17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Recensământul lui Caragiale în 2022

Știri din Județ

Mai țineți minte piesa lui Caragiale „O scrisoare pierdută” când angajatul statului număra și tot număra la steaguri puse prin oraș, dar tot nu îi ieșea socoteala? Cam așa a fost și cu Recensământul populației și locuințelor 2022. L-au amânat din motiv de pandemie, apoi l-au preluangit de două ori pentru că nu reușeau să recenzeze populația. Acum s-a încheiat. Munca din teren. Dar, deși a fost un recensământ electronic, pe tablete, le va lua un și jumătate să dea rezultatele finale.

Este la mintea oricărui elev mai răsărit că ceva este putred în sistemul informatic din spatele Recensământului. Să dureze 18 luni să dai niște rezultate statistice în era digitală este anormal. Doar la noi este normal. Cum normal a fost ca după ce 47% din populație s-a autorecenzat online să fie trimiși recenzori în teren la aceeași oameni pentru a confirma încă odată verbal să s-au auto-recenzat.

Dar dincolo de toate sincopele organizatorice, tipice unei instituții de stat din România, avem un comunicat de presă național după finalizarea muncii din teren, cu ceva declarații oficiale. Toate ne bagă într-o zonă crepusculară a statisticii și ne duce cu gândul la o (nouă) măsluire posibilă a datelor. Din interese politice.

Comunicatul oficial al Institutului Național de Statistică (INS) prezintă un număr de persoane recenzate pe județe ca procent din ținta propusă. Nu este clar ce reprezintă acea țintă. Pentru că la Sibiu, același INS anunță oficial la 1 ianuarie 2022 că în județ sunt 467.000 de persoane. Acum anunță 368.000 recenzate, ceea ce reprezintă, spun ei, 92.1% din ținta propusă. Altfel spus și-au propus să recenzeze doar 399.000 de oameni din 467.000? Dacă da, de ce? Dacă nu, și au vrut să recenzeze toată populația, unde au dispărut 100.000 de locuitori? Proasta comunicare duce la creare de confuzii în rândul populației.

Din teren, de la primării, știm că sunt multe localități în județ care au scăderi masive de populație în ultimii 10 ani. Dar și zona Sibiului (cea metropolitană) cu creșteri masive. Asta ne-o arată statisticile de la alte instituții. Totuși, per ansamblu județ, dacă este să credem aceste prime date de la Recensământ, Sibiul a scăzut. Dar cine a crescut? Județe ca Teleorman, Gorj, Olt etc… adică exact acele județe care știm cu toții că majoritatea populației a migrat la Sibiu, București și alte orașe mari! Noi știm, nu și statistica oficială!

Sincer, comunicatul trimis de INS nu face decât să încurce lumea. Iar faptul că rezultatele preliminare vor apărea primele abia în decembrie este o șmecherie guvernamentală în favoarea unora. Pentru că, teoretic, bugetul de stat se va aproba pe datele vechi. Și poate și alegerile din 2024 se vor face pe liste electorale și date vechi. Că așa se dorește.

Iar ca o concluzie a la Caragiale, conform șefului INS, în România erau în 2011, 20 milioane, acum cred ei că sunt 19 milioane, dar au recenzat (adică au găsit efectiv cu domicilii) doar 18 milioane! Și mai spune șeful INS că sunt cam 4 milioane români în afara țării, conform ONU. Adică INS nu știe, dar știe ONU. Deci, câți suntem efectiv în țară? 19? 18? sau … doar 14? Cine mai știe?! Instituțiile statului cu siguranță, NU!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri