spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Scandalul gunoiului la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate


Abia a început anul nou şi Sibiul fierbe în plin scandal. Nu unul cu vedete la TV, ci unul al străzii. Oamenii au aflat, ce-i drept mai greu, că Primăria va scumpi în Sibiu taxa de salubritate. Pentru mulţi oameni aceasta va creşte de 3 ori. Vom plăti toţi, indiferent că stăm singuri sau 5 în casă o taxă unică anuală. Cam 36 de lei pe lună. Cei care erau singuri sau se declarau singuri plăteau 11 le pe lună. De ce se revoltă sibienii aşa mult?

Motivele revoltei sunt multiple. În primul rând, Primăria nu a mediatizat corespunzător noul regulament. Când foloseşti doar un ziar online nu e eficient. Nu ai cum să ajungi la pensionarii care nu stau pe net şi pe Facebook. Mulţi dintre aceşti abia de curând au aflat sau încă nu, despre mărirea anunţată de la alţi oameni. Iar legea naţională favorizează Primăria: se cere consultare publică, dar indiferent de opiniile exprimate, Consiliul Local are ultimul cuvânt. Vocea poporului nu contează.

În al doilea rând, stabilirea unui tarif pe locuinţă şi nu per persoană, cu motivare că aşa cere legea este fals. Şi lumea s-a prins. „Legea” în discuţie este din anul 2018 şi spune că trebuie să plăteşti cât arunci. Dar noul regulament şi taxa mărită nu contorizează cât aruncă fiecare. Mai ales la blocuri, unde la containerele comune aruncă şi oameni de la case gunoiul. Ilegal.

În al treilea rând, operatorul serviciului de colectare şi transport al deşeurilor, SOMA, a demonstrat în cei 4 ani de activitate la Sibiu ce prost lucrează. Sesizările privind calitatea serviciului prestat curg gârlă. Să ne amintim că la licitaţia câştigată de SOMA în 2016 au oferit cel mai mic preţ pentru a lua contractul. Acum lucrează pentru un preţ triplu. Ca o coincidenţă, firma SOMA a participat la o licitaţie identică la ei acasă, la Bacău, în decembrie 2020 cu un preţ de 3 ori mai mic decât cel tarifat la Sibiu. Probabil că şi acolo vor creşte preţurile pe parcurs.

În al patrulea rând, ADI-ECO a dat dovadă de un prost management în toţi aceşti ani. ADI-ECO este o asociaţie înfiinţată de Consiliul Judeţean şi primăriile din sudul judeţului şi gestionează managementul deşeurilor. Ei au întocmit strategia în domeniu, ei au făcut caietul de sarcini pentru licitaţie, ei au comandat iglu-urile pentru deşeuri reciclabile cu gurile mici, ei au acceptat cererile anuale ale SOMA de a mări preţul pe tonă şi tot ei eu eşuat în gestionarea relaţiei între SOMA, ca şi colector de deşeuri şi firmele ce procesau deşeurile reciclabile. Firme care au renunţat la contracte din martie 2019 şi staţiile de reciclare au ajuns tot la SOMA, dar fără licitaţie, ci doar prin prelungiri consecutive de încredinţări directe. ADI-ECO are ca preşedinte pe Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu şi sediul tot la această instituţie. Dar managementul efectiv este asigurat de la Claudia Iordănescu.

În al cincelea rând, decizia de a nu aplica regulamentele anterioare votate de Consiliul Local Sibiu privind salubritatea arată incapacitate administrativă la Serviciul cu pricina din Primăria Sibiu. Serviciul constată că doar 55.000 de locuitori din 165.000 oficiali plătesc taxa de saubritate de patru ani. Şi dau din umeri că nu pot identifica restul. Declară la ziar că au făcut inspecţii în teren. Unde, nu ştim. Nici administratorii de bloc nu ştiu, pentru că nu au auzit de acest serviciu. La finele lui 2019 acest serviciu a pus pe masa Consiliului Local Sibiu un proiect de regulament privind salubritatea. S-a aprobat, dar nu s-a făcut. Cine răspunde? Unde sunt platformele închise de la blocuri cu cip de acces? Unde sunt camerele de supraveghere de la aceste platforme? Unde este curăţenia de la platforme ce trebuia făcută de SOMA? Pe hârtie şi pe facturi…. dar în realitate nu există! Principiul de a merge să arunci gunoiul cu un cip era perfect pentru a respecta legea invocată: plăteşti cât arunci.

Nu în ultimul rând, decizia de a aplica din start abonamentul mediu, de 430 de lei, în loc de cel minim, eco, denotă o mentalitate greşită instituţională în abordarea cu cetăţenii. Aceeaşi abordare exprimată de un jurnalist local: sibienii sunt hoţi şi puturoşi. Primăria Sibiu putea pune pentru anul 2021 automat abonamentul minim. Dar aşa, toţi cei corecţi, care de 4 ani duc gunoiul pe fracţii, şi toţi cei ce au declarat corect numărul de persoane la taxă sunt consideraţi din start infractori. Este ca o palmă pe care ne-o dă instituţia.

În aceste condiţii, valul de nemulţumiri de pe internet şi Facebook, care se va muta şi în stradă, este firesc. Probabil că taxa nouă va trece de votul consilierilor locali. Şi o vor aplica chiar retroactiv de la 1 ianuarie 2021, deşi legea finanţelor publice interzice acest lucru. Poate se va lăsa şi cu procese civile. Dar cel mai grav lucru este că majoritatea celor care 4 ani au strâns gunoiul menajer selectiv, anunţă că nu o vor mai face. Dacă tot plătesc la fel ca restul, nu se mai simt motivaţi. Iar palma dată de autorităţi celor care 4 ani au fost corecţi prin prezumţia că toţi suntem vinovaţi de greşelile lor se va plăti scump. Noroc că a trecut campania electorală. Dar oamenii nu uită şi nu iartă aşa uşor.

Concluzia mea este că trebuia să văd demisii sau demiteri la ADI-ECO şi la Serviciul Primăriei Sibiu, care se ocupă de deşeuri. Trebuia să aud de un audit extern la SOMA şi la ADI-ECO pentru a vedea cum se justifică cheltuielile crescute anual. Trebuia să aflu de ce regulamentul votat la finele lui 2019, cu închiderea platformelor cu cip, nu s-a aplicat. Dar nu am văzut asta. Autorităţile vor acum să acopere gaura propriilor greşeli cu banii noştri, ai tuturor.

PS: Am citit pe Facebook sute de comentarii care spun că Raluca Turcan, deputat sibian, deţine prin rudele ei firma SOMA. Precizez că am discutat cu doamna deputat pe această temă, dar am şi investigat subiectul cu multă atenţie şi e o manipulare grosolană. Firma SOMA este deţinută de un fost gunoier din Bacău, ajuns miliardar prin folosirea sistemului de stat. Gunoier îi spun, pentru că pe vremea lui Ceauşescu la acest serviciu de stat a lucrat şi drept dovadă şi-a făcut firmă în domeniu.

PS 2: Am corectat informatia legaturii de rudenie intre directoarea ADI ECO si seful Camerei de Comert. Nu sunt rude. Imi cer scuze doamnei! Restul afirmatiilor raman valabile.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. la o populatie asemanatoare ca si numar 145-147 mii cu cea a Sibiului, in dec 2019, „shaorma de bacau” se scremea sa dea un pret de dumping pentru a castiga licitaia in orasul natal:
    „Constantin Șoșu, proprietarul Soma SRL, are cele mai mari șanse să câștige licitația de salubrizare a municipiului Bacău și a 22 de comune din jur. Așa cum se vede din tabelul de mai jos, pe care vi-l arăt în exclusivitate, Soma a oferit prețul cel mai mic la licitația ținută de ADIS:
    tarif pentru activitatea de colectare 209,94+tva/tona. Pentru colectarea separată a deșeurilor menajere, Soma cere 167,65 lei + TVA pe tonă. E interesant că Soma vrea aici cu numai 12 lei mai mult decât încasează în acest moment, după ce, recent, a făcut panaramă că nu poate presta fără vreo 300 de lei pe tonă.
    Apropo, Soma face treabă la Sibiu (am auzit că bună) cu peste 300 de lei tona, mă întreb cum și-a calculat să facă în Bacău atât de ieftin. Cel mai probabil, peste un an o să bată cu pumnul în masă ca să ceară modificarea tarifelor.”

    iar acum la un an dupa aceasta mascarada, la Sibiu se incearca triplarea pretului pentru ca „shaorma de bacau” dupa obicei, da cu pumnul in masa, in timp ce consiliul judetean casca gura pe pereti, sustinand jaful.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…