17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Se poate DSP Sibiu amenda singur? Dar Ministrul Sănătăţii?

Știri din Județ

Prefectura Sibiu a dat publicităţii astăzi raportul inspecţiei DSP Sibiu realizată la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Sibiu. Inspecţie cerută de prefect în urma articolului apărut în presa locală cu un angajat anonim din Spital. Ca şi Parchetul şi Ministrul Sănătăţii, Prefectul a fost în acest caz foarte harnic şi a trimis rapid control. Deşi legislaţia românească nu permite controalele în urma sesizărilor anonime, Prefectul, Parchetul şi Ministrul nu au mai ţinut cont de asta. De parcă totul a fost atent orchestrat dinainte.

Culmea ipocriziei angajaţilor DSP Sibiu a fost să aplice amenzi pentru lipsă ştampilă şi alte hârţogării. Adică pentru insuficientă birocraţie. Dar inspectorii DSP Sibiu au uitat să amendeze pe cineva: propria instituţie. Conform legii şi propriilor declaraţii anterioare, DSP Sibiu a trimis în spital zilnic doi inspectori pentru verificări pe perioada pandemiei. Şi aceştia nu au constatat nimic. Nici măcar lipsa birocraţiei. Odată apărut scandalul în presă, vigilenţa DSP Sibiu a crescut brusc într-o abilă intenţie de a se distanţa de scandalul respectiv şi directa sa implicare. Firesc era în comunicatul de astăzi să citim cum DSP Sibiu s-a auto-amendat. Dar nu o să vedem aşa ceva în România.

În ultima săptămână, Colegiul Naţional al Medicilor şi alte foruri naţionale medicale au explicat ştiinţific şi legal cum este posibilă legarea pacienţilor şi sedarea, cum se dau tratamentele anti-covid etc. Dar explicaţiile lor nu au mai contat, pentru că unii politicieni s-au aruncat de lunea trecută pe pradă. Imediat după apariţia respectivului articol au apărut reacţiile lui Vlad Voiculescu, Dan Barna şi Nicu Ştefănuţă. Toţi din USR. De parcă ştiau subiectul sau le-a fost ridicat la fileu exact când a trebuit.

Permiteţi o teorie, ca multe alte mele, care sper sincer să nu se confirme şi aceasta, ca restul. În anul 2016, Vlad Voiculescu pe atunci secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, declara prin presa vremii şi făcea lobby pentru contruirea de spitale publice noi de către firme private. Un fel de parteneriat public-privat. Judeţul Sibiu, prin Consiliul Judeţean a prins ideea din zbor atunci şi a început demersurile pentru un nou spital. Birocraţia şi Guvernarea PSD ce a urmat a încetinit lucrurile, dar totuşi în februarie 2021, Consiliul Judeţean Sibiu a anunţat public că sunt în faza de autorizaţie de construcţie. Proiectul noului spital public de la Sibiu este cel mai avansat şi realizat exclusiv cu firme româneşti. Coincidenţă sau nu, după câteva zile, apare scandalul cu ATI din Spitalul Judeţean. Aparent primii câştigători din acest scandal sunt cei anti-sistem, anti-covid etc…. adică de la partidul AUR. Nici nu m-ar mira să aflăm că cel/cea care a lansat sub anonimat toate acuzele să nu fie un simpatizant sau membru AUR.

Dar există şi alţi câştigători de pe urma scandalului. Logica ne spune că cei care profită primii de pe urma sa, sunt direct interesaţi de el. Nu cred în coincidenţe, şi ştiind trecutul profesional al actualului Ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu în firme străine implicate în investiţii în domeniul spitalelor, mă face să mă tem că tot scandalul de la Sibiu a fost provocat intenţionat. Şi ce locaţie mai bună de găsit pentru a-ţi face propriul lobby decât „oraşul lui Iohannis”. Dacă tot s-a lăudat Consiliul Judeţean Sibiu cu cel mai avansat proiect pur românesc de spital public, aici trebuia să explodeze şi cele mai mari probleme privind un spital public. Cumva Sibiu medical a ajuns câmp de luptă între interese majore politice şi nu numai.

Deocamdată sunt simple teorii, bazate pe logică şi informaţii din piaţă, verificate din mai multe surse. Simple teorii, care sper sincer să nu se adeverească. Impresia generală este că tot scandalul a fost provocat intenţionat şi are un alt scop final. Problema este că a scăpat de sub control şi profită de pe urma lui şi alţii. Cei care au însă de suferit sunt cadrele medicale şi pacienţii, iar încrederea în sistemul public de sănătate românesc profund ştirbită. Mai ales după un an când „eroii” din spitale au fost lăudaţi, brusc aceştia devin „criminali”. Oare cine îşi doreşte un sistem public medical distrus în plină pandemie? Să fie oare un interes pentru a re-lansa ideea privatizării treptate a acestui sistem sau măcar o parte a lui? Simple teorii… încă!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri