8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

N-ai adeverinţă de la muncă, stai acasă! Haosul prelungirii carantinei la Sibiu

Știri din Județ

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis în această seară prelungirea carantinei pentru încă 7 zile cu începere de la miezul nopţii de duminică spre luni 29/30 noiembrie. Vizate sunt localităţile Sibiu, Cisnădie, Şelimbăr, Tălmaciu şi Mârşa. Dar în noua hotărâre s-a scos posibilitatea folosirii legitimaţiei de serviciu pentru a arăta că mergi la muncă. Acum se cere obligatoriu dacă te deplasezi în interes profesional o adeverinţă tip de la locul de muncă. „Legitimația de serviciu nu mai este document doveditor pentru a justifica motivul deplasării” a precizat Andreea Ştefan, purtător de cuvânt de la Prefectura Sibiu

În Hotărârea nr 96 luată în această seară, la articolul 4 punctul 6 scrie: „Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, adeverinţa eliberată de angajator.”

Am întrebat la Prefectura Sibiu de ce s-a decis eliminarea legitimaţiei de serviciu ca document de control. „A fost o măsură discutată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care are ca scop evitarea situațiilor în care persoanele se deplasează utilizând legitimația de serviciu fără a fi în exercitarea atribuțiunile funcționale. Totodată, la fel ca în aplicarea primului ordin de carantinei, prima zi va reprezenta o perioada de tranziție la noile prevederi în care neregulile constatate vor beneficia de principiul gradualității în aplicarea sancțiunilor contravenționale.” a prcizat Andreea Ştefan. Doar că în textul hotărârii această „perioadă de tranziție” nu există. Deci orice angajat va fi la dispoziţia şi cheremul organului de control dacă nu are adeverinţă de la locul de muncă.

Problema este că mulţi angajatori nu au timp când să emită şi să înmâneze aceste adeverinţe de la locul de muncă pentru cei care foloseau legitimaţiile de serviciu. Argumentul autorităţilor că oricum luni şi marţi sunt zile libere, nu este valid. Se ştie că foarte mulţi oameni din mediul privat lucrează şi în aceste zile la supermarket-uri, fabrici, curieri, farmacii, benzinării etc.

Se mai remarcă faptul că autorităţile pretind ca adeverinţa să fie ştampilată de angajator, deşi obligativitatea ştampilei s-a scos de cinci ani în astfel de cazuri.

Puteţi descărca de aici modelul propus de Prefectura Sibiu pentru adeverinţa de la locul de muncă pentru perioada carantinei.

Publicitate

4 COMENTARII

  1. Acești oameni de la prefectură nu judeca, fac viața grea a românilor Sau li s-au urcat la cap funcțiile. Numai prosti si făloși în administrație . In loc sa ușureze ei complică și folosesc poliția că un mijloc de folosirea frici și le da mâna liberă să își bată joc de cetățeni.
    Numai prostii și știutori de mămăligă sunt la prefectură. Mie sârbă de Sibiu și de tara asta.
    Nu știu nici legislația, cer sarea și marea și că ei sunt protejați de lege .
    Oameni fără cap numai de vedetisme .tara nu va ajunge la normal cu oameni incapabili, incompetenți și fuduli.
    Când se trezesc români si văd tâmpeniile care le fac și sugerează acești …..?

  2. N-am înțeles de ce trebuie mereu să se schimbe formatele acestor hârtii… ? Poate doar pentru a ne afla în treabă…sau eventual pentru ca să poți fi prins în ”offside” prezentând poliției un format depășit…? Doar este evident că în fapt hârtiile astea prezintă aceleași chestii.
    Btw…parcă ștampila nu era necesară pe declarația valabilă în cele două săptămânil trecute (cum de altfel nu mai este necesară de vreo cinci ani nici în documente mai importante eliberate de firme – inclusiv în relațiile cu bânci sau cu instituțiile statului… De ce mai trebuie să fie prezentă pe acest ultim model de declarație ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș