19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

ANALIZĂ: Noul Spital Judeţean Sibiu în cifre şi date istorice, pe înţelesul tuturor

Știri din Județ

Noul Spital Judeţean Sibiu, propus ca locaţie pe Calea Şurii Mici, este subiectul numărul 1 al acestei campanii electorale, mai ales din prisma politicienilor care vizează Consiliul Judeţean. Proiectul propus de actuala preşedinte Daniela Cîmpean este văzut de politicienii din PSD ca unul greşit, ca locaţie. Deşi au votat şi ei Studiul de Fezabilitate pentru locaţia din Calea Şurii Mici, alături de cei din PNL şi FDGR, acum declară că nu vor locaţia respectivă şi să rămână spitalul unde este.

Dincolo de discursurile politice din ultimele zile, când toţi candidaţii şi-au dat cu părerea despre noul Spital Judeţean, răzbate ideea că acesta este necesar conform opiniei publice. SIBIU INDEPENDENT a încercat o analiză a demersurilor făcute pentru acest Nou Spital Judeţean până astăzi.

Idee veche, aplicare nouă

În ultimii 20 de ani majoritatea politicienilor au vorbit despre necesitatea unui nou spital judeţean la Sibiu. Din 2008 s-au făcut chiar unele demersuri pentru o posibilă locaţie pe Calea Poplăcii din Sibiu pe un teren al MApN. Preşedintele Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, înainta ideea Guvernului de la vremea respectivă şi se purtau negocieri. Dar fără finalitate. Apoi, sub conducerea PSD a Consiliului Judeţean Sibiu, proiectul noului spital judeţean a fost îngropat.

Abia în decembrie 2016, ministrul sănătății Vlad Voiculescu re-aduce în discuţie şi propune mai multor consilii judeţene din ţară documentația necesară demarării studiului de fezabilitate pentru noi spitale. Dacă alţii refuză să preia sarcina, la Sibiu, conducerea Consiliului Judeţean acceptă provocarea.

La începutul anului 2017 se identifică o locaţie de 20 de hectare aflată în proprietatea statului pentru viitorul spital judeţean. Apoi continuă demersurile la diferite ministere ale actualei conduceri a Consiliului Judeţean. În timp ce o echipă se ocupă de sutele de documente necesare la ministere, se comandă treptat studii geo, topo, de trafic, de mediu şi altele necesare în această fază preliminară.

Anul 2019, anul dezbaterilor

După doi ani de studii diverse, în ianuarie 2019 se organizează o dezbatere publică privind planul urbanistic zonal pentru noul spital, un spital integrat, cu secții de adulți și copii. La dezbatere au participat peste 80 de persoane, de la decidenți și reprezentanți ai partidelor politice la locuitori din zona Calea Șurii Mici.

Arhitectul sibian Alexandru Găvozdea, liderul asocierii care a realizat PUZ-ul, a prezentat pe scurt principalele concluzii ale documentației de urbanism. Găvozdea a fost ales, între timp, de arhitecţii din toată ţara, preşedintele naţional al Ordinului Arhitecţilor, recunoscut pentru reputaţia sa de bun specialist.

Studiile realizate au analizat şi traficul potenţial în zonă. Arhitectul Găvozdea a explicat la vremea respectivă că sursa principală a traficului în zonă nu va fi spitalul, ci dezvoltarea cartierelor rezidențiale prevăzute în vecinătate. De altfel, mai mulţi investitori imobiliari au cumpărat rapid terenuri în zonă şi deja au început construirea de ansambluri de locuinţe.

Drumul actual va fi lărgit cu o bandă specială pentru autobuze şi ambulanţe, se arată în proiectul propus dezbaterii publice.

O altă problemă ridicată de cei prezenţi, mai ales din rândul PSD, a fost apropierea de groapa de gunoi de la Cristian. O echipă de specialiști ai Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a făcut un studiu şi pe această temă şi a concluzionat că zona se încadrează în toți parametrii legali pentru construcții destinate funcțiunii medicale, atât din punct de vedere a calității aerului, cât și a solului. „Mai mult de atât, dacă legea prevede o distanță minimă de aproximativ 1 km de groapa de gunoi, aici este vorba de peste 4 km” au arătat aceştia.

Chiar şi potenţialul zgomot produs de Aeroportul Internațional Sibiu a fost luat în calcul şi studiile au arătat că perimetrul prevăzut pentru spital nu este influențat din acest punct de vedere.

A urmat apoi în 6 martie o nouă dezbatere publică la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului, axată pe problemele de mediu, dar cu aceleaşi concluzii ca prima.

Anul 2020, anul ZERO pentru implementare

În februarie 2020 s-a încheiat procedura de achiziție pentru actualizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru noul spital judeţean Sibiu. În iulie acest studiu şi indicatorii tehnico-economici au fost votaţi de toţi consilierii judeţeni. Mai mult, preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean a făcut presiuni la nivelul Guvernului şi a reuşit să aducă la Sibiu pe premierul Orban şi miniştrii Sănătăţii şi Fondurilor Europene pentru a-i face să semneze un acord pentru identificarea finanţării.

Ce nu s-a văzut în toţi aceşti 3 ani au fost sutele de telefoane date la Bucureşti, vizite la Bruxelles şi Bucureşti pentru negocieri cu forurile competente. Şi deschiderea obţinută la forurile respective pentru finanţarea majoritară a noului spital din fonduri UE.

Noul Spital Judeţean Sibiu va avea mai puţine paturi decât cel vechi. Aceasta nu este dorinţa proiectantului, nici a conducerii actuale a Spitalului, nici a conducerii Consiliului Judeţean Sibiu. Este o normativă deja implementată de 20 de ani în Europa prin care spitalele se dotează cu echipamente moderne şi se reduc zilele de spitalizare şi multe intervenţii se fac cu internare de zi. S-a demonstrat ştiinţific că o internare prelungită în orice spital măreşte riscul de infecţii intra-spitaliceşti.

Viziunea noului Spital Judeţean, ce rezultă din toate documentele realizate până acum, este una a unui spital integrat, modern cu tehnologii de ultimă oră, unde pacientul să fie tratat şi cât mai puţin spitalizat. Costul estimat este cel conform reglementărilor UE pentru un spital de mărimea respectivă, care deşi încadrat la categoria judeţean, are numărul de paturi al unui spital regional. La aceasta se adaugă aspectul academic, colaborarea cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu va continua pentru studii clinice şi nu numai.

Cât priveşte clădirile actualului Spital Judeţean Sibiu acestea nu vor fi demolate, cum s-a vehiculat, nici retrocedate, ci vor suferi o reconversie în timp, după deschiderea noului Spital Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri