spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Sărbătoarea Tuberozelor, comuna Hoghilag: tururi ghidate în grădinile cultivatorilor, târg de produse locale, ateliere de creaţie pentru copii si adulţi, proiecţii de filme  şi concerte

Știri din Județ

Publicitate

Primăria Hoghilag şi Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag vă invită în data de 7 august la Biserica Evanghelică Hoghilag la Sărbătoarea Tuberozelor.

La ora 12 va fi predată reprezentanţilor Ministerului Agriculturii documentaţia de evaluare în vederea obţinerii din partea Comisiei Europene a Indicaţiei Geografice Protejate pentru tuberoza de Hoghilag. Evenimentul va avea loc în curtea interioară a bisericii. Ceremonia va fi urmată de o conferinţă de presă şi un tur ghidat în grădinile cultivatorilor de tuberoze.

Floarea, orginară din Mexic, a fost cultivată pentru prima dată in zonă de către etnicii saşi. În 1963 românii din Hoghilag au început să achiziţioneze bulbi de tuberoze si să înfiinţeze propriile culturi. Astăzi in comună sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au plantaţii în sistem intensiv, în scop comercial.

Vă invităm să fiţi alături de noi la ceremonia de predare a documentaţiei de certificare. Este o încununare a muncii cultivatorilor de tuberoze din Hoghilag. Obţinerea certificării europene este o procedură destul de anevoioasă, dar sperăm că tuberoza va deveni prima floare cu indicaţie geografică protejată din România şi a treia din Europa. Acest lucru va facilita obţinerea de finanţări pentru membri comunităţii noastre şi va atrage tot mai mulţi turişti în zonă, dornici să ne descopere cultura si tradiţiile. Dorinţa noastră este ca acest demers să ducă la dezvoltarea şi bunăstarea comunităţi “ – Nicolae Lazăr, primar Comuna Hoghilag.

În prezent beneficiază de indicaţie geografică protejată la nivel european doar două flori. Este vorba despre Trandafirul de Szoregi din Ungaria şi Azaleea de Gent din Belgia.

Tuberoza de Hoghilag-Indicaţie Geografică Protejată este un proiect complex, complet şi matur, pregătit cu multă muncă şi implicare la care s-a lucrat de la începutul anului. Certificarea reprezintă apogeul recunoaşterii calităţii unui produs reprezentativ pentru comună, pentru judeţ şi de acum şi pentru România. În data de 7 august vom prezenta caietul de sarcini din documentaţia care va merge la Comisia Europeană pentru înregistrare. Dosarul, procedural se depune la MADR, iar alături de noi va fi secretarul de stat George Căţean, care îl va prelua” – Ionuţ Diaconeasa, consultant agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene.

Sărbătoarea Tuberozelor va avea loc în perioada 7-8 august. Programul manifestării cuprinde tururi ghidate în grădinile cultivatorilor, un târg de produse locale, brunch cu preparate tradiţionale, ateliere de creaţie pentru copii si adulţi, proiecţii de filme  şi concerte.

Vă mulţumim pentru interes şi vă aşteptăm să descoperiti Tărâmul Tuberozelor.

sursa foto: Discover Eco-Romania

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri