18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Cadrele medicale aşteaptă scuzele jurnaliştilor de la Turnul Sfatului

Știri din Județ

Un articol publicat online de ziarul local sibian Turnul Sfatului la începutul lunii martie 2021 a pus pe jar autorităţile. O sursă anonimă din Spitalul Judeţean Sibiu era citată cu declaraţii cum că în acest spital cadrele medicale ar omorî „cu intenţie” pacienţii COVID. O aberaţie. Şi aşa ar fi trebuit tratată. Dar datorită forţei pe internet a ziarului şi aparenţei de seriozitate, plus parteneriatul cu un ziar asemănător naţional online, G4Media şi distribuţia materialului şi acolo…. a urmat un tăvălug naţional.

Problema este că respectivul articol, după părerea mea insuficient sau intenţionat nedocumentat suficiente, a generat inclusiv proteste de stradă în ţară şi un val de „ură” faţă de cadrele medicale. De asemenea, s-a constatat la Sibiu, dar şi în ţară, că după acel moment foarte mulţi pacienţi COVID au refuzat să mai meargă la spital. Tot mai mulţi nu au declarat simptomele COVID şi au chemat salvarea doar în ultima fază, ceea ce a dus la creşterea mortalităţii. Alţii au murit efectiv în casă.

Acum procurorii sibieni, care la vremea apariţiei articolului s-au grăbit să se autosesizeze, au declarat oficial că NU este vorba de omor cu intenţie. De asemenea, au decis să rupă dosarul în 13 dosare, câte plângeri penale s-au strâns de la aparţinători şi să le ancheteze pentru omor din culpă, altfel spus neglijenţă medicală. Fapte greu de demonstrat de un procuror fără pregătire medicală. Acestea trebuie să ajungă la proces, unde apar experţii medicali şi instanţa decide. Ori din experienţa juridică naţională este extrem de greu să demonstrezi neglijenţa medicală în pandemie. Mai ales că se impută că nu s-au administrat anumite medicamente şi s-au administrat altele. Chestiuni vagi, care în pandemie s-au schimbat de la forurile internaţionale şi naţionale medicale de la o lună la alta.

Revenind la articolul iniţial, abil scris şi abil promovat prin intermediul partenerilor din presa centrală, acesta s-a bazat pe o sursă din Spitalul Judeţean Sibiu, un angajat. Mai târziu, efortul colegilor mei de la ziar, a demonstrat că sursa jurnaliştilor de la Turnul Sfatului era o asistentă medicală, mutată la Sibiu din alt judeţ şi care a stat doar o lună şi un pic angajată. Apoi a vorbit cu autorul articolului despre spital şi tratamente COVID. A emis opinii ca un doctor, deşi are studii medii medicale. Grav este însă faptul că jurnalistul nu a verificat sursa…. sau nu a vrut să verifice. A dorit prea mult un subiect „tare” anti-cadrele medicale sibiene. O simplă verificare la momentul respectiv al contului de Facebook public al sursei respective îi arăta faptul că era o anti-vaccinistă convinsă, că era simpatizant (dacă nu mai mult…) al partidului AUR cu o politică clară anti-vaccin şi anti-mască şi de negare a pandemiei. Toate astea pentru un jurnalist ridică semnale de alarmă privind calitatea sursei. La Turnul Sfatului nu a contat. Şi bazat pe credibilitatea mărită a ziarului în piaţa media locală, articolul a generat un impact mare.

Cine a avut de suferit? Pe lângă toţi bolnavii COVID din Sibiu şi din ţară care în urma articolului şi a ce a generat acesta nu au mai crezut în sistemul medical. Apoi toţi medicii, asistentele şi restul cadrelor medicale din Sibiu şi din ţară, care în plină pandemie au fost jigniţi, calomniaţi. Deşi erau deja supuşi la o presiune uriaşă constantă, din eroi au fost terfeliţi în criminali. Mai mult, au avut de atunci de a face pe lângă injurii de la diferiţi oameni şi cu pacienţi veniţi mai ales în faze terminale, pentru că le era frică de spitale. A mai avut de suferit sistemul medical per ansamblu cu erodarea imaginii profesionale.

Ce urmează? Procurorii sibieni, atât de zeloşi în martie 2021, ar trebui să vină acum public să explice de ce au deschis rapid dosar penal în acest caz din oficiu. Şi dacă s-a demonstrat oficial că nu există dovezi de ce nu deschid alt dosar penal pentru răspândirea de informaţii false sau zădărnicirea combaterii bolilor? Sau la Parchetul Sibiu auto-sesizările se fac doar pe „prietenii”? Mai ales că de 9 luni, publicaţia Turnul Sfatului a primit mereu informaţiile în avans de restul presei pe o grămadă de dosare de la Parchet, lucru pe care l-am demonstrat deja odată prim-procurorului sibian, care a spus că a fost o neînţelegere. Una probabil care se tot repetă de multe luni. De parcă toţi din restul presei suntem proşti şi nu vedem orele de difuzare şi apariţii de informaţii.

Ce aşteaptă cadrele medicale sibiene? De luni de zile am stat de vorbă cu mulţi medici şi asistente din Sibiu. Despre cum le-a fost afectată munca de acest scandal de presă. Despre oboseala acumulată, despre oamenii care mor şi îi doare sufletul pentru fiecare dintre ei. Despre actul medical în pandemie, similar cu cel din timpul unui război. Şi mereu i-am întrebat, când va veni ziua şi procurorii nu vor găsi nicio dovadă contra lor pentru omor cu intenţie, cum este cazul acum, ce aşteaptă ei. Am primit un singur răspuns: SCUZE!

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Ziarul ala Turnul sfatului e ce-a mai mare capodopera de minciuna, inventeaza subiecte, denatureaza informatii dup cum platesc golantii banii. In ultimul an a dat in tot ce misca ca a fost platit cu zeci de mii de euro … de ce nu verifica nimeni “sponsorizarile” si cele legale si nelegale , ca domnul Deleanu si seriful lui cam cheltuie mai mult decat produce.

  2. Sunteți greșit informat. Incadrarwa a fost schimbata in ucidere din culpa, nu omor din culpa. Cat despre scuze, abțineți va. Eu sunt una dintre cele care a depus plângere, tatăl meu a fost omorât in Ati Sibiu si stiu ce vorbesc,asa cum stie intregvoersonalul spitalului, in special cei din ati, dar si familiile unora dintre ei. Dacă datorați vreunui medic dvs personal, e strict problema dvs. Stergetibpraful de pe deontologie si informați corect publicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri