Cum a acceptat ADI-ECO mărirea şi de 10 ori a tarifului de la SOMA în 4 ani

Știri din Județ

Scandalul taxării mai mari a populaţiei din sudul judeţului, inclusiv oraşul Sibiu, pentru deşeuri continuă. SIBIU INDEPENDENT a publicat o serie de articole despre acest subiect, multe în premieră. Astăzi vă prezentăm cum a evoluat preţul cerut şi primit de SOMA pentru serviciul de colectare şi transport deşeuri în ultimii 4 ani.

“Modificarea/majorarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare se aprobă de către Adi Eco Sibiu, ca autoritate contractantă a acestor tipuri de servicii la nivelul zonei 1 Sibiu. Toate administrațiile locale membre în ADI Eco plătesc tarifele aprobate de această entitate” a precizat Mirela Gligore, şef serviciu comunicare din cadrul Primăriei Sibiu.

De la 165 de lei au ajuns şi la 1253 lei pe tonă!

În anul 2016 SOMA a câştigat cu greu licitaţie organizată pentru serviciul de transport şi colectare deşeuri municipale. De fapt au pierdut licitaţie, dar au câştigat în instanţă contractul. Preţul stabilit atunci de ei a fost de 165,56 lei/tonă (fără TVA). Acest preţ a fost menţinut până în 1 iunie 2018.

Şi de aici încep măririle. La 1 iunie 2018 SOMA a cerut şi a prmit de la ADI-ECO acceptul pentru preţul de 198,64 lei/tonă (fără TVA).

În anul 2019, urmare a unor modificări legislative, s-au aprobat tarife diferențiate pe tipurile de deșeuri colectate (O.U.G. nr.74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor). Aşa că ADI-ECO a acceptat pentru SOMA următoarele tarife de la 1 ianuarie 2019: colectare și transport deșeuri menajere – 323,37 lei/ tonă (fără TVA), colectare și transport deșeuri reciclabile – 1.176,36 lei/tonă (fără TVA).

Mărirea a ţinut până în august 2019, când SOMA a cerut şi primit de la ADI-ECO o nouă mărire pentru colectare și transport deșeuri menajere – 341,04 lei/ tonă (fără TVA). Pentru cele reciclabile preţul a rămas cel stabilit în ianuarie 2019, adică 1.176,36 lei/tonă (fără TVA).

Deja la finele anului 2019, mai multe primării din zona 1 a judeţului înregistrau pierderi la capitolul salubritate. Diferenţa dintre banii încasaţi de la cetăţeni şi facturile SOMA era pe minus.

Trebuie amintit că în martie 2019 SOMA a primit prin încredinţare directă temporară şi gestiunea staţiilor de sortare şi copostare de la Şura Mică şi Cisnădie. Aici au tăiat facturi separate, în plus, primăriilor.

Anul 2020 a mai adus o scumpire

În mod normal, după scumpirile succesive din 2018 şi 2019, Primăria Sibiu şi alte primării din judeţ deservite de SOMA trebuiau să mărească preţul încasat pe locuitor şi de la firme. Dar anul 2020 a fost an electoral şi toţi primarii au menţinut preţul din 2019. Gaura la buget însă a crescut, mai ales că SOMA a cerut şi primt de la ADI-ECO încă o mărire de preţuri de la 1 ianuarie 2020: colectare și transport deșeuri menajere – 457,33 lei/ tonă (fără TVA), colectare și transport deșeuri biodegradabile – 294,63 lei/tonă (fără TVA), colectare și transport deșeuri reciclabile – 1.253,46 lei/tonă (fără TVA). Motivaţia invocată de SOMA a fost o nouă cerinţă legislativă de a tarifa diferit deşeurile menajere de cele biodegradabile. Dar în loc să împartă preţul în două, să facă o medie, preţul defalcat a crescut. La fel şi la cele reciclabile.

SOMA mai taie un set de facturi

Din martie 2019 SOMA mai taie un set de facturi cătreprimării pentru sortare deşeuri. Din 29 decembrie 2020, SOMA a devenit oficial câştigătoarea licitaţiei unde a participat singură şi a câştigat gestiunea Staţiilor de sortare Şura Mică şi Cisnădie. Pentru acest serviciu va încasa de la primării 335,58 lei/tonă. Licitaţia a fost organizată de ADI-ECO.

Contactat de SIBIU INDEPENDENT, directorul SOMA de la Sibiu, Ionuţ Rusu motivează creşterile din 2016 până în 2020 de diferitele modificări legislative şi creşterea tarifelor la groapa de gunoi.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele Știri