8 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

EDITORIAL: Alo, Poliţia? Alo! Alo!

Știri din Județ

Judeţul Sibiu s-a dezvoltat în ritm accelerat în ultimii 30 de ani. Mai ales zona oraşului Sibiu şi localităţile adiacente. Dar nu numai. Pe lângă toate beneficiile acestei dezvoltări, au crescut şi numărul infracţiunilor. Comise de sibieni sau alţi români veniţi aici la căpătuială rapidă. Sau credeaţi că hoţii şi tâlharii lucrează doar la ei în localităţi? Constatăm an de an un număr tot mai mare de infracţiuni penale. Numărul faptelor este mult mai mare decât cel raportat, pentru că unii aleg, din diferite motive, să nu mai apeleze la Poliţie. Dar şi cei care apelează, rămân majoritatea cu paguba pentru că dosarele cu autori necunoscuţi sunt cu miile la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu.

Am discutat în ultimele luni cu mai mulţi sibieni, unii oameni de afaceri, alţii prin administraţie sau simpli cetăţeni. Toţi au avut un punct comun: au fost păgubiţi, fie datorită hoţilor, cel mai adesea, fie datorită tâlharilor. Indiferent de problema avută, toţi au avut cuvinte critice la adresa Poliţiei din judeţul Sibiu. Unii chiar foarte critice. Şi este de înţeles. Legislaţia actuală prevede că dacă eşti furat şi reclami la Poliţie se face o anchetă. Apare pe fir şi un procuror mai apoi. Dar dacă nu se găseşte făptaşul, ceea ce se întâmplă tot mai des, după un an dosarul se clasează. De ce? Pentru că mai mari din M.A.I. s-au prins că aveau maldăre de dosare în toată ţara cu autori necunoscuţi care stăteau deschise. Aşa că au presat la politicieni şi acum, scriptic, aceste dosare dispar din statistici. Dar rămân nerezolvate.

Problema este că oamenii rămân păgubiţi. Nu cred să existe vreun sibian care în ultimii 30 de ani să nu fi fost furat. Fie că ţi-au luat portofelul, telefonul – de la tine sau din maşină. Fie că ţi-au spart casa sau firma sau şantierul. De undeva, cineva ţi-a furat. Şi tot mai des aceste fapte se întâmplă în ultimii 5 ani. Suprinzător în aceşti cinci ani şi numărul de dosare închise cu autor necunoscut a crescut. Şi va mai creşte. Faci plângere, ţi se iau declaraţii şi …. cam atât. Anchetele în teren sunt rare şi sumare. Poliţiştii de rând motivează lipsa personalului sau a dotărilor. Şefii raportează că totul este bine la Sibiu. O altă tehnică folosită de poliţişti, pentru a da bine în statistici este să convingă victima să îşi retragă plângerea. Îi spun că este multă birocraţie, nu sunt şanse de a găsi hoţul şi… încă un dosar clasat! Iar dacă totuşi poliţiştii reuşesc să prindă hoţul acesta poate, conform legii, să se „înţeleagă” cu victima. Îi oferă bani şi victima retrage plângerea. Alt dosar rezolvat!

Anul 2021 a implicat Poliţia Sibiu în două mari scandaluri publice. Nu este prima dată. Reţinerea unor agenţi de poliţie de la rutieră pentru fapte de corupţie a făcut vâlvă naţională. Nu este prima dată la Sibiu. Au mai fost acum câţiva ani cazuri similare, dar cu alte implicaţii. Apoi, la final de an, şeful IPJ Sibiu a fost implicat ca martor în deja celebrul dosar Iordănescu pe motiv că acesta din urmă ar fi intervenit la el pentru un sublatern, iar la contra-partidă ar fi aranjat concursul pentru postul de director comercial la Aeroport, pentru soţia acestuia. Ce este ciudat în acest ultim caz, este că subalternul cu pricina nu a fost ajutat, dar soţia cu pricina a luat concursul cu Iordănescu şef de comisie. Este corect să spunem că soţia şefului Poliţiei sibiene este pe acelaşi post de la Aeroport, din vremea când la şefia Consiliului Judeţean era Ioan Cindrea. Şi la fiecare final de mandat a mai câştigat un cuncurs, tot ea, pe acelaşi post.

Dar dincolo de aceste scandaluri publice, rămâne o problema majoră: Poliţia judeţului Sibiu este depăşită de situaţie. Acesta este adevărul, oricâte raportări face şeful Poliţiei la Bucureşti sau prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Sibiu. Cifrele oficiale pot spune ce vrea şeful, că doar el le aprobă. Realitatea din teren însă este cu totul alta. Iar cine crede că în interiorul IPJ Sibiu curge lapte şi miere se înşală amarnic. Avem deja mai multe „bisericuţe”. Oameni sătui de actualul management. Unii s-au mai războit cu şeful IPJ Sibiu şi au zburat din instituţie. Alţii o fac mai pe ascuns, în spatele uşilor închise. Dar Poliţia Sibiu este în fierbere. Precum o oală sub presiune, când presiunea ajunge la maxim va exploda.

Interesant, în anul 2022, va fi de urmărit evoluţia acestei instituţii în judeţul Sibiu. Oamenii de jos, din teren, spun că nu mai fac faţă la solicitări. Sunt tot mai multe furturi, tâlhării, accidente cu victime, drogaţi sau beţivi la volan. Mai apar şi cazurile mult mai grave de violenţă, violuri, crime. Şi acestea încep să crească numeric. Ori cu acelaşi număr de oameni la o populaţie mult mai mare şi mai avută, cu un risc mult mai mare de infracţiuni, nu mai poţi face faţă. Unii poliţişti stau doar în birou. Ar merge pe teren, dar nu mai au timp de câte dosare au de scris şi câte formulare de completat. Unii au transformat birourile în a doua locuinţă cu frigidere aduse de acasă, mâncare, un scaun mai comod. Dacă ai ambiţia să iei la rând birourile din IPJ Sibiu vei fi şocat de ce găseşti (asta ar fi bună…. o razie în sediul IPJ Sibiu!). Dar toate acestea sunt simple semnale că instituţia este în derivă şi numărul scandalurilor în care va fi implicată va creşte în anul 2022.

Cine este de vină? Răspunsul este simplu şi soluţia stă în pixul unui şef din MAI.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri