spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Invazia culegătorilor de voturi

Știri din Județ

Publicitate

Din 1996 nu am mai văzut aşa abundenţă de candidaţi la alegerile locale din judeţul Sibiu. Mai ţineţi minte, la alegerile din 1992 şi 1996, câte nume erau pe buletinul de vot la funcţia de primar într-o comună sau oraş din judeţ? Acum va fi la fel, la toamnă.

Legea permite tuturor să candideze, dacă strâng semnăturile necesare. Ciudat cum toţi strâng semnături, dar la numărarea voturilor nu au nici 5% din semnături, mulţi dintre ei. Oare fac fraudă la semnături? Asta este treaba organelor competente. Acelea care sper că vor verifica şi câţi morţi votează la aceste alegeri.

De câteva luni de zile scriu despre primari din judeţ. De bine, de rău, după cum le este felul. Normal că articolele de bine sunt mai puţine, pentru că lauda primarilor o asigură alte organe de presă locale pe contracte substanţiale. Cineva mai trebuie să scrie şi ce fac rău primarii din judeţ. Acum că se apropie alegerile au apărut şi contra-candidaţii primarilor în funcţie. Şi curg şi informaţiile către presă. Scriu de rău de primarul din Poiana, hop informaţie despre viceprimarul viitor contra-candidat. Şi tot aşa. Scoate USR-Plus un candidat de la naftalina politică la Agnita, prilej de hohote de râs la citirea articolelor mele în zonă: „Că bine i-a zis-o jurnalistul”. Dar dacă faci legătura între primarul PSD din Agnita şi politicianul de la naftalină superi susţinătorii acestuia. Şi tot aşa.

Iar când vine vorba de Mediaş şi Sibiu… te ia cu dureri de cap. La Sibiu, cel puţin, taberele sunt împărţite făţiş între PNL şi FDGR, cu cele mai mari procente. Dar vin şi alţi candidaţi cu speranţe din urmă. Se aruncă articole de presă prin diferite ziare despre contra-candidaţi, doar, doar, le mai scade din procente. Apariţia FDGR la Mediaş, de exemplu, a dat peste cap tot universul primarului Roman. După ce aranjase frumos listele partidelor prietene la Consiliul Local, acum i-a înfipt FDGR-ul cuţitul în coastă.

Dar cea mai mare bătălie este la Consiliul Judeţean. Invazie de candidaţi, din care multe somităţi locale. Mă rog, VIP-uri, că somităţi este mult spus despre unii. Când credea actuala preşedinte Daniela Cîmpean că va câştiga lejer… apar tot mai mulţi noi candidaţi credibili şi cu şanse. În 2016, Cîmpean nu a trecut prin votul direct al cetăţenilor, fiind alt sistem electoral, ea a fost numită preşedinte de PNL, după alegeri. Acum votul direct al cetăţenilor poate fi un obstacol greu de trecut pentru actualul preşedinte. Mai ales când ai contra-candidaţi pe Tischer (FDGR), Balcu (ALDE) sau Trif (PSD). Ştiu că armata de partid va începe rapid cu înjurăturile pe Facebook (da, au unele partide mari oameni plătiţi şi la Sibiu să comenteze despre PSD, ALDE, FDGR etc). Realitatea din judeţ de la urne, însă, este mult mai complicată. Şi adesea se votează omul, nu partidul.

Aşa că două luni de zile vom tot auzi de politică şi de funcţii politice. Toţi candidaţii vor încerca să ne vrăjească, iar noi vom pune ştampila în 27 septembrie. Numai să ţinem minte: ştampilezi odată în 3 secunde, suporţi alesul patru ani.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri