11.3 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Carnaval la Filarmonica de Stat Sibiu

Știri din Județ

O nouă provocare pentru prietenii muzicii! În perioada 10-14 februarie, petrecem împreună pe ritmuri și armonii care ne poartă din Târgul Moșilor până-n New Orleans, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, Old Dixieland Band Timișoara, Viorica Pintilie & Band, actorii Cristian Iacob și Gabriela Iacob și mulți alți invitați-surpriză.

Conceptul artistic al celei de-a treia ediții a Carnavalului Filarmonicii îi aparține pianistului Sorin Petrescu.
„Carnavalul s-a conturat de sute de ani (și continuă s-o facă) drept o definire a extremelor umane prin artă stradală. Apropiindu-se de perioada austerității (sau chiar ascezei) presupusă de postul Paștilor, oamenii simt nevoia de exuberanță, de manifestări comunitare pline de culoare, veselie, îndrăzneală. Par hotărâți să-și consume toate aceste resurse «acum ori niciodată». Cei mai sobri din fire să nu se grăbească a blama acest fel de manifestare! E omenească și e sinceră!”, spune Sorin Petrescu.

Vino la Carnaval ca să știi cum va fi anul 2022!

„Înainte de greaua încercare a postului Paștelui, trebuie să avem un Carnaval de pomină. Anul acesta, Carnavalul Filarmonicii rezumă activitatea întregului an. Dixieland-ul anunță Zilele Muzicale Româno-Americane, concertele pentru copii – preocuparea noastră pentru modelarea societății, vocea de jazz a Vioricăi Pintilie prefațează Sibiu Opera Festival. Dragul nostru pianist, Sorin Petrescu, cântă despre concursul «Carl Filtsch». Nu-l ratăm pe veșnicul îndrăgostit, actorul Cristian Iacob, împreună cu soția sa Gabriela.
Pianist cu o carieră de peste patru decenii, doctor în muzicologie și – din fericire – un vechi prieten al Filarmonicii sibiene, Sorin Petrescu semnează conceptul artistic al Carnavalului pentru care îi mulțumesc!
Pentru mine, începutul de an este bivalent, fiind bilanțul realizărilor precedente – succesul primilor trei ani sibieni – și, în același timp, anunțul promisiunilor viitoare. Coincidența face ca, pe 14 februarie, să aflăm dacă relația dintre mine și Sibiu va continua sau nu, dar totuși, este Ziua Îndrăgostiților. Vă așteptăm mascați la Carnaval!” transmite dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Centrul de greutate al programului special pregătit de Filarmonica de Stat Sibiu va fi concertul „D’ale Carnavalului”, cu lucrări de Andrei Tănăsescu, Laura Manolache, Ioan Dobrinescu, Leonard Dumitriu, Julius Fucik, unele dintre acestea fiind prezentate chiar în primă audiție absolută. Așadar, vă invităm joi, 10 februarie, ora 19.00, la Sala Thalia. Concertul va fi dirijat de Tiberiu Dragoș Oprea. Ne vom bucura și de participarea actorilor Cristian Iacob și Gabriela Iacob, dar și a unui grup coral bărbătesc, dirijat de pr.lect.dr. Dan Alexandru Streza de la Facultatea de Teologie din Sibiu.
Vineri, 11 februarie, la Sala Thalia, avem Carnaval pentru copii. Am pregătit concerte educative interpretate de soliștii Sorin Petrescu – pian, Dorin Cuibariu – clarinet și Doru Roman – percuție, împreună cu o viitoare stea a scenei sibiene, micul muzician Gabriel Tudor Radu. Seara de vineri aduce o călătorie peste Ocean, la New Orleans Carnival. De la ora 19.00, scena Sălii Thalia le aparține celor de la Old Dixieland Band Timișoara (Dorin Cuibariu – clarinet, Gabi Bokor – trompetă, Emanuel Sărăcuți – trombon, Florin Lupulescu – contrabas, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – tobe), care ne propun o muzică specifică genului Dixieland.
„În SUA – statul Louisiana și în special în New Orleans, în carnaval, toate sunt amplificate de mixtura culturilor conviețuitoare: engleză, franceză, africană, creolă, hispanică… De o sută de ani și mai bine, acolo se cântă jazz-ul începutului de secol XX – stilul Dixieland. Este greu de imaginat o muzică mai optimistă, mai tonică, mai empatică. Noi, formația Old Dixieland Band, o vom aduce la Sibiu, nu pe străzi, ce-i drept, ci la intersecția tuturor străzilor culturii sibiene, adică pe scena Filarmonicii. Va fi, cum se și cuvine, un spectacol cu tot ce trebuie! Vineri, 11 februarie! Puteți să veniți? Puteți să nu veniți?” este mesajul pianistului Sorin Petrescu pentru publicul din Sibiu.
Pe muzică jazz într-o ipostază „groovy” oferită de Viorica Pintilie & Band, luni, 14 februarie, vă așteptăm la „Carnaval pentru îndrăgostiți”, începând cu ora 19.00, la Sala Thalia.
Mai multe detalii despre concerte sunt disponibile pe www.filarmonicasibiu.ro.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și pe iabilet.ro la prețuri cuprinse între 10 și 40 lei.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Accesul publicului se face în limita a 30% din numărul de locuri disponibile. Este obligatorie purtarea măştii de protecție tip medical sau FFP2.

Ateliere creative

Cu sprijinul generos al companiei Jaeggi Industries, prin implicarea artiștilor de la „Cer Deschis” și a asociației Produs în Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu organizează ateliere creative pentru copii și adulți. Sibienii au ocazia să își confecționeze măștile de carnaval sub îndrumarea unor voluntari talentați și pricepuți. Atelierele se desfășoară în perioada 2-9 februarie 2022, cu înscriere prealabilă la telefon 0727.031.411. Programul atelierelor poate fi consultat pe www.filarmonicasibiu.ro.


***
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Sprijiniți muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniți mecena prin donații onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)

Urmăriți-ne pe: facebook.com/FilarmonicaSibiu | youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL