16.2 C
Sibiu
miercuri, 17 aprilie, 2024

EDITORIAL: Ce facem cu beţivii din trafic?

Știri din Județ

Odată cu creşterea populaţiei Sibiului şi a zonelor limitrofe au crescut şi numărul de maşini. Pentru unul ca mine, care acum 40 de ani număram pe degetele de la mâini maşinile care treceau prin faţa geamului casei, acum mi-ar trebui probabil un aparat special. Oricâte măsuri va lua Primăria Sibiu să mărească numărul locurilor de parcare, oraşul nu a fost gândit pentru atâtea maşini. Iar străzile sunt mereu pline. Iar la orele de vârf devine un calvar. Soluţii teoretice există. Consiliul Judeţean Sibiu lărgeşte drumul judeţean din Cartierul Arhitecţilor. Sincer nu va ajuta cu mai nimic. Centura de sud a Sibiului poate fi o soluţie cu un impact mult mai puternic, dar probabil mai trec 20 de ani până voi putea circula pe ea. Şi până atunci Sibiul şi zonele limitrofe vor creşte şi mai mult. Transportul în comun există, dar nu face faţă. Mijloacele alternative ca bicicleta, trotineta sau mersul pe jos sunt insuficient folosite de populaţie.

Şi în tot acest peisaj rutier ce tinde spre haos, avem tot mai mulţi şoferi beţi. Nu mai socotim pe cei care au luat carnetul pe pile (în alte judeţe) sau care conduc ocazional şi se pierd la volan. Nu mai ne uităm la „vitejii” care fac slalom printre maşini sau cei pentru care semnele de circulaţie sunt „opţionale”. Nu mai comentez nici de puzderia de şoferi prinşi în trafic deşi nu au permis de conducere, ceea ce mă face să mă întreb câţi alţi ilegalişti ca ei scapă neprinşi? Dar ceea ce mă înfurie cel mai tare sunt şoferii băuţi. Prinde zilnic Poliţia câţiva în tot judeţul. Dar de multe ori îi găseşte băuţi la locul accidentelor.

Pedepsele în România pentru un şofer băut sunt aşa construite încât şi în cazurile grave cu alcoolemie mare, scapă cel mult cu o pedeapsă la închisoare cu suspendare. Dosarul penal nu mai sperie şoferii, care cu un avocat abil scapă astfel prea uşor. Iar suspendare permisului pe câţiva ani, se pare că nu mai sperie pe nimeni, cât timp Poliţia prinde astfel de condamnaţi fără permis la volan săptămânal.

Ştiu că este uşor să aruncăm totul în cârca Poliţiei. De parcă poţi pune poliţişti la fiecare colţ de stradă, în fiecare sat zi şi noapte pentru a verifica TOŢI şoferii cu etilotestul. Beţivii la volan au devenit o prezenţă atât de mare în Sibiu şi numărul accidentelor provocate de ei, creşte. Dar simplul fapt că se urcă băuţi la volan, pentru că se cred mai puternici şi mai agili, denotă o crasă lipsă de educaţie a acestora. Când îi mai vezi că au în maşină şi prietenii sau familia cu copiii…

Cred că România trebuie să introducă pedepse mult mai dure pentru şoferii băuţi. Ameninţarea cu posibila închisoare nu este o soluţie, s-a demonstrat. Avem nevoie urgentă de o legislaţie care să prevadă confiscarea maşinii, retragerea pe viaţă a permisului de conducere, amenzi de la 10.000 de euro în sus şi obligaţia la muncă în folosul comunităţii minim un an. Măsuri dure care să sperie potenţialii şoferi băuţi. Dar cine să facă aceste legi? Despre câţi parlamentari prinşi băuţi la volan aţi auzit? Mulţi… plus cei neprinşi sau lăsaţi să meargă în voie….

Cred că şi familia şi prietenii nu trebuie să încurajeze astfel de comportamente. Din contră, ele trebuie sancţionate. Ai fost la o petrecere sau la un grătar şi vezi că unul sau una beau alcool şi apoi vor să se urce la volan, nu îi lăsa. Ceartă-i! Veţi spune că oricum nu ascultă, este treaba lor. Dar când fac accident mai apoi şi rănesc sau omoară oameni, a cui este co-vina?

Cred că trebuie mai multe programe în licee şi facultăţi, dar şi în clasele primare, în care copiii şi tinerii să vadă filmări de la accidente. Să vadă morţii pe şosea şi răniţii din cauza celor băuţi la volan. Imaginile şoc pot să îi facă peste ani să NU se urce la volan băuţi sau în maşina condusă de un alt tânăr beat.

Poate apucăm ziua când legislaţia va impune montarea pe toate maşinile a unui etilotest care să nu permită pornirea motorului până şoferul nu suflă în el şi dă rezultat 0. Sau orice altă tehnologie de acest fel.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri