spot_img
16.8 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: De ce militarizăm România?

Știri din Județ

Publicitate

Deciziile autorităţilor centrale de a militariza conducerile de spitale din ţară au fost privite cu ochi buni de populaţie. Asta pentru că armata, încă, se bucură de un mare grad de încredere în rândul populaţiei. Mai ales că populaţia nu prea ştie ce face armata pe timp de pace.

Publicitate

Apoi au apărut directori de instituţii, din rândul militarilor sau foştilor poliţişti (tot o structură militară). Să adaug faptul că din martie Poliţie, Jandarmeria, Poliţia Locală şi uneori Armata patrulează străzile. Acum, preşedintele Iohannis a numit premier interimat un general, deşi postul de interimar se cuvenea legal vicepremierului Raluca Turcan.

Dar unde se opreşte militarizarea României, înainte de a deveni o „democraţie” ca în America Latină a anilor 80? Sunt militarii mai buni guvernanţi decât politicienii? Este un risc enorm pentru democraţie această militarizare graduală a conducerii instituţionale din ţară. Şi aşa erau împânzite instituţiile de ofiţeri sub acoperire şi foşti securişti sau cadre MApN, acum ne militarizăm pe faţă.

În negocierile pentru viitorul premier se discută despre actualul premier interimar, generalul Ciucă, să devină premier plin. Ce urmează? O serie de miniştri din forţele armate şi de securitate? Fie ei şi acoperiţi…

Pentru o democraţie tânără ca România, introducerea cadrelor militare în conducerea instituţională civilă este un lucru grav. Iar pandemia nu este o scuză. De ce în alte ţări europene nu s-a procedat la fel?

Să luăm exemplele de la Sibiu. Cu ce s-a îmbunătăţit activitatea Spitalului Judeţean Sibiu sau cea a DSP-ului de la numirea conducerii militare? Eu nu am văzut nimic semnificativ. Iar scăderea numărului de cazuri pozitive din judeţ, cei care mai avem o fărâmă de logică şi acces la informaţii ştim că este falsă, prin ne-raportare şi ne-testare. Deci niciun merit militar, nici aici.

Iar la nivel guvernamental, generalul Ciucă, nu va reuşi să guverneze mai eficient şi mai bine, ca un politician civil, pentru că sistemul birocratic românesc de sus până jos este profund inflitrat de pile şi relaţii angajate de-a cursul anilor, iar eficienţa lor lasă mereu de dorit, pentru că le lipseşte competenţa.

În concluzie, preşedintele Iohannis a greşit prin numirea generalului Ciucă. Şi cine l-a sfătuit să facă asta a avut, probabil, alt interes. Să sperăm că rămâne o numire temporară. Rolul militarilor este în armată, nu în politic şi nu la conducerea unei democraţii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare