10.2 C
Sibiu
marți, 27 februarie, 2024

De Crăciunul acesta, donează și tu alimente pentru cei aflați în nevoie sau afectați de criza COVID-19

Știri din Județ

Banca pentru Alimente CLUJ colectează de Crăciun alimente neperisabile pentru 22000 de persoane aflate în nevoie din județele Cluj, Alba, Bistrița și Sibiu
Alimentele sunt donate de persoane fizice în magazinele Lidl din CLUJ-NAPOCA, ALBA IULIA, SEBEȘ, ȘELIMBAR, SIBIU, BISTRIȚA, TURDA, C MPIA TURZII în perioada 1-28 decembrie 2021


În primii 3 ani de activitate, Banca pentru Alimente CLUJ a distribuit peste 800 de tone de alimente către 22000 de persoane aflate în situații vulnerabile sau afectate de criza COVID-19

Cu ocazia Sărbătorii Crăciunului, între 1 și 28 decembrie, Banca Regională pentru Alimente Cluj, organizează Colecta de Crăciun, în parteneriat cu Lidl România. Colecta în magazinele partenere e singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie.


La ieșirea din magazin sunt amplasate cutii speciale, în care cetățenii pot dona produse neperisabile din categoriile semnalizate la raft.


Produsele care pot fi donate de către clienți sunt semnalizate la raft în magazinele Lidl participante. Aceste alimente fac parte din categorii neperisabile și nu necesită o temperatură specială de păstrare, precum: alimente de bază (ulei, făina, zahăr, orez, ingrediente de copt), conserve de legume, conserve de carne, conserve de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT (care se păstrează la temperatura camerei), produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.

În 2019, rețeaua Băncilor pentru Alimente din România a organizat ediția pilot a campaniei de colectare de alimente, în parteneriat cu Lidl România. Prin intermediul acesteia, clienții din 12 magazine Lidl din țară au putut dona alimente destinate persoanelor defavorizate, beneficiari ai rețelei, în perioada sărbătorilor de iarnă. Au fost strânse astfel 17,34 tone de alimente, ce au fost distribuite mai departe către aproximativ 7.000 de beneficiari finali. Tradiția a continuat și în 2020, cu o colectă de Crăciun în 80 de magazine Lidl. În 2021, campania se va realiza în 171 de magazine Lidl din toată țara.

Despre Banca pentru Alimente CLUJ

Banca Regională Pentru Alimente Cluj (BRAC) și-a început activitatea în iunie 2018. E a doua locație din rețeaua de bănci pentru Alimente pe care o dezvoltată pe teritoriul României, ca să colecteze și să distribuie constant în mod gratuit ajutoare alimentare, după modelul Federației Europene a Băncilor Alimentare (FEBA). Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.

BRAC are menirea să reducă sărăcia, foametea și risipa alimentară, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din regiunea Cluj, Bistrița, Alba și Sibiu.

Produsele alimentare și nealimentare donate de companii se află în termen și sunt bune pentru consum uman. Ele reprezintă de obicei suprastocuri, mărfuri refuzate la platformă din motive estetice, produse provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi, campanii de sărbători sau produse ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft.

“Donatorii sunt companiile ce aleg să nu aștepte până sunt nevoite să le distrugă, ci le retrag mai repede și le donează: producători agro-alimentari, importatori și distribuitori, retaileri și vânzători en detail. Le mulțumim partenerilor noștri, fără de care nu am fi reușit să hrănim atât de multe persoane afectate de criza COVID-19” a declarat Gabriela Vereș vicepreședinte al Băncii Regionale Pentru Alimente Cluj

În perioada ianuarie 2021 -1 decembrie 2021, partenerii Băncii pentru Alimente Cluj au donat peste 450 de tone de ajutoare alimentare și nealimentare în valoare totală de 4,80 milioane de RON, care au putut fi salvate de la risipă și donate spre consum persoanelor ce nu și-ar fi permis să le cumpere. Acestea echivalează cu 900.000 de porții, de care s-au bucurat peste 22.000 de persoane vulnerabile din cele 130 de ONG-uri susținute de Banca pentru Alimente Cluj în Cluj, Bistrița, Alba și Sibiu.

Companiile ale căror donații au fost distribuite de Banca pentru Alimente Cluj sunt:
Lidl, Albalact, Boglar Champ, Danone, Simultan, LaDorna, Metro Cash&Carry, Kaufland, Nestle, Olympus Lactate Brașov, Penny, Mega Image, Claudia: Coșul de la Munte, Consali Expert, Cora, DMD Vegetables, Unirea Mix, FrieslandCâmpina, Scandia Food, Noitrei, Profi Rom Food, Mogyi Romania, DR. Oetker RO, Macromex.


Pe lângă colecta recurentă de la companii, băncile alimentare din întreaga lume organizează Campaniile de Colectă de sărbători, amplasând coșuri pentru colectă în incinta magazinelor partenere, de Crăciun și de Paște. Aceste campanii sunt singura situație în care băncile pot prelua alimente direct de la persoane fizice, la ieșirea din magazin.
Lidl este primul retailer care și-a asumat să susțină financiar o parte dintre costurile de funcționare și dezvoltarea infrastructurii pentru o asemenea rețea și să contribuie la fondarea celor 9 bănci regionale pentru alimente planificate pentru România. Pe lângă sprijinul financiar, retailerul donează constant și produse pentru îndeplinirea misiunii rețelei. Până în prezent, Lidl a investit peste 4 milioane de lei în dezvoltarea băncilor pentru alimente Bucuresti, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Galați și Craiova.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Doliu în fotbalul sibian

Curățarea bucătăriei în 4 pași simpli

ÎPS Laurențiu a slujit la Gura Râului