-0.3 C
Sibiu
luni, 11 decembrie, 2023

Red Bull Romaniacs are în premieră o etapă maraton

Știri din Județ

Publicitate

Programată în perioada 27-31 iulie, cea de-a 18-a ediție a celui mai dificil raliu hard enduro din lume va plusa la capitolul anduranță prin includerea unei etape maraton. Practic, în acest an concurenții vor avea ocazia să-și testeze abilitățile de mecanici – între ziua a doua și a treia nu va fi permis ajutorul echipelor de asistență tehnică.„Vertical Madness Reloaded“, cum a fost numită ediția din acest an, este caracterizată, ca și cea din 2020, prin urcări și coborâri extrem de abrupte și lungi, diferențe mari de nivel și altitudine, precum și prin absența Prologului. Tradiționalul show urban din centrul Sibiului, menit să stabilească ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile în munți, a fost înlocuit cu o sesiune de calificări off-road.

Ideea unei etape maraton stăruie în mintea noastră de ani de zile. Am început să o planificăm acum doi ani și, în sfârșit, o vom pune în aplicare anul acesta. Concurenții vor avea șansa de a-și testa abilitățile de mecanici, iar această etapă maraton ar putea chiar să fie decisivă în lupta pentru podium, la toate cele cinci clase (Gold – cel mai dificil traseu, Silver, Bronze, Iron, Atom). Fiind în imposibilitatea de a organiza tradiționalul Prolog, la care ne erau alături mii de spectatori, am fost nevoiți să condimentăm cumva această ediție și să creăm entuziasm“, spune Martin Freinademetz, organizatorul Red Bull Romaniacs.

Practic, concurenții își vor vedea ultima dată mecanicii în punctul de service din ziua a doua. Acesta a fost mutat mai aproape de sosire, însă tot va trebui să ruleze aproximativ o oră pe traseul dur de la Romaniacs până vor ajunge la finișul celei de-a doua zile de raliu. Seara vor putea să lucreze la motociclete, dar nu va fi permis ajutorul oferit de echipele de asistență tehnică – cu acestea se vor întâlni la jumătatea celei de-a treia zile de concurs.

După cei aproximativ 500 de kilometri de traseu extrem, concurenții vor avea de trecut un ultim hop, înainte de a fi considerați finișeri ai celui mai dificil raliu hard enduro din lume. Sâmbătă, 31 iulie, faimoasă urcare de pe dealul Gușteriței, de lângă Sibiu, revine în traseul Red Bull Romaniacs, iar fanii, vaccinați împotriva COVID-19, pot merge să-și susțină favoriții.

Publicitate
Concurenții nu vor avea asistență tehnică între zilele 2 și 3Anul acesta cursa din România, una dintre cele pe baza cărora a fost realizată Seria Mondială de Hard-Enduro, este inclusă în FIM World Hard Enduro Championship – Campionatul Mondial de Hard Enduro, fiind cea mai lungă etapă din campionat.

Concurenți din 50 de țări vor participa la cea de-a 18-a ediție a Red Bull Romaniacs, iar cei de la clasa Gold (cea mai dificilă) punctează în clasamentul mondial.

Marcel Hirscher, multiplu campion mondial de ski, concurent RBR 2021Billy Bolt (Marea Britanie – Husqvarna) este lider după ce a câștigat etapa din Italia, urmat de Manuel Lettenbichler (Germania – KTM), câștigătorul ultimelor ediții ale Red Bull Romaniacs, și de Graham Jarvis (Marea Britanie – Husqvarna), riderul care a câștigat de șase ori titlul din Carpați. La 46 de ani, Graham a dovedit că se află în formă pentru încă un podium în România și chiar poate obține al șaptelea titlu. Pe lângă cei trei, în lupta pentru podium îi vom mai vedea și pe Jonny Walker (Marea Britanie – Beta – 2 titluri Romaniacs), Wade Young (Africa de Sud – Sherco – 1 titlu Romaniacs), Alfredo Gomez (Spania – Husqvarna) și Mario Roman (Spania – Sherco).

Norbert Jozsa este concurentul român care are șanse să termine în top 10 la clasa Gold, iar Emanuel Gyenes își va continua numărul record de participări, ajungând la 18 din tot atâtea posibile. Cu numeroase podiumuri la Red Bull Romaniacs, Mani va reveni la clasa Silver, după ce anul trecut, din pricina unei accidentări, a fost nevoit să concureze la clasa Iron.

Tot la clasa Silver va concura și Marcel Hirscher, austriacul cu un palmares legendar în schiul alpin. Debutant la Red Bull Romaniacs, Hirscher a câștigat printre altele aurul olimpic la slalom uriaș, în 2018 la Pyeongchang, deține șase titluri mondiale, și 20 de globuri de cristal (8 Cupa Mondială, 6 slalom, 6 slalom uriaș). Austriacul nu este singurul schior care va lua startul în „Vertical Madness Reloaded“. Elvețianul Justin Murisier este înscris și el tot la clasa Silver. Rămâne de văzut dacă vreunul dintre ei se va apropia de rezultatul lui Alex Antor (Andorra – participant la două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă), schiorul care în 2006 a terminat pe podium la clasa Pro (actuala clasă Gold).

Sandra Gomez (Spania), prima femeie care a terminat raliul pe traseul clasei Gold, revine la această categorie dorindu-și să își îmbunătățească rezultatul și să parcurgă un Romaniacs și în condiții de vară, după ce în 2020 raliul s-a desfășurat în luna octombrie.

Poate cea mai interesantă prezență din acest an este cea a lui Pol Tarres (Andorra), care va concura în șaua unei motociclete Yamaha Tenere 700 (un adventure bike), la clasa Bronze.

Aventura celui mai dificil raliu hard enduro din lume poate fi urmărită pe www.redbullromanaics.com, unde vor fi publicate noutăți din traseu și rezultate live.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri