismului românesc. Poate am rămas eu marcat, doar şi în Occident se taie panglici. Dar parcă la noi, în apropiere de alegeri panglicile se taie pe bandă rulandă şi cu mult fast.

Astăzi într-o localitate a judeţului Sibiu, comuna Axente Sever a fost un mega eveniment. Sătenii au crezut că a venit Papa Francisc, dar de fapt se făcea tăierea de panglică la drumul comunal Agârbiciu – Şoala. Două sate mici ale comunei Axente Sever. Cei 7 km de drum comunal asfaltat reprezintă în opinia oficialilor prezenţi cea mai mare realizare a comunei din 1990 încoace. Adică nu introducerea gazului, transport în comun, şcoli, grădiniţe, investitori mari atraşi pentru crearea de locuri de muncă sau măcar vreun releu de telefonie mobilă. Nu. Acestea sunt doar dorinţele locuitorilor chestionaţi de Primărie pentru o strategie. Degeaba. Cea mai mare investiţie în 30 de ani e un drum de 7 km. Şi evenimentul a fost marcat mai ceva ca vizita Papei Francisc în România.

La tăierea panglicii s-au aliniat vicepremierul ţării, prefectul, primarul, preşedintele Consiliului Judeţean şi lista a continuat că panglica era lungă şi nu duceau lipsă de foarfeci. Mai erau încă vreo doi deputaţi prin spate să apară şi ei în poze, măcar acum să îi vadă lumea, dacă patru ani au fost foarte şterşi. A fost şi primarul de la Mediaş, care nu avea treabă cu proiectul, dar cum au venit şi deputaţii care nici ei nu aveau treabă, hop şi el că e rost de sesiune foto. Au fost şi costume populare, pâine şi sare şi panglica tricoloră…. toate invenţii din vremea lui Ceauşescu. Lui aşa îi plăcea, dar se pare că şi celor de azi la fel le place.

Toţi cei prezenţi astăzi au fost liberali, care au făcut dintr-un umil drum comunal, un mega eveniment de campanie electorală. Cu o zi înainte a trecut pe acolo şi şeful PSD Sibiu care a băgat şi el câteva poze şi un comunicat în care a spus că Guvernul PSD a dat banii pentru drumul respectiv. Ceea ce este adevărat. Dar la noi contează cine taie panglica, nu cine a alocat banii.

Săptămânile următoare vom mai vedea multe panglici tăiate. Comunismul este adânc înfipt în mentalitatea politicianului român. Curios că din fotografii au lipsit locuitorii din Agârbiciu şi Şoala, în afară din cei puşi de regizor să facă figuraţie la eveniment. Au fost mai mulţi politicieni decât alegători. Aşa că politicienii, nu alegătorii, s-au ospătat pe cinste la cetate după tăierea de panglici, cu un program artistic şi grătare bine rumenite.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru articol! De 30 de ani asistam la taieri de panglici in campania electorala,ca pe vremuri pe care le-am crezut demult apuse.Cu siguranta suntem campioni la taieri de panglici. Cat de trist poate fi cand cetatenii unui stat european ajung sa se bucure pentru ceva care trebuie sa fie o normalitate?
    Asa a fost promovata si amenajarea unui loc de joaca pentru copii in Cartierul Arhitectilor, cartier in care nu exista gradinita , scoala, cartier in care nu poti ajunge pe alte strazi decat daca iesi in DJ 106 C. ( 41 de accese din cartier la drumul judetean), cartier in care strazile sunt inguste si fara trotuare,majoritatea neasfaltate, cartier fara niciun obiectiv de utilitate publica si fara transport in comun..Din pacate, aceste aspecte, binecunoscute, nu sunt „promovate” in presa si asa a ramas amenajarea locului de joaca, o mare realizare a administratiei locale, in folosul comunitatii .Evident ca a fost binevenit pentru sutele de copii din zona, dar in niciun caz nu a fost o investitie menita sa contribuie relevant la imaginea interesului alesilor locali de crestere a calitatii vietii locuitorilor, in prezent, profund alterata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda