14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Mai mergem la şcoală în Sibiu?

Știri din Județ

Pandemia a scos la iveală buboiul plin cu puroi numit insuficienţa infrastructurii de educaţie din oraşul Sibiu. În calitate de părinte, membru în consiliul de administraţie al unei şcoli (voluntar) şi jurnalist am urmărit cu tristeţe şi multă amărăciune cum Sibiul a stagnat sau chiar a regresat la capitolul spaţii de îvăţământ, mai ales în ciclul primar.

Avem un paradox an de an. Copii din şcoli de circumscripţie, mutaţi în cartierul respectiv, la clasele 1-4 NU mai au loc în şcoala din zonă. Pentru că normele naţionale ale educaţiei prevăd doar 25 de elevi maxim într-o clasă şi creşterea numărului doar cu acordul învăţătoarei. Unele acceptă şi merg până la 32 de copii, deşi este inuman. Altele refuză. Logica spune că dacă ai copii prea mulţi în clase trebuie să faci clase noi. L-am întrebat pe insectorarul şcolar general Dumbravă dacă are suficiente cadre didactice pentru clasele primare. Şi, culmea, are foarte multe care nu au loc de muncă…. pentru că nu există suficiente clase fizice unde să predea! În condiţiile în care încă avem şcoli în două schimburi.

Cine este vinovat pentru lipsa claselor? De ce nu au fost extinse clădirile şcolilor din timp? De ce nu s-au făcut şcoli noi? Am fost campioni anii trecuţi la retrocedat clădiri şcolare, unele deja închise, altele încă funcţionale ca şcoală. Dar nu am investit ca oraş, în şcoli. Abia în ultimii patru ani au început investiţii timide, pe fonduri europene adesea. Dar s-au poticnit în legislaţie, birocraţie şi licitaţii. O şcoală anunţată în oraş anul trecut în septembrie că va fi extinsă, nu a văzut până astăzi contractul de începere a lucrărilor…. pentru că nu există încă! La un an de la semnarea finanţării! Altele sunt în ruină şi necesită intervenţii majore. Alta a început cu greu lucrările şi apoi firma a colapsat şi a suspendat lucrările… ceea ce înseamnă iar licitaţii şi întârzieri.

Supra-aglomerarea din şcolile sibiene, mai ales din ciclul primar, va deveni o mega-problemă acum în contextul pandemiei. Cum se va începe şcoala la Sibiu, nimeni nu ştie. Nici Primăria, nici Guvernul, nici directorii de şcoli. Guvernul nici astăzi nu a dat acel ordin comun. Primăria nu a cumpărat niciun plexiglas să despartă băncile şi a lăsat „pisica” în curtea directorilor de şcoli. Iar directorii nu au buget pentru aşa ceva…. Se caută soluţii în schimburi, dar sunt inumane pentru cadrele didactice şi pentru elevi… unii fiind forţaţi să înveţe până la 10 noaptea în şcoală! Pur şi simplu, supra-aglomerarea din anii trecuţi şi lipsa sălilor de clasă nu oferă soluţii în pandemie la Sibiu.

Speranţa mea, ca părinte, este că după alegerile locale, şcolile vor fi închise, datorită exploziei numărului de pacienţi COVID. Distanţarea socială în şcolile sibiene este imposibil de realizat la timp, în condiţiile actuale. Dacă nu s-a făcut 20 de ani, nu se poate face în 2 luni. Şi nu am chef să fac experimente pe copiii mei, ştiind fiind că în fiecare început de an şcolar bântuie viruşii prin şcoli….

O soluţie oferită de un părinte la o şedinţă a fost montarea de containere în curţile tuturor şcolilor din oraş. Astfel vom avea şi distanţare şi suficiente clase. Poate nu e estetic, dar este practic şi rezolvă temporar problema, măcar cât ţine pandemia. Altfel vom avea aberaţii ca cele din anii trecuţi, când copiii dintr-un cartier merg în celălalt capăt al oraşului la şcoală. Şi apoi ne plângem de trafic….

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri