7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

La Porumbacu, legea este pe tocmeală

Știri din Județ

Prezentăm astăzi un caz, nu unic, din această campanie electorală, de încălcări ale legii. În comuna Porumbacu din judeţul Sibiu, Biroul Electoral de Circumscripţie a decis să tragă la sorţi ordinea de pe buletinul de vot, fără a fi de faţă unul din cei mai aprigi critici ai primarului PSD în funcţie, Ioan Strava.

Vasile Bogdan Iosub este candidat la Primărie şi Consiliul Local Porumbacu din partea Partidului Verde. El a făcut în luna august mai multe contestaţii la birourile electorale comunal şi judeţean, dar şi în instanţă contra unor încălcări ale legii. Dar legea la Porumbacu se aplică după bunul plac al celor care conduc Primăria şi Biroul electoral de Circumscipţie, a cărui preşedinte pare direct subordonat primarului, susţine Iosub, deşi legea nu permite acest lucru.

Au tras la vot de 3 ori!!

Incredibila situaţie de la Porumbacu poate stârni hazul întregii Românii, dacă nu ar fi de plâns pentru democraţie. Biroul Electoral de Circumscripţie a tras la vot ordinea candidaţilor pe buletinul de vot în 25 august. Conform legii, toţi candidaţii trebuiau invitaţi. Dar pe cel de la Partidul Verde, Vasile Bogdan Iosub, nu l-au chemat. „Am aflat seara şi am sunat imediat la preşedintele de birou şi mi-a spus că trebuia să mă invite. Fără explicaţii, a început tot el să mă ia la rost. Am sunat şi am reclamat la BEJ” spune Iosub. A întrebat alţi candidaţi la Primărie şi a aflat că de fapt asta era a doua tragere la sorţi. Prima s-a anulat că au pus greşit în urne Alianţa USR-Plus. Iosub nu a fost chemat nici la prima tragere la sorţi. După ce a contestat la Biroul Electoral Judeţean, Iosub a primit în 26 august decizia BEJ prin care i se admite contestaţia şi cei din Porumbacu trebuie să facă o nouă tragere la sorţi. Pentru a fi sigur că nu mai este evitat iar, Iosub a mers la Primărie şi a stat acolo până au tras la sorţi…. a treia oară.

Viceprimarul fost PNL, actual PMP este contestat

Iosub, consilier juridic, a contestat la Primărie, Judecătoria Avrig şi Tribunal faptul că viceprimarul Dorel Ioan Martincu a fost ales în 2016 consilier local pe listele PNL şi acum candidează de la PMP. Această situaţie este o încălcare a legii şi respectivul ar fi trebuit să demisioneze din Consiliul Local. Din păcate situaţia este prezentă în mai multe localităţi din judeţ unde primari, viceprimari sau consilieri locali în ultimele două luni au migrat de la un partid la altul.

Potrivit dispozitiilor art. 205, alin.1 coroborat cu art. 204, alin. 2 din Codul Administrativ calitatea de viceprimar/consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales; iar situaţia de încetare se comunica de secretarul general al unităţii.

Art. 204, alin. 5 „Data încetării de drept a mandatului în cazul prevăzut la alin. (2) lit. j) este data comunicării către prefect, secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale şi către consilierul local, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, în situaţia în care legalitatea acesteia nu a fost contestată.‘‘

Deşi Iosub a pierdut în instanţă procesul prin care a contestat candidatura viceprimarului proaspăt PMPist de la Porumbacu, totuşi instanţa a subliniat faptul că acesta poate candida, dar nu mai poate păstra funcţia actuală de viceprimar prin decizia vicilă nr 609 din 2020. Deşi Iosub a trimis decizia instanţei la Primăria Porumbacu, cei de acolo nu au făcut nimic.

Datorită numărul mare de solicitări din judeţ pe această temă, nu doar cea a lui Iosub, prefectul Mircea Creţu a emis ieri un comunicat în care a explicat că el nu poate constata terminarea înainte de termen a mandatului unui primar, viceprimar sau consilieri până când secretarul localităţii nu trimite adresa oficială şi liderii de partid nu anunţă plecarea din partid. Iar secretarii din toate localităţile cu astfel de politicieni „migratori” au uitat să facă adresele la Prefectură.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri