spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum o companie de gaz profită de pe urma pandemiei

Știri din Județ

Publicitate

Ceea ce se întâmplă în aceste zile în România în domeniul preţului la gaze naturale este de domeniul DIICOT-ului. Pentru că există o reală suspiciune că o companie mare de furnizare a gazelor naturale la noi în ţară profită de pe urma pandemiei şi a liberalizării pieţei de energie pentru a face mega profit. Nu voi da nume, pentru că, poate, nu este singurul furnizor de gaze care profită, ci este în cârdăşie şi cu alţii. Şi atunci suspiciunea ajunge la alt nivel: acela de înţelegere pentru maximizarea profitului ceea ce ţine de o anchetă necesară a Consiliului Concurenţei.

Cine s-ar fi gândit că în timpul unei pandemii, ca aceasta de acum, vor exista în Mileniul III, oameni şi firme capabile să profite de pe urma necazului celor mulţi. Dacă am văzut companii din domeniul pharma sau cele de echipamente medicale cum s-au îmbogăţit peste noapte, acum mă voi referi la o companie furnizoare de gaze naturale.

Există o creştere a preţului la gaze pe piaţa europeană pe fondul veşnicului conflict UE-Rusia toamna. Este un subiect de care noi, presa, scriem de câţiva ani. Dar anul acesta conflictul european al gazelor de toamnă vine peste liberalizarea pieţei de la noi. Totuşi măririle cerute de furnizorul de gaze nu se justifică cu scandalul european şi denotă o politică de a profita de pe urma situaţiei.

Dar când vrei să profiţi de pe urma spitalelor în plină pandemie se numeşte, părerea mea, că eşti o lichea. Mai multe spitale s-au trezit, zilele acestea, cu notificări de mărire a preţului. Cu 100%, adică dublu au uneori şi mai mult! Asta în mijlocul toamnei. Mai mult, s-a trecut la presiuni asupra managerilor să semneze rapid, fără a se respecta cele 30 de zile prevăzute în contracte pentru negocieri de preţ între furnizor şi client, în cazul acesta, spitalele. Altfel spus negocierea a fost aşa: compania de gaze a dublat sau chiar mai mult preţul şi apoi a ameninţat cu sistarea gazelor la spitale în plină iarnă, dacă nu acceptă noile condiţii. Asta da negociere, demnă de Vestul Sălbatic.

Ce şi-au spus mai marii din compania furnizoare de gaze: acum e momentul să luăm pielea de pe spitalele de stat. Fără căldură nu trec iarna, mai ales în plină pandemie. M-aş fi aşteptat de la o astfel de mega-companie să vină în plină pandemie la spitalele care îi sunt cliente, să le ofere gaze la preţ redus sau poate chiar gratuit. Dacă ar fi oameni. Dar cum ar mai avea mega profit în plină pandemie? Dar pentru astfel de specimene, teoretic, există instituţiile statului. La noi însă, acestea par aservite corporaţiilor sau cu frică de acestea. Iar când sunt reacţii ale statului sunt tardive şi lente. Politicienilor le este mai frică de marile corporaţii, decât de electorat. Ştiu ei de ce.

La final aş avea câteva întrebări, spun eu pertinente. Statul Român, încă, gestionează depozitele naturale de gaze unde se pot înmagazina cantităţi mari. De ce nu s-au cumpărat gaze în primăvară la preţ mic pentru înmagazinare? De ce nu sunt mai multe depozite de acestea la noi în ţară? De ce instituţiile statului nu verifică preţurile cerute de furnizorii de gaze naturale şi dacă există înţelegeri în piaţă? De ce statul nu intervine să reglementeze piaţa energiei când observă derapaje majore? De ce pentru spitale de stat, Statul acceptă tarife duble sau triple la gaze naturale şi nu reglementează situaţia legal?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri