12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

ANCHETĂ PENALĂ la Primăria Turnu Roşu

Știri din Județ

Primăria Turnu Roşu se află în mijlocul unui scandal penal. Procurorii investighează de câteva săptămâni posibile fapte penale petrecute în compartimentul financiar – contabil al Primăriei din localitatea sibiană.

La finele anului 2021 a circulat o informaţie potrivit căreia la Primăria Turnu Roşu există lipsuri de bani din casierie. Se pare că chiar conducerea Primăriei a sesizat organele de control pentru a lămuri situaţia. Pe de altă parte, grupul consilierilor locali USR-Plus au adus acuzaţii dure zilele trecute referitor la gestionarea banilor de către conducerea primăriei, mai ales în ce priveşte modul „discreţionar” de încasare a taxelor şi impozitelor de la o parte a populaţiei şi firme.

Ziarul SIBIU INDEPENDENT a încercat o anchetă a situaţie de fapt din comuna Turnu Roşu. Se pare că şi aici, ca şi în multe comune din judeţul Sibiu, s-a practicat ani de zile o „tehnică” de control a voturilor la alegeri prin „îngăduirea” unor persoane şi firme să nu plătească la timp taxele şi impozitele locale. Primarul din comuna Boiţa, comună din apropiere de Turnu Roşu, declara pentru SIBIU INDEPENDENT în septembrie 2021 cum a găsit şi la el în comună, la preluarea mandatului, o listă lungă de persoane datornice la bugetul local, mulţi cu datorii de ani de zile. Alţi primari din judeţ, care au câştigat primul mandat abia în anul 2020 şi au venit la conducere după un alt primar ne-au declarat că au găsit situaţii similare. Procedura este simplă: omul nu plăteşte impozite, amenzi la primăria din localitate, iar Primăria nu îi face somaţii şi propriri şi merge cu datoria înainte. Unele primării „uită” să calculeze chiar şi penalităţi. Scopul final fiind acela ca primarul în funcţie să îşi asigure un capital electoral puternic în localitate. Dar face asta în detrimentul bugetului local.

Se pare că procurorii sibieni investighează o situaţie similară în această perioadă la Turnu Roşu. Aici de ani buni primar este Stelian Istrate. Un raport la Curţii de Conturi din anul 2019 scotea la iveală o asemenea procedură şi la Turnu Roşu: multe persoane şi firme cu datorii istorice la bugetul local. S-au impus atunci măsuri, dar a venit pandemia în anul 2020 şi primăria Turnu Roşu s-a folosit de noile prevederi fiscale date prin tot felul de ordonanţe de Guvern şi nu a mai operat somaţiile şi propriile cerute de Curtea de Conturi la controlul din anul 2019.

800.000 de lei datorii la bugetul local

Suma de 800.000 de lei datorii la bugetul local nu pare mare, dar să nu uităm că vorbim de o localitate mică. Ori la Turnu Roşu persoanele fizice datorează impozite pe case, terenuri, maşini etc în sumă totală de 749.120 lei la ora actuală! Restul de 50.000 de lei sunt datoraţi de firme. Am întrebat oficial Primăria Turnu Roşu câte persoane au aceste datorii cumulate, dar nu am primit răspunsul. Motivul invocat de Primărie: „Nu se pot oferi informaţii cu privire la numărul de persoane fizice, respectiv juridice, întrucât, la nivel intern se desfăşoară o anchetă la nivelul compartimentului de taxe şi impozite”. Nu înţelegem cum suma totală este publică, dar numărul persoanelor, nu.

Problema este că pe lângă datoria la bugetul local, impresionantă, a multor oameni din localitate, la finele anului trecut la acelaşi compartiment de taxe şi impozite a apărut un aşa-zis „gol” de casă. Mai bine spus, lipsă bani. Existau pe hârtie, nu şi în casierie. De aici a pornit plângerea penală a Primăriei contra unui angajat. Primăria ne-a confirmat că este o anchetă penală în desfăşurare şi informaţii se vor putea oferi doar la finalizarea anchetei. Surse din cadrul primăriei Turnu Roşu ne-au indicat faptul că de fapt s-a căutat un „ţap ispăşitor”, pentru că dacă o persoană delapida fonduri din casieria primăriei, aşa cum se presupune în plângerea penală, acea persoană era la rândul ei verificată periodic de superiorii săi. Cum de „gaura” din casierie s-a depistat aşa târziu?

Primăria Turnu Roşu ne-a motivat în scris faptul că anul pandemic 2020 a generat mai multe ordonanţe care prevăd noi reguli fiscale, printre care şi suspendări la executări silite. Primăria motivează astfel datoriile acumulate acum la bugetul local, prin faptul că nu au putut forţa oamenii să plătească impozitele locale. Doar că un raport al Curţii de Conturi Sibiu, datat 28 martie 2019, constată că 375.827 de lei erau datorii ale persoanelor fizice şi juridice la bugetul local la vremea respectivă. Mai grav, controlul a arătat că aceste sume NU erau înregistrate în contabilitatea UATC Turnu Roşu. Curtea de Conturi a dispus măsuri, realizate apoi de cei din Turnu Roşu.

Rezultă deci o practică de a nu impune somaţii şi propriri a celor din Primăria Turnu Roşu în ultimii ani, conform documentele existente. Iar „gafele” contabile constatate de Curtea de Conturi la începutul lui 2019, se pare că au reapărut sub altă formă la finele lui 2021, acum făcând obiectul unui control al procurorilor într-o anchetă penală. Iar datoriile la bugetul local s-au dublat în doi ani la Turnu Roşu.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri