spot_img
3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Noi focare de Pestă Porcină Africană la Rășinari și Boian. Zeci de porci sacrificați

Știri din Județ

Publicitate

Prefectura județului Sibiu informează că în data de 06.01.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcină Africană, în localitatea Rășinari, comuna Rășinari și localitate Boian, comuna Bazna.

Ca urma a confirmării celor două focare, astăzi 06.01.2021 a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. 

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferente focarelori și de asemenea au fost adoptate deciziile privind Programul de măsuri pentru combaterea focarelor de Pestă Porcină Africană. 

Pentru focarul identificate în localitatea Rășinari, a fost adoptată decizia nr 2/06.01.2021, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:

  • Localitățile aflate în zona de protecție sunt : RĂȘINARI, CISNĂDIOARA și POPLACA jud. Sibiu . Fondul de vânătoare aflat în raza zonei de protecție este: F.V.21 Șelimbăr și F.V.12 Rășinari.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt:  : Cisnădie, Sibiu, Sadu, Râu Sadului, Cristian, Gura Râului, Orlat și Tocile – din jud. SIBIU.  Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.10 Sadu și F.V.13 Gura Râului.

Animalele moarte au fost recoltate de către DSVSA Sibiu și afluite la LSVSA unde s-a efectuat examenul necropsic și s-a prelevat un set de organe care a fost trimis la IDSA București în vederea confirmării bolii, în conformitate cu  procedurile din Manualul Operațional PPA Ediția IV 2019.

Pentru focarul identificate în localitatea Boian, a fost adoptată decizia comună cu Centrele Locale de Combatere a Bolilor Mureș și Alba, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:

  • Localitatea aflată în zona de protecție este : BOIAN.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt:  Velt, Blăjel, Păucea, Bazna, Mediaș, Târnava, Colonia Târnava, Copșa Mică, Târnăvioara,  Chesler și Românești – din jud.Sibiu ; localitățile Crăciunel, Făget, Tauni, Tatarlaua, Cetatea de Baltă, Feisa, Jidvei, Căpâlna de Jos și Sântămărie – din jud. Alba ; localitățile Deleni, Botorca și Cornești din jud. Mureș.

Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire pentru 35 capete suine.

Cei 35 de porci  din exploataţie, ramasi in viata, au fost ucişi la confirmare, sub supraveghere sanitara veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane.

În fondurile de vânătoare din zona de protecție și zona de supraveghere se vor face controale zilnice ale teritoriului în vederea identificării eventualelor cadavre de mistreți precum și observarea modificărilor de comportament la populația de mistreți. Reprezentanții fondurilor de vânătoare vor raporta zilnic la DSVSA SIBIU rezultatele controlului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului