12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

SIBIU: Şanse mari pentru primul spital public NOU din România

Știri din Județ

Proiectul Noului Spital Judeţean Sibiu a ajuns la faza autorizaţiei de construcţie. Momentul a fost marcat de Consiliul Judeţean Sibiu printr-o conferinţă de presă susţinută de preşedinta Daniela Cîmpean, alături de echipa de proiect. Cu miile de pagini de autorizaţii înşiruite în zeci de dosare în faţa lor, Cîmpean alături de proiectanţi a prezentat stadiul proiectului. „Eu nu cred că pot fi sincope în a aloca Spitalului Judeţean sumele necesare edificării acestei construcţii” a subliniat de câteva ori, plină de optimism, Daniela Cîmpean.

După 4 ani de documentaţii şi zeci de avize, Noul Spital Judeţean are acum toate documentele gata pentru autorizaţia de construcţie ce trebuie emisă de Primăria Sibiu. Aceasta se eliberează în mod normal în 30 de zile, dar ştiute fiind întârzierile de emitere ale municipalităţii, cei de la Consiliul Judeţean Sibiu au alocat un termen de 90 de zile. „Sunt mulţumită de colaborarea cu Primăria Sibiu” a ţinut să sublinieze Cîmpean, în contextul fazei de documentaţii şi avize obţinute anterior pentru acest proiect.

Cum va arăta Noul Spital Judeţean Sibiu?

Raluca  Șoaită şi Silviu Popaescu, liderii de proiect al asocierii de firme de proiectare Popaescu@CO SRL -STUDIO SQM SRL – API ARHITEKTI D.O.O. au prezentat în linii mari cum va arăta noul spital judeţean. Ei au insistat pe faptul că acesta va fi digitalizat şi auto-susţinut energetic în mare parte. Spitalul va avea panouri solare, panouri foto-voltaice, pompe de căldură şi alte elemente care îl vor face aproape independent energetic, dar şi cu elemente de protecţia mediului. De altfel, arhitecta Raluca Şoaită, deşi tânără, este cunoscută deja în România pentru proiectarea spitalului nou de pediatrie de la Marie Curie din Bucureşti, finanţat de Asociaţia Dăruieşte Viaţa.

În cazul Noului Spital Judeţean Sibiu acesta a fost proiectat la faza de concept de o echipă de 60 de specialişti din diferite domenii, cu o viziune inovativă a clădirii, pentru umanizarea spitalului „să nici nu simţi că eşti într-un spital”. Pe amplasamentul de 179.000 de mp, Noul Spital va avea 4 corpuri de clădire paralele unite la mijloc cu un corp în suprafaţă construită de 22.000 mp şi suprafaţă desfăşurată de 120.000 mp. Se va crea şi o stradă nouă din Calea Şurii Mici, strada Cuarţului.

Spitalul va avea toate secţiile din actualul amplasament, dar vor fi şi secţii de copii. Cele 805 paturi de internare vor fi împărţite 620 pentru adulţi şi 185 pentru copii. Vor exista şi 90 de paturi pentru internare de zi şi 185 pentru părinţii copiilor, astfel niciun copil internat, nu va sta singur.

Spitalul va include şi ambulatoriu pentru copii şi adulţi (policlinică). Pe una din clădiri va exista şi un helioport pentru urgenţele medicale aduse cu elicopterul.

O raritate în lumea medicală mondială

Noul Spital Judeţean Sibiu va introduce o noutate în lumea medicală mondială. În mod normal, spitalele mixte, de adulţi şi copii, au un singur bloc operator pentru ambele categorii de pacienţi. La cererea specialiştilor medicali, Noul Spital va avea două blocuri operatorii separate: unul pentru adulţi cu 14 săli de operaţie şi 4 săli pentru intervenţii ambulatorii, iar al doilea pentru copii cu 4 săli de operaţie şi 3 săli pentru intervenţii ambulatorii. De asemenea, întregul spital a fost conceput să facă faţă oricărei pandemii sau focare de infecţii. Structura modulară permite separarea unui corp de clădire pentru pacienţi afectaţi de o anumită boală contagioasă. Cum este cazul COVID-19, în această perioadă. De asemenea saloanele pentru pacienţi sunt cu 1 sau 2 paturi şi sunt astfel aranjate, ca cele de 1 pat să poată fi transformate în saloane ATI temporare cu presiune negativă, în cazuri pandemice.

WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at

Banii au fost promişi

Noul Spital este evaluat la aproximativ 500 de milioane de lei. Consiliul Judeţean Sibiu a plătit deja 6 milioane de lei doar pentru faza de autorizaţii şi mai are de plată servicii de autorizare şi proiectare. Anul trecut în vară, Daniela Cîmpean, a reuşit să îl convingă pe premierul de atunci, Ludovic Orban să semneze un acord prin care Guvernul României se obligă să asigure finanţarea integrală a Noului Spital. Acesta se va putea face din fondurile europene disponibile la ora actuală. Până în iunie 2022, Consiliul Judeţean Sibiu speră să încheie şi licitaţia de execuţie şi să dea startul lucrărilor. Conform proiectului, în doi ani Spitalul trebuie să fie gata şi încă un an se alocă pentru dotări şi transferul din vechiul spital în cel nou.

Locaţia actuală a Spitalului Judeţean Sibiu de pe Bulevardul Coposu va rămâne funcţională cu clădirile de pe frontul bulevardului pentru bolnavii cronici. Restul perimetrului se doreşte a fi valorificat în viitor, pentru a finanţa mai bine pe viitor Noul Spital. Conform proiectanţilor, cele patru corpuri pot fi extinse la 6 în viitor, dacă se doreşte.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri