0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Municipiul Sibiu va găzdui, în premieră, Congresul Naţional al Fizioterapeuţilor din România

Știri din Județ

Municipiul Sibiu va găzdui, în premieră, în perioada 8-10 octombrie, Congresul Naţional al Fizioterapeuţilor din România, aceasta fiind prima manifestare de acest gen care are loc în ţara noastră în format hibrid în contextul pandemiei de COVID-19, a precizat pentru AGERPRES, preşedintele Colegiului Fizioterapeuţilor din judeţele Sibiu şi Mureş, Cristian Năstase.

La acest congres s-au înscris peste 2.500 de specialişti din ţară, dar şi din ţări precum Ungaria, Grecia, Belgia şi Germania,

Este pentru prima oară când un astfel de congres are loc la Sibiu şi este pentru prima oară când este un congres hibrid, sunt deja peste 2.500 de înscrişi şi este pentru prima oară când un congres de genul acesta oferă credite EMC, adică punctele de educaţie medicală continuă. Vor fi specialişti din toată ţara, dar şi din străinătate, din ţări precum Germania, Ungaria, Belgia, Grecia„, a precizat Cristian Năstase.

El a arătat că această profesie este veche în ţară noastră, deşi a fost mai recent reglementată.

Pentru noi este important să fim văzuţi, să fim luaţi în considerare. Este o profesie veche, dar nou reglementată. Noi avem doar din 2016 legea aceasta, care este pusă în practică cu mare stricteţe şi cu multe constrângeri. Suntem totuşi principalul furnizor al medicamentului de recuperare. Mai degrabă noi am slujit sistemul, iar sistemul s-a folosit de noi, nu vreau să sune politic, dar prima facultate de kinetoterapie s-a înfiinţat în 1992, deci prima promoţie de kinetoterapeuţi a ieşit în 1996. (…) Suntem singura ţară care avem în Codul Ocupaţiilor din România, fizioterapeuţi şi suntem singura ţară unde mai avem încă cinci subcoduri, nicăieri nu mai există aşa ceva. Ar trebui să existe o curriculă unică. (…) Există kinetoterapie desprinsă din sport şi există kinetoterapie desprinsă din medicină. Ar trebui să fie ceva unitar„, a afirmat Cristian Năstase.

Potrivit preşedintelui Colegiului Fizioterapeuţilor din judeţele Sibiu şi Mureş, România se confruntă cu o criză de kinetoterapeuţi specialişti.

Este o mare criză (de kinetoterapeuţi n.r.). În momentul acesta sunt vreo 4.800 de membri activi, în total suntem vreo 7.000. Din cei 4.800 de membri activi, în sistemul de stat sunt 1.100, iar din aceştia 1.100, eu cred că jumătate dintre ei sunt cadre vechi, profesori CFM, asistenţi BFT„, a mai explicat Cristian Năstase.

Cel mai mare eveniment cu participare internaţională dedicat fizioterapeuţilor din România va începe vineri şi se va termina duminică.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș