18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

PENAL: Primarul din Turnu Roşu cercetat pentru abuz în serviciu şi uz de fals în formă continuată

Știri din Județ

Pe rolul parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig a fost deschisă cercetarea penală alături de Poliţie pentru o serie de acte emise de Primăria Turnu Roşu, judeţul Sibiu, şi semnate de primarul Stelian Istrate. În perioada 2013-2018, conform actelor depuse la dosar, primarul Istrate (PMP) a emis mai multe adeverinţe pentru conectarea la reţeaua de electricitate a unor construcţii ilegale. Toate emise ilegal.

Hotărârea cu noroc… pentru unii

În iunie 2013, Consiliul Local Turnu Roşu a aprobat cererea primarului de a emite o hotărâre prin care mai multe locuinţe ale unor cazuri sociale din localitate (în special rromi) vor putea fi racordate la reţeaua electrică. Hotărârea 64 din 2013 prevedea în anexă şi 22 de familii beneficiare, toate cazuri sociale. Hotărârea a fost luată în baza legală a unui ordin ANRE care prevedea posibilitatea conectării acestor locuinţe sociale la reţeaua electrică.

Dar primarul Stelian Istrate (şi atunci, şi acum pe funcţie) a transformat hotărârea în monedă de schimb pentru voturi şi influenţă. Astfel în perioada 2013-2018 acesta a emis adeverinţe, semnate DOAR de el, prin care atesta că diferiţi indivizi din localitate sunt cazuri sociale şi pot beneficia pentru locuinţe ilegale de racord la curent. Doar că beneficiarii „asistaţi sociali” au fost doar doi cei din lista de 22 aprobată iniţial. Restul au fost alţi oameni din Turnu Roşu şi satul Sebeşul de Jos.

Poliţia a identificat peste 20 de astfel de adeverinţe, dar cercetările continuă. Pe fiecare adeverinţă Istrate a scris că beneficiarul „este caz social”, că a fost emisă în baza Hotărârii de Consiliu Local nr 64 din 2013 şi sintagma incredibilă „Prezenta ţine loc de Certificat de Urbanism şi Autorizaţie de Construire pentru branşament energie electrică”. Cu această adeverinţă omul pleca la Electrica SA SDEE Sibiu care îl branşa la curent.

Doar că lista beneficiarilor acestor adeverinţe, aceşti fictivi „asistaţi sociali” include pe fiica primarului (vezi foto adeverinţă) sau casa de vacanţă a unui medic stomatolog din Sibiu şi alte vile şi case din Turnu Roşu şi Sebeşu de Jos deţinute de oameni cu stare, nicidecum cazuri sociale reale.

Adeverinţa obţinută de fiica primarului de la tatăl său

Parchetul cercetează, DNA se pregăteşte?

Cazul de la Turnu Roşu este o încălcare flagrantă a legii cercetată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig. Dar cazul are substanţa şi a unui dosar DNA. Primarul Stelian Istrate a semnat zeci de astfel de adeverinţe ilegale în perioada 2013-2018. Şi beneficiarii acestor adeverinţe se fac vinovaţi de asemenea, pentru că au folosit aceste documente ilegale în branşarea la energie electrică. Din sursele SIBIU INDEPENDENT se pare că primarul din Turnu Roşu nu este cel care a inventat „roata” în această schemă. Ea a fost folosită şi de alţi primari, care în baza ordinului ANRE au emis adeverinţe pentru „cazuri sociale” închipuite pentru a fi racordaţi la curent. Trebuie precizat ca în toate cazurile este vorba de construcţii ILEGALE, adică fără acte legale. Inclusiv ridicarea tuturor acestor construcţii la Turnu Roşu trebuia să fie un semnal de alarmă la Primăria şi Poliţia din localitate, dar şi la Prefectura Sibiu, obligată să verifice legalitatea actelor emise de primăriile din judeţ.

În speţa de faţă, parchetul din Avrig cercetează un posibil abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals în formă continuată. Cauza este de peste un an sesizată justiţiei, dar abia de curând cercetările au început.

Hotărârea de Consiliu Local Turnu Roşu nr 64 din 2013
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri