Educație în aer liber – o metodă ingenioasă și eficientă pe timp de pandemie

Romulus Simion, director la Școala Gimnazială I.L. Caragiale Sibiu, în urmă cu 2 ani, a dat startul unor activități cu comunitatea locală care s-au derulat în aer liber. Restricțiile și măsurile luate de autorități pe perioada pandemiei de coronavirus a fost un motiv în plus să-și dezvolte ideile sale. Cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi, acesta a pus în practică construcția unei săli de clasă în parcurile din apropierea școlilor, sau în spațiul verde din curtea școlii.

Educația în aer liber și jocul susțin dezvoltarea emoțională, comportamentală și intelectuală. Studiile au arătat deja că elevii care învață în aer liber își dezvoltă: stima de sine, independența, încrederea, creativitatea, abilități de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor, empatie față de ceilalți, abilități motorii, autodisciplina și inițiativa.Pentru Romulus Simion, director la Scoala Gimnazială I.L. Caragiale Sibiu, a face educație în aer liber reprezintă normalitatea. Spune el: ”…ai resurse gratuite (natura) și nevoi educaționale. Avem spații verzi nefolosite, elevi care doresc să stea în aer liber, posibilitatea de a folosi parcurile din apropierea școlilor, curțile școlilor. Toate spațiile exteriore au valențe educative, trebuie doar folosite.”De acum doi ani a pornit activități cu comunitatea locală care se derulează în aer liber: picnicul anual al parinților, elevilor și profesorilor, târgurile de antreprenoriat din curtea școlii unde participă toți elevii și sunt invitați părinții și vecinii din cartier, parcul școlar de carte pentru elevi și părinți.

Introducerea restricțiilor anti-covid a fost doar un motiv în plus pentru a folosi #vacanțapentrueducație și a începe pregătirile de amenajare a curții școlii ca și sală outdoor. Cum a reușit, ne spune tot Romulus: ”am primit donații de la două firme cu care am plătit designul, paleții, transportul, am obținut reduceri de la o firmă din cartier pt bannere, am folosit sprijinul financiar de la Fundatia Noi Orizonturi pentru achiziție de saltele, corturi de tip pavilion și ne-am bazat pe munca voluntară a elevilor și colegilor”.

Sursa text&foto: Fundația Noi Orizonturi

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *