20.2 C
Sibiu
vineri, 04 octombrie, 2024

Investigaţie RECORDER: O firmă din Sibiu implicată în scandalul UNIFARM

Știri din Județ

Actualizare 26.11.2020, ora 14: Reacţia omului de afaceri sibian Jürgen Andreas Faff la investigaţia RECORDER (mai jos)

Publicaţia independentă RECORDER a publicat o amplă investigaţie privitoare la scandalul UNIFARM. În cadrul acesteia, reiese că abonată la contractele UNIFARM a fost din primele zile ale pandemiei o firmă din Sibiu.

Publicitate

Jurnaliştii de la Recorder scriu că: între 24 și 26 martie, Unifarm a încheiat mai multe contracte cu IBS Consult din Sibiu, o firmă obscură deținută de Nicu Cârjea (20%), zis Jambon, și de Jurgen Faff (80%), un neamț cu mai multe firme în România, printre care se numără un restaurant în Sibiu și afaceri cu centrale fotovoltaice. Faff are reputația că nu-și plătește angajații și contractorii. Mai mulți oameni din Hunedoara și Sibiu încă se judecă cu el pentru salarii, iar Dan Turcu, un fost partener de afaceri din Câmpia Turzii, care i-a construit germanului o centrală fotovoltaică, îl aleargă și el pe Faff pentru aproape 2 milioane de lei.

Firma lui Faff și a lui Jambon nu avea experiență în zona livrării de echipamente medicale, iar pe platforma Termene.ro era cotată cu un risc foarte mare de intrare în insolvență din cauza datoriilor. Cu toate acestea, Unifarm i-a acordat contracte în valoare de peste 110 milioane de lei (22 de milioane de euro) și i-a plătit o mare parte din bani în avans. Practic, o companie de stat specializată în achiziții de echipamente medicale și având aproape 50 de angajați, apela la o firmă fără expertiză, cu numai doi angajați. Haosul creat de Unifarm-ul lui Adrian Ionel abia începea.

Reporterii RECORDER descriu în detaliu cum firma din Sibiu printr-un intermediar au adus 2 milioane de măşti din China:

Jurgen Faff și la firma IBS Consult, care reușise, cu ajutorul lui Avram Gal, să aducă în țară două milioane de măști, recepționate de Unifarm pe 9 aprilie. Au fost singurele măști pe care firma IBS le-a predat către compania de stat, deși fusese plătită în avans pentru mult mai multe.

Într-un raport semestrial al Unifarm, firma IBS Consult figurează cu cea mai mare sumă primită avans pentru marfă care n-a mai fost livrată ulterior: 78 de milioane de lei!

CITIŢI ÎNTREAGA INVESTIGAŢIE pe RECORDER!

Actualizare 26.11.2020, ora 14: Reacţia omului de afaceri sibian Jürgen Andreas Faff la investigaţia RECORDER

SIBIU INDEPENDENT a discutat cu omul de afaceri sibian Jürgen Andreas Faff a cărui firmă este amintită în investigaţia RECORDER privitor la contractele UNIFARM. Acesta ne-a pus la dispoziţie un amplu material în care explică realitatea contractului respectiv, prezentat trunchiat de cei de la RECORDER. SIBIU INDEPENDENT publică în exclusivitate acest material:

„Stimate Domnule Victor Ilie (publicaţia online RECORDER),

referitor la articolul publicat pe site-ul recorder.ro în data 11 noiembrie 2020, intitulat ”Regele pandemiei”, doresc să vă comunic câteva aspecte:

Este regretabil modul în care ați înțeles să puneți într-o lumină atât de ”obscură” activitatea profesională și economică a două persoane în baza unor ”afirmații”, ”zvonuri” și ”mărturii” tendențioase din partea unor foști parteneri comerciali sau angajați.

Dacă ați fi analizat într-un mod profesionist informațiile publice disponibile despre IBS Consult SRL, Jürgen Faff și Nicu-Gabriel Cârjea, inclusiv pe termene.ro (sursă pe care ați menționat-o în articol) ați fi realizat că există un număr remarcabil de societăți comerciale deținute și administrate fie împreună, fie separat, cu sute de angajați cumulat, care însumează o cifră de afaceri de milioane de EUR anual și investiții directe în România de aproape 200.000.000 EUR.

Poate că ajungând la această concluzie nu ați fi folosit termenul de ”obscur” în dreptul societății IBS CONSULT S.R.L., o societate care în acele momente avea toate premisele legale necesare efectuării în regim de urgență a importului de materiale de protecție atât de necesare în România. Faptul că la data bilanțului societatea figurează cu 2 angajați și un laptop este irelevantă, după cum am explicat și mai sus, activitatea economică în general derulându-se în cadrul mai multor societăți comerciale, în funcție de profil.

Poate nici nu ați fi menționat cu atâta lejeritate porecla ”Jambon”, mai exact ”zis Jambon” în dreptul partenerului meu de afaceri, Nicu-Gabriel Cârjea, economist licențiat, expert contabil și specialist în management de proiect, management logistic și management IT. Pentru cei care îl cunosc personal, această parte din articolul publicat a fost poate amuzantă, însă pentru alți clienți și parteneri de afaceri, oare cum credeți că a fost primită imaginea de ”interlop” pe care ați avut grijă să o insinuați cu atâta ușurință? Ați verificat măcar dacă există vreo legătură cu orice fel de activitate presupus ”interlopă”, unde folosirea de porecle este uzuală, așa cum l-ați prezentat în articol pe dl. Cârjea?

Faptul că există furnizori sau foști angajați nemulțumiți de relațiile contractuale, acestea pot fi lămurite în instanță sau prin alte mijloace legale. Referitor la afirmația că domnul Dan Turcu mă ”aleargă”, pot să precizez ca situația nu este reală, neexistând datorii față de acesta. Trebuie subliniat faptul că domnul Turcu nu a fost ”partener de afaceri”, cum ați menționat în articol, ci partener contractual sau subcontractor.

Referitor la relația contractuală cu Unifarm, facem următoarele precizări, în limita condițiilor de confidențialitate impuse de contract:

Există un singur contract (nu mai multe, cum ați sugerat în articol) încheiat cu Unifarm din 24.03.2020.

Relația cu furnizorul din China nu este una care s-a realizat ”după” semnarea contractului cu Unifarm (cum ați menționat eronat în articol), ci este o relație economică începută cu mult înainte de această dată, în special în domeniul proiectelor de energie regenerabilă. Acest concern din China produce, printre altele, și materiale de protecție personală și a stat garant pentru livrarea la termen și în condițiile de calitate necesare.

Contractul pentru achiziționarea produselor pentru Unifarm cu partenerul din China, este redactat încă din 22.03.2020 și semnat în 25.03.2020, dată la care este efectuată și plata de avansuri pentru toată marfa contractată.

Referitor la transportul mărfii din China în România:

În data de 26.03.2020 s-au contractat un număr de 5 avioane cargo pentru livrarea de marfă (ulterior s-a ajuns la 6 avioane), care s-au plătit în funcție de data estimată pentru fiecare zbor. Primul avion este achitat încă din data de 27.03.2020.

Așadar nu a făcut nimeni altcineva în afară de IBS Consult ”rost de avion”. Faptul că ulterior au existat obstacole privind procedurile de acordare a dreptului de aterizare pe alte aeroporturi nu are nicio relevanță privind contractul de transport semnat și plătit anterior.

Referitor la soldul avansurilor achitate furnizorilor de către Unifarm, unde în articol ați menționat faptul că IBS Consult SRL figurează la 30.06.2020 cu soldul de 79.009.817 lei menționăm că:

în prezent, în depozit București se află marfă destinată Unifarm, care deși am insistat în nenumărate rânduri să fie recepționată de către Unifarm, aceasta nu a fost ridicată.

Valoarea acestor mărfuri depășește cu mult valoarea avansurilor plătite de către Unifarm, inclusiv plata eronată de 17,3 milioane lei, care din punctul nostru de vedere este stinsă cu parte din facturile de marfă livrată și neachitată, respectiv pusă la dispoziție în vederea ridicării.

Toate aceste aspecte sunt cunoscute de conducerea Unifarm iar faptul că marfa nu este preluată conform condițiilor contractuale, nu este din culpa IBS Consult SRL.

Mai trebuie precizat faptul că Unifarm S.A. nu este singurul client pentru care IBS Consult SRL a reușit contractarea și livrarea unor cantități considerabile de materiale de protecție în regim de urgență, în perioada în care acest lucru părea poate imposibil, chiar și pentru societăți comerciale sau guvernamentale cu experiență în acest domeniu.

În același timp ne delimităm de orice aspect cu presupus iz penal la care se face referire în articol, neavând nici o legătură sau relație cu persoanele sau firmele care mai sunt menționate în articol, înafara relației contractuale cu Unifarm, iar problemele apărute în derularea contractului vor fi soluționate de instanța competentă.

În acest sens vă învederăm să corectați afirmațiile neadevărate și să reparați prejudiciul de imagine adus mie personal, asociatului Nicu-Gabriel Cârjea și a societății IBS Consult SRL prin articolul semnat de dumneavoastră.”

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Expoziție de mașini istorice la Mediaș