18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: PSD a câştigat, PSD a pierdut

Știri din Județ

Rezultatul acestor alegeri parlamentare aruncă România într-un nou mandat de patru ani cu negocieri şi concesii. Planul preşedintelui Iohannis de a avea un Guvern puternic susţinut de un singur partid majoritar, nu a funcţionat. Dar merită o analiză a ceea ce va urma zilele următoare şi ce a dus la aceste rezultate.

În primul rând trebuie spus că PSD a câştigat alegerile. Cu o diferenţă mică de PNL, de 5%. Deşi au câştigat şansele de a face un Guvern sunt aproape zero. Pentru că singura lor posibilă alianţă este UDMR, dar insuficientă pentru o majoritate parlamentară. Pe de altă parte, PNL alături de USR Plus şi UDMR pot ajunge la 50% din Parlament ca număr de voturi. Din nou, însă, ajungem la un Guvern de coaliţie, care va fi supus multor concesii datorită intereselor implicate din cele trei părţi.

Cum am ajuns la aceste rezultate este interesant de analizat. PSD a avut cea mai bună strategie de marketing politic. Au lăsat guvernarea PNL-ului şi PMP-ului cu un an înainte de aceste alegeri. A venit şi pandemia, aşa că erodarea liberalilor a fost masivă. PSD a stat frumos în banca opoziţiei şi a criticat fiecare măsură în perioada de criză. De fapt, faţă de acum un an PSD are un scor asemănătăr sondajelor. Şi cu mult mai mic ca în 2016. Deci PSD a stagnat în ultimul an. Avantajul opoziţiei.

Pentru cei aflaţi la guvernare în ultimul an, electoral a fost un dezastru. De la 42% la 25% este o cădere masivă. De aceea au şi insistat ca alegerile să fie în 6 decembrie şi nu la primăvară. Pentru că încă 3 luni de pandemie puteau duce PNL la 10%. Erodarea masivă nu s-a datorat doar pandemiei şi crizei economice inerente, ci şi unor măsuri idioate scoase pe mânecă în plină pre-campanie electorală. Degeaba făceau unii liberali super-campanie media şi în teren, când o mână de idioţi, tot liberali, puneau şefi politic pe la instituţii sau emiteau decizii ca închiderea pieţelor sau a bisericilor.

Cel mai mare profitor în acest context a fost AUR. Un partid nou, pe a cărui liste au intrat oameni de la tot felul de partide minuscule şi de la organizaţii naţionalist-creştine. AUR nu a fost creditat de nimeni cu şanse, mai ales că la locale abia a atins 1%. Adică la acele alegeri unde votezi omul, nu partidul. Acum, la parlamentare, însă, ne trezim cu un AUR de 9% care scoate din Parlament Pro România şi PMP. Nicio pierdere pe partea aceea, părerea mea. Dar creşterea vertiginoasă a unui partid clar extremist este periculoasă. Să nu uităm anul 2000, când am fost aproape de a avea un preşedinte PRM, pe Vadim Tudor.

AUR a folosit Facebook-ul pentru promovare şi ieşirile cu scandal în stradă. Au mizat pe mişcarea anti-mască, anti-pandemie, cu influenţe neo-legionare. Pentru unul care am studiat acest fenomen istoric, George Simion este o copie fidelă, modernă, a lui Corneliu Zelea Codreanu. Şi pun prinsoare că 90% din votanţii lor, habar nu au de viziunea AUR, ci au votat anti-sistem. Ştiinţific este explicabil ca în situaţii de criză, să apară formaţiuni extremiste. De obicei sucombă rapid, prin lupte interne.

Cât priveşte rezultatul USR Plus. Aici speranţele au fost mari, dar partidul s-a plafonat la un electorat de 15-18%, prag pe care nu îl va mai trece. Lupta USR versus PNL din campanie a fost benefică partidului AUR. Din nou, vedem cum dreapta românescă este scindată şi de pe urma acestei scindări profită stânga politică şi extremiştii.

Este drept să spun că la Sibiu nu au fost surprize majore. PNL a învins detaşat la 30 de procente în faţa PSD şi la 20 peste USR. Cum era de aşteptat din sondaje. Singura mică surpriză a fost şi aici AUR.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri