5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Domeniul schiabil Bâlea, Salvamont Păltiniș și dezvoltarea stațiunii Ocna Sibiului (CP)

Știri din Județ

Deputat Bogdan Trif, Președintele Organizației Județene PSD Sibiu, în urma întrebării adresate Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în legătură cu „Dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil Munții Făgăraș (200 de zile cu zăpadă pe an – Dezvoltare durabilă în Masivul Făgăraș)”, a transmis următorul comunicat de presă:


Am avut dreptate! Iar dovada este furnizată chiar de miniștri PNL-USR, care îi contrazic, astfel, pe cei care m-au acuzat, în campania electorală, că, în calitate de ministru al Turismului, aș fi blocat finanțarea domeniului schiabil Bâlea.


Adevărul, evidențiat în adresa de răspuns a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, condus acum de un ministru USR, nr. 52231/14.05.2021, la întrebările adresate de mine, în calitate de deputat, este că proiectul „Dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil Munții Făgăraș (200 de zile cu zăpadă pe an – Dezvoltare durabilă în Masivul Făgăraș)” nu a fost finanțat de minister pentru că titularul de proiect, A.D.I. Bâlea – Capra, nu a depus studiul de fezabilitate în cei trei ani avuți la dispoziție (2017 – 2020). În această situație, în 2020, ministrul PNL de la acea dată a exclus posibilitatea finanțării acestui proiect eliminându-l din Masterplanul investițiilor în turism aprobat de Guvernul României în 2017.
Ministerul, ca orice entitate finanțatoare, nu poate aloca fonduri pe vorbe, ci doar în baza unor proiecte cu documentații clare. Țin să le răspund celor care, fără să citească legislația privind atribuțiile ministerelor, m-au acuzat că n-am făcut nimic pentru turism în județul Sibiu, că un minister nu poate impune și dezvolta proiecte, ci doar le finanțează, la solicitarea concretă (în baza unui studiu de fezabilitate) a administrației locale.


Am fost ministrul care a deblocat, după mulți ani, finanțările în turism și a simplificat legislația, pentru ca accesarea fondurilor să fie cât mai ușoară. În țară, în timpul mandatului meu, s-au realizat investiții importante în turism (de exemplu, pârtia olimpică Borșa, extinderea Delfinariului Constanța etc.), însă județul Sibiu a ratat oportunitatea de a accesa fonduri esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii turistice locale.


În perioada mandatului meu de ministru al Turismului, am finanțat toate proiectele depuse de autoritățile locale din județul Sibiu. Din păcate, au fost depuse doar două: Construirea punctului Salvamont Păltiniș (depus de Consiliul Județean Sibiu) și Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului (depus de Primăria Ocna Sibiului).


La ora actuală, în județul Sibiu, singurul proiect aflat în derulare este cel de construire a punctului Salvamont Păltiniș, depus de Consiliul Județean Sibiu. Primarul orașului Ocna Sibiului a renunțat la proiectul de modernizare a stațiunii, deși obținuse finanțarea.
Mi-aș fi dorit să aducem mai mulți bani în județul nostru pentru că potențialul turistic al zonei este enorm. Economia județului Sibiu ar putea avea creșteri spectaculoase din sectorul turistic. Din păcate, realizarea investițiilor nu a ținut de mine, ca ministru, ci de autoritățile locale. Iar aici aș menționa cel mai important actor din județul nostru, Primăria Municipiului Sibiu, care înregistrează un mare minus în accesarea fondurilor Ministerului Turismului pentru că avea o mulțime de oportunități și un partener în persoana ministrului Turismului.
De la sfârșitul anului 2019, de când PNL și USR au ajuns la guvernare, au 0 (Zero!) proiecte de investiții în turism, nu doar în județul Sibiu, ci la nivel de țară. Să fie vorba, oare, doar de prost management sau de rea-voință? Având în vedere că primul lucru, când au ajuns la guvernare, a fost desființarea Ministerului Turismului, înclin să cred că ambele variante sunt adevărate.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri