spot_img
10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Mâzgăleli versus artă

Știri din Județ

Zilele acestea la Sibiu, artiștii străzii contemporani au luat spray-urile și pensulele și s-au pus pe transformarea unor ziduri ponosite în opere de artă urbană. Datorită Festivalului de Artă Stradală de la Sibiu, an de an tot mai multe clădiri publice și private prind viață. Pentru că arta stradală oferă culoare și emoție unei clădiri aparent inerte.


Pe de altă parte, Sibiul, ca toate orașele lumii, nu duce lipsă de „artiști” stradali care acționează noaptea și mâzgălesc zidurile orașului. Dacă ar lăsa opere de artă, nimeni nu s-ar supăra, dar, acești așa ziși artiști nocturi sibieni sunt de fapt niște făcături de prost gust care nu fac decât să murdărească. Spre deosebire de artiștii stradali aduși zilele acestea la Sibiu, cei care își golesc spray-urile noaptea pe ziduri sunt niște ratați. Din păcate oricâte sute de kilograme de vopsea dă peste „opera” lor Primăria Sibiu sau oricâți polițiști locali și camere de supraveghere sunt folosite, mizeria lor tot reapare pe ziduri. Unii sunt prinși, puștani teribiliști, alții sunt căutați. Nu sunt mulți, dar semnele lor se regăsesc prin tot orașul. Avea tata o vorbă „Numele proștilor pe toate gardurile”. Din păcate semnătura acestor indivizi o regăsim pe clădiri publice și private, semne de circulație, panouri informative etc.


Ce este de făcut? A ne complace în ideea că toate orașele suferă de graffiti mizere nu este suficient. Poate este vremea implicării comunității. Vezi seara un astfel de individ suni la Poliția Locală 0369-911. Ai prins pe camera de supraveghere din mașină sau de acasă un astfel de derbedeu, suni la Poliție. Pentru că orașul este al nostru al tuturor.


Prefer să promovăm artiști adevărați prin festivaluri ca cel de Artă Stradală, decât golani puși pe distrugere dintr-o plăcere sado-masochistă (măcar dacă ar știi ce înseamnă). Mă doare să văd aceste graffiti hidoase peste tot prin Sibiu. Merităm un oraș frumos și este timpul să ne implicăm în a-l avea frumos. Nu este suficient să aruncăm pisica la Primărie sau alte autorități. Este vremea cetățenilor. Iar acești derbedei cu spray-urile nocturne pleacă seara dintr-o casă, de la o mamă și un tată. Chiar nu îi interesează pe aceștia unde merg odraslele lor cu spray-urile? Probabil că nu, atât timp cât casa lor nu este „pictată”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș